• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 15 °C

EMEP Dersim İl Örgütü: Sermayedarlar doğamızı yaşanamaz hale getirdiler

EMEP Dersim İl Örgütü: Sermayedarlar doğamızı yaşanamaz hale getirdiler
Emek Partisi Dersim İl Örgütü 14 Mart Dünya Nehirler için Eylem günü dolayısıyla, Munzur ve Pülümür Nehirlerinin birleştiği yerde basın açıklaması düzenledi.

Emek Partisi Dersim İl Örgütü 14 Mart Dünya Nehirler için Eylem günü dolayısıyla, Munzur ve Pülümür Nehirlerinin birleştiği yerdeki Jara Gola Çetu parkında basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı Emek Partisi Doğa ve Çevre Komisyonu adına Hıdır Demir okudu. Demir, bu sene de ‘Dünya Nehirler için Eylem Günü’ olan 14 Mart’ta birçok ülkede ‘Nehirler özgür aksın!’ denileceğini dile getirdi.

 

HABİTATI YOK EDİYORLAR

Salgınla birlikte bir kez daha gün yüzüne çıkan ve tartışılır bir duruma gelen iklim değişikliklerinden kaynaklı, tüm insanlığın geleceğinin, dünya üzerindeki yaşamı tartışılır duruma getirdiğini söyleyen Demir, “Bu tespit; doğa ve çevre bilimi ile uğraşan bilim insanların tespiti olduğu gibi bizler de yaşadığımız coğrafyalarda açık ve net bir biçimde hissediyor ve yaşıyoruz.  Doğayı, rant dışında görmeyen sermayedarlar doğamızı yaşanamaz hale getirdiler!   Sermaye; Baraj,  HES gibi yapıları inşa ederken yerelde yaşayan insan topluluklarını sürece ‘size iş vereceğiz’ söylemleriyle dâhil etmeye çalışırken, binlerce yıl sonucunda meydana gelmiş ekosistemi ortadan kaldırarak bütün canlı cansız habitatı, kârları uğruna yok etmektedirler.” dedi.

 

"MÜCADELELER GELİŞİYOR"

Sermayedarların, elinde bulundurdukları sermaye gücünü daha da arttırmak için yeryüzünde ki her şeyi alınır satılır nesne olarak gördüğünü belirten Demir, “Dünyanın birçok yerinde toplantılar yaparak sera gazı salımı emisyonunu aza indirme gibi çalışmalar yapılsa da diğer taraftan nerdeyse üzerinde baraj, HES yapılmayan dere, nehir kalmadığı gibi kapitalistler suyun ticarileştirilmesi çabalarından da geri durmamaktalar. Elbette buna karşı mücadeleler de gelişiyor, bu mücadeleler kimi yerlerde sermayedarlara geri adım attırırken kimi yerlerde de olumsuz sonuçlanıyor!” dedi.  

 

PROJELER İPTAL EDİLMELİ

Dersim’den sesimizi yükselttiklerini, Ovacık ve Pülümür Nehirlerinin buluştuğu bu yerde ‘Dünya Nehirler için Eylem Günü’nde bir kez daha haykırdıklarını söyleyen Demir, “ Fırat Kalkınma Ajansı tarafından ihalesi yapılan Munzur Gözeleri peyzaj projesi tüm karşı çıkışımıza rağmen başladı. Gözelerin turistik ve ticari bir faaliyet alanı olarak yeniden düzenlenmesi anlamına gelen bu projeden, geri dönüşü mümkün olmayacak tahribatlar oluşmadan vazgeçilmelidir! Dersim coğrafyasında planlanan bütün madencilik projeleri derhal iptal edilmelidir! Yaz aylarında, insan baskısının arttığı kültürel ve tarihsel miraslarımız; Pülümür Vadisinin ve Munzur Vadisi Milli Parkı’nın korunması için mevzuatta ki hükümler uygulanmalı; sorumlular, sorumluluklarını yerlerine getirmelidir!” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim