• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 13 °C

EMEK Partisi: Anadil önündeki engelleri kaldırın

EMEK Partisi: Anadil önündeki engelleri kaldırın
Emek Partisi Dersim İl Örgütü, anadilde eğitimin önündeki bütün engellerin kaldırılmasını belirterek Velileri ve öğrencileri Kürtçe dersleri seçmesi için çağrıda bulundu.

EMEP Dersim İl Örgütü’nün Kürtçe seçmeleri derslerin okullarda aileler tarafından tercih edilmesi için il binasında yaptığı açıklamaya HDP’de destek verdi.

Basın açıklamasını Kırmancki(Zazaca) okuyan Emek Partisi Dersim İl Yöneticisi Yaşar Çiçek, “Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda seçmeli derslere dair süreç devam ediyor. Bu dersler arasında 5,6,7 ve 8. sınıflardaki öğrencilerin seçebileceği Kürtçe (Kurmancî ve Zazakî lehçeleri) de var. Bu yıl da Kürtçe seçmeli derslere dair bölge kamuoyunda yoğun çağrılar oldu. Prosedüre göre seçmeli bir dersin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin başvuruda bulunması gerekiyor. 31 Ocak’a kadar devam edecek olan bu seçme işlemi için çeşitli çağrılar devam ediyor. Geçtiğimiz yıl yapılan çağrılar sonrasında binlerce öğrenci Kurmancî'yi ve Zazakî'yi seçmiş ancak anadilini öğretecek öğretmenler konusunda yetersizlikler yaşanmıştır”dedi.

Çiçek, “Her fırsatta Kürtçe seçmeli dersleri propaganda malzemesi olarak kullanma çabasından da geri durmayan iktidarın samimiyeti, atanan öğretmen sayısıyla da ortaya çıkmaktadır! Bugüne dek üniversitelerdeki Kürdoloji bölümlerinden mezun olmuş 2000’e yakın öğretmen açıkta duruyorken 2022 yılının Eylül ayında 2’si Kurmancî biri Zazakî olmak üzere 3 Kürtçe öğretmeni atanmıştır, yalnızca! Bakanlık Kürtçe öğretmen açığını başka branşlardan öğretmenleri bu derslere sokarak tamamlamaya çalışmıştır. Bugün gelinen noktada Türkiye’de, kamuda 82 Kürtçe öğretmeni istihdam ediliyor yalnızca. Geçtiğimiz yıl 20 bine yakın öğrenci Kürtçe dersi seçiminde bulundu. Hal böyle iken bu kamusal hizmetin nasıl verileceği tartışması da devam ediyor”diye konuştu.

Emek Partisi Dersim İl Örgütü olarak, Kürt sorunun ancak tam bir ulusal hak eşitliği temelinde çözülebileceğini tekrar vurguladıklarını ifade eden Çiçek, “Anadilde eğitim meselesini de tam bir ulusal hak eşitliği noktasında en temel meselelerden biri olarak görüyor, seçmeli Kürtçe dersin bu anlamda halkımızın talebini karşılamadığını söylüyoruz.  ‘Seçmeli değil, anadilinde eğitim’ gerekliliğini de bir kez daha vurguluyoruz. Ancak, anadilinde eğitim mücadelesinin bir parçası olarak bu hakkın kullanımından geri durulmaması gerektiğini de ifade ediyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı; acilen seçmeli Kürtçe derslerin geliştirilmesi için daha fazla Kürtçe öğretmeni istihdam etmelidir.

Öğrenci ve ailelerin ders seçerken maruz kalabileceği fişleme ve baskılar engellenmeli anadilinde seçim yapılması teşvik edilmelidir. Emek Partisi Dersim İl Örgütü olarak anadilde eğitimin önündeki bütün engeller kaldırılsın diyoruz. Velileri ve öğrencileri Kürtçe derslerini seçmeye çağırıyoruz”ifadesini kullandı.

HABER: KENAN KORKMAZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim