• BIST 9710.62
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 17 °C

Halk Sağlığı Müdürlüğünden kanser uyarısı!

Halk Sağlığı Müdürlüğünden kanser uyarısı!
Halk Sağlığı Müdürlüğü, Meme kanserine karşı vatandaşları uyardı.Meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türünün olduğu belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhistir. Kanser yayılmadan önce teşhis edilirse %96 ya kadar varan oranlarda, kişi yaşam şansına sahip olur. Bu kapsamda tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de 2004 yılından itibaren “1-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” olarak eğitim ve taramalarla değerlendirilmektedir.

    Meme kanseri; memedeki süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin normal olmayan biçimde, kontrol dışı olarak çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalmayı sürdürmesidir. Kanser hücreleri meme dokusu dışına çıktığında, öncelikle koltuk altındaki lenf bezlerinin tutmaktadır. Çünkü memedeki lenf damarları, meme dokusundan gelen lenf sıvısını koltuk altındaki lenf bezlerine taşır. Kanser hücrelerinin lenf bezlerine ulaşması, vücudun diğer bölgelerine yayılabileceğini gösterir. Meme kanserinin diğer kanser türleri gibi nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte erken tanı sayesinde meme kanserinin yol açabileceği sorunların büyük bir bölümü çözümlenebilmekte, yaşam süresi ve kalitesi önemli ölçüde artırılabilmektedir.

   Meme kanserinin; memede ele gelen bir kitle, ağrı, meme başında akıntı, kitle olan meme yukarıda, dik ve dolgun olması, meme derisi üzerinde ödem, meme derisi üzerinde portakal kabuğu görünümü, deride kızarıklık, ülserasyon, pullanma, meme başında sonradan olan içe çökme, komşu lenf bezlerinde büyüme, bir memenin anormal şekilde diğerinden büyük olması gibi belirtileri sayabiliriz.

   20 yaş üzerindeki tüm bayanlar her ay adet başlangıcından 1 hafta sonra düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. 40 yaş üzeri her bayanın ise iki yılda bir kez mamografi çektirmesi gerekmektedir. Düzenli beslenme alışkanlığı sağlanmalı, fiziksel aktivite yapılmalıdır. Doğumdan sonra en az 6 ay bebek emzirerek 2 yıla kadar sürdürülmesi anne ve bebek için faydalı olacaktır.”

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada kanser taramalarının ücretsiz olduğu belirtilerek şu bilgilere yer verildi:

“İllimizde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) Ulusal Meme Kanseri tarama standartları çerçevesinde 40- 69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi taraması yaparak koruyucu sağlık hizmetlerinin yanında erken teşhis için ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Toplum Sağlığı Merkezlerimiz ve Aile Hekimliklerimiz de kanser taramaları ücretsiz olarak sunmaktadır.

30-65 yaş kadınların serviks kanseri, 40-69 yaş kadınların meme kanseri, 50-70 yaş erkek ve kadınlarımızın ise kalın bağırsak kanserinden korumak üzere duyarlılık göstererek sağlık kurumlarımıza başvuruda bulunmalarını bekliyoruz.”denildi.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim