• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 10 °C

Düzgün Baba'ya ziyaretçi akını

Düzgün Baba'ya ziyaretçi akını
Dersim’in en önemli ziyaret yerlerinden biri olan Düzgün Baba ziyaretgâhı, yaz mevsimiyle birlikte ziyaretçi akınına uğradı.

Nazımiye ilçesinde bulunan ve Aleviler tarafından kutsal kabul edilen Düzgün Baba ziyaretgâhı, yaz mevsimiyle birlikte yurtiçi ve yurtdışından gelen binlerce kişinin ziyaret ettiği mekanlardan biri.

Aleviler bu ziyaret yerinde kurbanlar kesiyor, sevdikleri için dualar edip mum yakıyor.

Düzgün Baba Cemevi’ne sabah saatlerinde gelen ziyaretçiler, burada kurbanlarını kesip dualarını ettikten sonra, kimisi dinlenmeyi tercih ediyor, kimisi de Düzgün Baba efsanesine konu olan dağlarda gezintiye çıkıyor.

Her gün ziyaret yerinde yüzlerce kurban kesilerek vatandaşlara eşit bir şekilde dağıtılıyor.

Düzgün Baba’nın keramet ve efsanesine inanan Aleviler, Düzgün Baba’ya dua edip, isteklerinin kabul olmasını istiyor.

Her yıl binlerce kişinin ziyaret yerine akın ettiğini ifade eden Düzgün Küçükbaş, “İnsanlar buraya sadece Dersim’den gelmiyor. Erzincan, Elazığ, İstanbul ve Avrupa’dan da geliyor. Kimse burayı unutmaz, herkes burayı bilir. Buraya gelenler dilek tutar, kurban keserler ve duaları kabul edilir”dedi.

Düzgün Baba ziyaret yerinin kendileri için çok önemli olduğunu ifade Haydar Yüksel, “Biz her yıl Düzgün Baba’ya geliriz. Buraya gelip suyumuzu içiyoruz, kurbanlarımızı kesiyoruz. Düzgün Baba Dersim’in şemsiyesidir. Her tarafta hazır ve nazırdır ”şeklinde konuştu.

Dersim dışından gelen çok sayıda vatandaşta Düzgün Baba’da insanlık için barış istediklerini bunun için dua ettiklerini ve niyaz dağıttıklarını söyledi.

Düzgün Baba Cemevi dedesi Cemal Can, Düzgün Baba efsanesini şöyle anlatıyor.

“Düzgün Baba , hayvanlarını otlatmak için dağa getiriyor. Kış günü elindeki sopayı hangi yere vuruyorsa kar eriyip orada ot çıkıyor ve hayvan otluyor. Hayvanlar otlayıp doyduktan sonra eve getiriyor. Evdekiler hayvana yem veriyor hayvan yemeyince evdekiler şaşırıyor ve merak ediyor. Bu böyle birkaç gün devam edince Düzgün Baba’nın  babası gizlice kendisini takip ediyor ve sopasıyla vurduğu yerlerin yeşerdiğini ve hayvanları otlattığını görüyor.

Düzgün Baba bunu fark edince  bu dağa gelip burada bir süre kaldıktan sonra sır oluyor. O gündür bugündür insanlar buraya gelip dua ederler ve Düzgün Baba’dan dileklerinin gerçekleşmesini ister.”

Haber: Ali Haydar Gözlü

tuncelide-duzgunbaba-ziyaret-alanina-akin-(1).jpgtuncelide-duzgunbaba-ziyaret-alanina-akin-(3).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim