• BIST 9079.97
  • Altın 2324.254
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.9456
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 4 °C

Gültekin'den 'Hızır Orucu' açıklaması

Gültekin'den 'Hızır Orucu' açıklaması
Tunceli İnanç Yerleri Koruma Geliştirme Derneği Başkanı Zeynel Gültekin, Hızır Orucu ile ilgili yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.

Gültekin’in açıklama metni ise şöyle:

"1 Şubat tarihinden itibaren Hızır ayına giriyoruz. Başta Aleviler olmak üzere Alevi ve Şia inancına sahip vatandaşların tuttuğu hızır orucu başlıyor. Hızır Peygambere adanmış olan Hızır Orucu, alevi vatandaşlar tarafından her yıl tutulmaktadır. Toplamda 3 gün süren ibadet, bugün oldukça geniş bir coğrafyada varlığını sürdürmektedir.

Bu yıl Hızır orucu 7-9 Şubat 2017 tarihleri arasında tutulacaktır. Ancak Şubat ayı içerisinde canlarımız hızır orucunu tutabilirler. Hızır orucu 3 gün sürecektir. Nuh Peygamber'in gemisi fırtınaya tutulmuş, halk feryat edip Yetiş ya Hızır, Bizi Kurtar diyerek dua etmişler. Allah tarafından duaları kabul olunur ve fırtına diner. İşte o zaman yüce Allah'a şükür orucu olarak 3 gün oruç adanmışlar. Bu oruç o günden, bu güne kadar önemini hiç kaybetmeden tutula gelmiştir ki, yüce Allah insanların dar günlerinde yardımcısı ve gözcüsü olsun. Hızır orucu eski (Rumi) takvime göre 31 Ocak-2 Şubat arası 3 gün tutulurdu. Dört kapının son halkası hakikattir. Hz. Hızır Allah tarafından sunulup, kalbe yerleştirilen Ledün İlmini Hz. Musa'ya vermekle ona mürşitlik etmiştir.

Ledün İlmi: Tanrısal gizleri ve gerçekleri kavramaya çalıştığı bilgidir.

Hz. Musa, peygamber olmasına rağmen, Allah dostu olan bir kul olan Hızır'ın bildiklerini bilmiyordu. Burada ilmi sınırsız olduğu, bilinmeyen çok şeyin varlığı ispatlanıyor. 3 gün boyunca normal oruç tutulur, ancak hiç bir zaman su içilmez. Meşrubatı aşırıya kaçırmadan içilebilir. Kimseye söylenmemesi durumunda daha iyi olduğu söyleniyor.

Oruca başlarken niyet, sonlandırırken ise oruç açma gülbangı yani dua okunur:

"Bismillah ... Allah Allah"

Yaradan Allah, Nübüvvet-i Muhammed, Velayet-i Ali aşkında, dertlerimize derman, hastalarımıza şifa, dilden dileklerimiz, gönülden muratlarımız için, dara, zora yetişen Hızır için, Hızır orucu tutmaya niyet ettim .. Canabı Hak tüm canlarımızın tutuklarını, yaptığı dualarını, dağıttıkları lokmalarını kabul eylesin. Yüce Allah Yardımcıları olsun. Bu ülkede birliğimizi ve kardeşliğimizi bozmasın bozmasına da müsaade etmesin. Ya Allah Ya Muhammed Ya Ali."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim