• BIST 9050.24
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 16 °C

Erdal Erzincan “Ağaçname”’ye klip çekti!

Erdal Erzincan “Ağaçname”’ye klip çekti!
Türk Halk Müziği Sanatçısı Erdal Erzincan, “Ağaçname” isimli esere klip çekti.

Türk Halk Müziği Sanatçısı Erdal Erzincan, sözlerini Ali Cem Akbulut’un yazdığı ve müziğini kendisinin yaptığı “Ağaçname” isimli esere klip çekti. Klibin yönetmenliğini yazar ve belgesel yapımcısı Caner Canerik yaptı.

Bekir Yoltay’ın kameramanlığını yaptığı klip, Erzincan’a bağlı Pınarlıkaya (Hınzoru) ile Pülümür İlçesi’ne bağlı Salördek (Saldağe) Köyü’nde bir aylık çalışmayla çekildi. Çekimlerde müzik öğretmeni Gamze Gülmez “Surela” adlı mistik karakteri canlandırırken, Erzincan Yalınca Köyü Cemevi semah ekibi de çekimlerde yer aldı.

Çekimlere ilişkin bilgi veren yönetmen Caner Canerik, “Dersim, coğrafi olarak etkileyici bir güzelliğe sahip. Salördek Köyü ise bu bağlamda marka oldu. Ancak bölge sadece coğrafyasıyla değil, kültürüyle de önemli zenginlikler barındırıyor ve bu maalesef ki günden güne kayboluyor. Biz, bu klipte kutsal kabul edilen -Jiara Puti- adlı ardıç ağacını ve Salördek ormanını kullandık. İnanışa göre üç kız kardeş olarak tanımlanan ve ikisi Hınzoru ile Bük köylerinde karşılıklı olarak yer alan kutsal ağaç çalışmada yer aldı. Genellikle orman içerisinde görüldüğü belirtilen ve "surela" (kırmızılı) adlı mistik karakter (melek) ise doğa, yaşam ve Dersim kültürünün bir yansıması olarak yer aldı. Dersim kültürü bu bağlamda bize yeterli alternatifi sunuyor ve geriye, bizim bunu işlememiz, günümüze uyarlamamız kalıyor. Benim için bu bağlamda "Surela" bir ilkti. Elbette ki dijital müdahale ya da set ortamı yaratma imkanımız olmadığı için istediğimiz kadar belirgin yer veremedik. Tam anlaşılabildi mi bilemiyorum. Kadim bir kültürün yeni nesille buluşması, kaybolmaması için bizim geçmişten aldığımız birikimi işleyerek yarına aktarmamız gerekiyor. Bu sözlü olduğu kadar yazılı olarak da yapılmalı” dedi.

Klibi çekilen eserin felsefik olarak güçlü bir temeli olduğuna vurgu yapan Canerik, “Bununla birlikte Sayın Erzincan’ın yaptığı beste inanılmaz derecede etkileyici. Bu bağlamda köyümüzde büyük bir üstat ile çalışmak, onun bir eserine video hazırlamak zor ama bir o kadar da güzel bir andı. Doğa ve yaşamı savunmak sadece doğaya değil, onun savunanlara da iyi geliyor ve "Ağaçname" bu bağlamda önemli bir yer tutuyor” ifadelerini kullandı.

“Ağaçname” isimli klibin linki şöyle:

https://www.youtube.com/watch?v=oaKKJzj4G_k

HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim