• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 15 °C

Emek Partisi’nden “katı atık tesisi” açıklaması

Emek Partisi’nden “katı atık tesisi” açıklaması
Emek Partisi Dersim İl Örgütü, katı atık bertaraf tesisi planlanan yere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, uzun bir süredir yapılan bütün tartışmalar ve değerlendirmeler ışığında, projenin yer tespitinde yapılan hata nedeniyle köylülerin haklı taleplerinin yanında olunduğu belirtildi.

Emek Partisi yazılı açıklamasında konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“2009 yılı itibarı ile Dersim’in bir ihtiyaç projesi olarak planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisinin yapılması planlanan yere dair tartışmalar boyutlanarak devam ediyor. Kırmızı Dağ Platformu adı altında örgütlenen çevre köylülerimiz uzun yıllardır vahşi depolama alanının yarattığı tahribat bir yana planlanan katı atık bertaraf tesisinin yaşam alanlarına yönelik ikinci bir tahribat yaratacağını ve birçok ekolojik değere sahip bu alanda ekolojik değerlere zarar vereceği gerekçeleriyle projenin yapılmamasını istemektedirler.

Başından şunu da ifade edelim projenin önemli bir ihtiyaç olduğu, Kırmızı Dağ Platformu bileşen köylüleri de dâhil olmak üzere, bütün Dersim halkının kabulüdür. Partimiz, çevre köylülerimizin isteği üzerine bölgede geniş bir teknik heyetle yaptığı ilk incelemede, tarafsız ve bilimsel bir araştırmanın yapılarak sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmasını ve çıkacak sonuca herkesin saygı duymasını ifade etmiştir. Yine en başından beri olanaklar zorlanarak daha uygun bir alan tespiti yapılmasını da önermiştir. Partimiz bakımından bu projenin bir ihtiyaç olduğu ne kadar önemli ise yöre köylülerimizin yaşam alanlarını olumsuz etkileyen bu projeyi istememe tepkileri de bir o kadar önemlidir diyerek, duruma dikkat çekmiştir. Süreç içerisinde bir yanıyla yargıya taşınan ve diğer yanıyla da hazırlanan raporlara yansıyan çelişkili ifadeler bir yana, yöre halkımızın talep ve istemleri bizler bakımından esas olandır.

Kırmızı Dağ Platformunun Partimizi ziyaretinde, Dersim Emek ve Demokrasi Güçlerinin (DER-KAB’da dahil) meseleye dair bütünlüklü bir toplantı yaparak çözümde inisiyatif almasını önermiş, önerimiz olumlu karşılanmasına rağmen bu konuda bir adım atılmamış, mesele burjuva siyasetinin çözüm istismarında aranmıştır.

Şüphesiz ki yapılan projenin uzun vadeli sonuçları bakımından, yapım yerinde yaratacağı ekolojik tahribattan daha fazla bir doğal değere genel bütünlük içinde vesile olacaktır. Ama buna rağmen, köylülerimizin yüzyıllardır yaşadıkları topraklarını, tarihsel ve ekolojik değerlerini, önemli ölçüde olumsuz etkiliyorsa bir kez daha durumu değerlendirmeye ihtiyaç vardır. Gelinen noktada, projenin ilk sahibi, son sahibi vb. gibi tartışmalar sonuç ve çözüm bakımından önemini yitirmiştir. Proje artık yapılıp yapılmama ikilemindedir. Yapılmasına izin verecek irade, rızalık kültürü gereği de o yaşam alanında yaşayan halkımızındır. Ki onlarda topyekûn bu meseledeki iradesini beyan etmişlerdir.

Emek Partisi Dersim İl Örgütü olarak, uzun bir süredir yapılan bütün tartışmalar ve değerlendirmeler ışığında, projenin yer tespitinde yapılan hata nedeniyle köylülerimizin haklı taleplerinin yanında olduğumuzu belirtiriz.”

HABER: CANER AKTAN

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim