• BIST 9530.47
  • Altın 2473.328
  • Dolar 32.5179
  • Euro 34.8095
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 11 °C

Ekinci: "Tek adamlığın krallığı 1982'de kurulmuştur"

Ekinci: "Tek adamlığın krallığı 1982'de kurulmuştur"
AK Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ekinci, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine değinerek, "Şu anda Cumhurbaşkanı ne yaparsa yapsın ona ne yargı ne de TBMM hesap sorabilir.

AK Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ekinci, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine değinerek, "Şu anda Cumhurbaşkanı ne yaparsa yapsın ona ne yargı ne de TBMM hesap sorabilir. Peki bu tek adamlık değildir de nedir? Tek adamlığın krallığı 1982'de kurulmuştur." dedi.

Ekinci, AK Parti Tunceli İl Başkanlığının organizesinde Tunceli Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda partililer ve vatandaşlarla bir araya geldi.

Burada cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine değinen Ekinci, referandum a götürülen yeni anayasanın içeriğinin çok iyi okunarak vatandaşlara anlatılması gerektiğini söyledi.

Ekinci, halen kullanılan 1982 Anayasası'nın Cumhurbaşkanına, TBMM'yi feshetme ve seçime götürme yetkisini verdiğini ve aldığı karardan dolayı Cumhurbaşkanına bir şey olmayacağını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"550 milletvekilini feshetme gücüne sahip kişi mi tek adam, yoksa birlikte seçime gitme kararı aldığında kendi dönemi de kaybetmeyi göze alan adam mı tek adam? Şu anda Cumhurbaşkanı istese yasamayı da feshedebiliyor. Hiçbir hal, hareketi ve kararı ne Meclis tarafından denetlenebilir ne de yargıya açıktır. Şu anda Cumhurbaşkanı ne yaparsa yapsın ona ne yargı ne de TBMM hesap sorabilir. Peki bu tek adamlık değildir de nedir? Tek adamlığın krallığı 1982'de kurulmuştur."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini kendisi için istediği yönündeki iddialara de cevap veren Ekinci, "Şimdi başka bir şey daha söylüyorlar. 'Cumhurbaşkanı bunu kendisi için yapıyor.' Şu anda bu yetkilere haiz bir cumhurbaşkanının yeni sistemle ne yasama ne de yargı üzerinde bir yetkisi olmayacak. Bir dengeye getiriliyorsa bunu kendisi için mi yapıyor. Bu yetkileri niye versin ki. Hayır. Cumhurbaşkanı bunu kendisinden sonra Türkiye'yi kurumsal bir sisteme teslim ederek bırakmak istiyor. Onun için bunu yapıyor." dedi.

Ekinci, Türkiye'nin yeni Anayasa ile millet iradesinin hak ettiği noktaya geleceğini vurgulayarak, "Biz Anayasa değişikliğini yaparken Türkiye'nin bugüne kadar ayağına bağ olmuş unsurların yanı sıra demokrasimizin, insan haklarımızın ve ekonomimizin güçlenmesinin önünde engel teşkil eden bütün antidemokratik unsurları siliyoruz, demokrasiyi ve milletin iradesini her şeyin tepesine koyuyoruz. Bizim yaptığımız bu, işin ruhu da bu." değerlendirmesinde bulundu.

Tunceli'nin 1982 Anayasası'na en çok 'hayır' diyen illerden biri olduğunu dile getiren Ekinci, darbe anayasasına 'hayır' diyen Tunceli'nin darbe anayasasını ortadan kaldıracak bir değişime 'evet' demesini beklediğini, aksi takdirde kentin kendisiyle çelişkiye düşeceğini sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim