• BIST 9524.59
  • Altın 2495.13
  • Dolar 32.5957
  • Euro 34.7784
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 18 °C

EMEP’ten çağrı: Halk meclisi hayata geçirilmeli

EMEP’ten çağrı: Halk meclisi hayata geçirilmeli
Dersim'de Emek Partili belediye meclis üyeleri 31 Mart'tan bu yana belediye meclisinde yaptıkları çalışmalara ilişkin açıklama yaptı.

Dersim’de Emek Partisi (EMEP) üyesi belediye meclis üyeleri 31 Mart yerel seçimlerinden bugüne belediye meclis çalışmalarına dair Emek Partisi il binasında açıklamalarda bulundu.

Emek Partili belediye meclis üyeleri Elif Özer, Bedri Kaya ve Yaşar Çiçek’in katıldığı açıklamada konuşan meclis üyesi Özer, “Bütün saldırıları ve çıkmazları aşabilmenin yolunun demokratik halkçı belediyecilikten geçtiğini” söyledi.

 

"TAHRİBATIN HESABINI SORMAK ADINA BİR ADIM ATILMAMIŞTIR"

Göreve başladıkları ay itibarıyla kayyumdan devralınan belediyenin bütün kalemlerinin araştırılması ve özellikle mali tablonun incelenerek yapılan usulsüzlüklerin halka açıklanmasını, tespit edilen usulsüzlükler hakkında yasal sürecin işletilmesi yönünde adım atılmasını önerdiklerini söyleyen Özer “Bu anlamda durumu araştırmak üzere oluşturulan komisyonda görev alarak çalışmamızı bir rapor halinde belediye meclisine sunduk. Tespit ettiğimiz usulsüzlüklerin dışında, incelemenin konunun uzmanları tarafından daha detaylı ele alınmasını raporumuzda önerdik. Belediye yönetimi tarafından çağrılan uzman kişi veya kişilerin incelemesi sonucu hazırlanan raporda da önemli sayıda usulsüzlükler tespit edilmiştir. Ancak belediye yönetimi bugünkü ekonomik çıkmazlığını kayyumun bıraktığı tahribatla izah ederken -ki doğrudur-, ama yaratılan tahribatın hesabını sormak adına bu güne kadar bir adım atılamamıştır. Tespit edilen bütün usulsüzlükler Dersim halkı adına gerekli yasal işlemler başlatılmalı ve yetkili mercilere suç duyurusunda bulunulmalıdır” dedi.

 

"USULSÜZLÜKLERE VE TALANA SESSİZ KALINMIŞTIR"

Munzur kıyısında bulunan ve kullanım hakkı protokol ile belediyenin kullanımına bırakılan bungalov tipi evlerin yerinin hem DSİ tarafından ihale edilişindeki iddia edilen usulsüzlükler ve aynı zamanda bu alanın talana sunulmasına sesiz kalındığına değinen Özer, “Kayyum tarafından bu alan kendi yandaşına peşkeş çekilmiştir. Zira mecliste bu alanın tekrar belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere belediye meclisinin oybirliği ile alınmış kararı mevcuttur. Karara rağmen, alandaki tüm yapım işlemleri yerel seçim sonrasını izleyen aylarda hayata geçirilmiştir” dedi. 

 

"YANLIŞTA ISRAR EDİLDİ"

Yeraltı Çarşısı üstünde yapılan işyerinin kayyum tarafından ihale ediliş haliyle sonuca bağlandıktan sonra, işyeri önündeki halka açık alanın işyerine dahil edilmesinin ihale sonrası kayyum tarafından yapıldığını aktaran Özer “Meclis üyeleri olarak bu uygulamanın kişiye rant sağladığını ifade ederek bu alanın halkın kullanımına açık kalmasını önerdik. Ancak uygulamanın yanlışlığında ısrar edilmiştir” diye konuştu. 

İçkili alanların belirlenmesinde toptancı bir tutumla yaklaşıldığını belirten Özer “Belediye Başkanlığı tarafından meclis gündemine getirilen öneri doğrultusunda, Cumhuriyet caddesi boyunca alt kısımda kalan şehir merkezi ve Munzur suyu kıyısındaki park alanlarını da içine alacak şekilde içkili bölgeler krokisine dâhil edilmek istenmiştir. Bu öneri EMEP ve HDP gurubu tarafından reddedilmiştir. Ancak buna rağmen bahsi geçen yerlerin içkili bölgelere dâhil edilmesi için öneriyi ısrarla meclis gündemine getiren Belediye yönetimi, bu alanların halk için spor, gezi ve dinlenme alanları olarak ayrıldığının bilinciyle sosyal yaşamı da gözeterek bu ısrarından vazgeçmelidir” diye aktardı. 

 

"KAT SAYISININ ARTIRILMASINI HALKIN TAKDİRİNE BIRAKIYORUZ"

Belediyenin en çok dikkat etmesi gereken konulardan birinin ilin imar planı olduğunu vurgulayan Özer, “İmar Plan Notunda, ‘5000 metre kare ve üzeri parsel oluşturulması veya ada bazlı uygulama yapılması halinde plan üzerinde verilen emsal değerine % 10 ilave edilerek uygulama yapılacaktır’ denilmektedir. Ancak mecliste yapılan müzakereler sonucunda, plan notunun değiştirilmesi karşıt oylarımıza rağmen kabul edilmiştir.  Önce kişi isteği olarak meclis gündemine gelen bu öneri ret edilmiştir. Daha sonra öneri İmar Müdürlüğü tarafından yeniden aynı biçimiyle gündeme getirilmiş bu defa karşıt oylarımıza rağmen öneri kabul edilmiştir. % 80 yapılaşmanın tamamlandığı bu bölgelerde emsal değere % 10 ilave edilerek ve bodrum artı beşten, bodrum artı altı kata çıkarılmasını halkımızın takdirine bırakıyoruz” dedi.

 

"İLAVE KATLAR HAKKINDA AÇIKLAMA YAPILMALI"

Bir süredir şehir merkezinde otel amaçlı yapılan ve dönüştürülen iki yapının üstlerine demir konsorsiyumla yapılan ilave katların halkın tepkisini çektiğine vurgu yapan Özer, “Resmi izin kimler tarafından verilirse verilsin, ciddi anlamda şehrin görünümünü bozmaktadır. Hem belediyenin hem de belediye tarafından oluşturulan İl Estetik Komisyonunun mevcut durum hakkında halka bir açıklamada bulunmaları bizce önemlidir” diye konuştu.

 

"OLUMSUZ GÖRÜŞE RAĞMEN KABUL EDİLDİ"

Şehirdeki tartışma konularından birinin de Sihenk (Atatürk) Mahallesi’nde bir kişinin petrol ofisi açma isteği olduğunu aktaran Özer “Bu konu meclis gündemimize gelerek değerlendirilmiştir. İlk görüşmede konunun detaylı araştırılması için imar komisyonu görevlendirilmiştir. Yapılan çalışmada ve kurumlardan petrol istasyonun yeri ile ilgili istenen raporlarda Karayolları ve İl Şehircilik Müdürlüğü (ki bunlar temel belirleyici kurumlar) olumsuz görüş bildirmişlerdir. Meclis’te konu ile ilgili yapılan görüşme sonucu EMEP ve HDP’nin ret oylarına karşın bu gündem kabul edilmiştir” dedi.

 

"HALK MECLİSLERİNDE İLERLEME SÖZ KONUSU DEĞİL"

Emek Partili belediye meclis üyeleri olarak, belediyelerin demokratik ve halkçı bir anlayışla yönetilmesini esas aldıklarını belirten Özer şöyle devam etti: “Bunun en temel kriterlerinden biri de halka dayanmak, halkın iradesini esas almaktır. Halk iradesinin etkin olmasının yolu, çeşitli kademelerde örgütlenmiş halkın (gençler, kadınlar, çocuklar) kentin temel sorunları ve çözüm önerileri üzerinden fikir üreten, tartışan ve toplamında karar alan halk meclisleridir. Belediyemizin genel çağrısıyla yapılan kadın ve gençlik toplantılarında bir işleyişe oturmamış şekli düzeyde kalan kadın ve gençlik meclisi bulunmaktadır. Eksik hazırlıkları ile birlikte halk meclisi oluşumu için yapılan ilk toplantıdan bu yana, halen ilerleyen bir gelişme söz konusu değildir. Önerimiz, toplumsal muhalefeti kapsayan bütün kesimlerden oluşan halk meclisinin bir an önce hayata geçirilmesidir. Bütün saldırıları ve çıkmazları aşabilmenin yolunun buradan geçtiğini bir kez daha hatırlatırız.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim