• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • Tunceli 29 °C

Halk Sağlığı Müdürlüğünden Lösemili Çocuklar açıklaması

Halk Sağlığı Müdürlüğünden Lösemili Çocuklar açıklaması
Halk Sağlığı Müdürlüğü, 02-08 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Lösemi halk arasında kan kanseri diye bilinen hastalıktır. Bu hastalıkta çoğunlukla kemik iliğinden kaynaklanan bir tek hücrenin kanserleşmesi, daha sonra bu hücrenin bölünerek çoğalıp, önce kemik iliğini, daha sonra tüm organları istila etmesi durumu söz konusudur. Eğer tedavi edilmezse olay kısa sürede hastanın kaybı ile sonuçlanır. Çocukluk çağı kanserleri arasında birinci sırada olmakla birlikte, her yaşta görülmektedir. Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35`ini lösemiler oluşturur.”

MASKE SİZİ DEĞİL, “ONLARI” KORUR

Toplumun, bu çocukların iyileşme şansının olmadığını düşünmesi ve maske yüzünden hastalığın bulaşıcı olduğunun sanılması lösemili çocukların en önemli sorunları arasında gelmektedir. Oysa ki, kemoterapi ilaçları vücutlarını enfeksiyonlara karşı koruyan savunma hücrelerini de etkilediğinden, en ufak bir mikrop, hastalık etkeni dahi tüm vücuda yayılıp ağır ateşli enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bu nedenle lösemili çocuklarımız etraflarındaki insanlardan, havadan, sudan mikrop almamak ve korunmak için maske takmaktadırlar.

LÖSEMİ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzen ve türevleri (bali, vs.), böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir.Löseminin klinik belirtileri birçok hastalığınkine benzer. Halsizlik, iştahsızlık, solukluk, düşmeyen ateş, deride morluklar veya küçük kırmızı kanama odakları, burun ve diş etlerinden kanama, karında şişlik, lenf bezlerinde büyüme, kol ve bacak ağrıları bunlar arasında sayılabilir. Ayrıca yayıldığı organlara ait baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları gibi belirtiler önem taşıyabilir. Bunlardan birinin veya birkaçının olması durumunda bir uzmana başvurulmalıdır. Hamilelik sırasında sigara içmek veya uyuşturucu kullanmak veya hamileliğin ilk 3 ayında röntgen çektirmek ile lösemi oluşumu arasında ilgiye işaret eden bilgiler vardır. Bu tür davranışlardan kaçınılmalıdır.

LÖSEMİ TEDAVİSİ

 Lösemi, son derece uzun ve zor bir tedavi gerektirmektedir. Lösemi hastalarına yaklaşık 2,5 yıl süren bir tedavi uygulanır. Bu tedavi sonucunda % 70-85 oranında tamamen iyileşme sağlanabilir. % 5 oranındaki vakalarda ve uygun durumlarda kemik iliği nakli yapılabilir. Türkiye`de kemoterapi ve kemik iliği nakli, batı ülkeleri standartlarında, başarıyla yapılmaktadır. Ayrıca hastaların ve ailelerin hastalık hakkında bilgilendirilmesi, löseminin umutsuz değil, tersine iyi bir tedavi ve moral desteği ile %85`lere varan oranda iyileşmenin sağlandığının açıklanması önemlidir.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim