• BIST 9550.19
  • Altın 2486.533
  • Dolar 32.5059
  • Euro 34.8109
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 24 °C

DÜNYA YANIYOR

Fikri TAŞ


  Dünya yanıyor. Yalnızca yangınların çıktığı yerler, yanmıyor. Bütün Dünya Görülmemiş, yaşanmamış sıcaklarla, cayır, cayır, yanıyor. Gelişmiş, kuzey kutuplara yakın olan KANADA DA, bile orman yangınlarından değil sıcaklardan, 1000 kişiye yakın insan ölmüştü. Kuraklık, iklim değişikliği dünyayı korkutmuş, insanlığın, yaşamın, öncelikli sorunu olmuştur. Uygar ülkeler, bir an önce tedbir almak için çabalarken, uygar olmayan ülkelerde, ise görülür her hangi bir çaba yoktur.
   Hafta sonu köyde, bağdaydık. Sıcaklık görülmemiş kadar, etkili yakıyordu. Sıcağın, güneşin, korkusundan akşam saat 18 00, 6 ya kadar dışarı çıkamadık. Ağaçları sulayamadık. Bağı bahçeyi, gezemedik. Sıcaklık yalnız bizleri değil bütün canlıları etkilemiş, yakıyordu. Bağın renkliliği, zenginliği olan, basıp çiğnememek için adımlarımı seçerek attığım, koşuşturmalarına, hayran kaldığım, sevdiğim karıncalar, yoktu. Akşam serinliğinde bazıları, küçük türler, bizimle birlikte dışarı çıkarken, büyükleri, yuvalarından hiç çıkmamışlardı. Yoklardı.
   Doğada da eski canlılık, yaşam yoktu. Büyük bir sessizlik doğayı sarmıştı. Leylekler gitmişti. Kuş cıvıltıları, arı cıvıltıları, karma müzik yoktu. Yabanda tarımla uğraşanların, sesleri uzaktan gelmiyordu. Artık. Meyve ağaçlarının, üzüm bağlarının, yaprakları, boyunlarını bükmüş, sarkmış, bir kısmı da, güneşten yanmış, kurumuş, Sararmışlardı. Geleceğin korkusu insanlığı, doğayı, bütün dünyayı sarmıştı.
   DERSİM’DE yaklaşık 10 gündür süren yangınlar, kamuoyunun, valilik makamının çağrısı üzerine gönderilen 2 yangın söndürme helikopterleri ve 1 uçak, Valilik Makamının duyarlılığı, Orman işletme müdürlüğü ekiplerinin yoğun çalışmaları sonucu söndürülmüştü. Binlerce dönümlük yeşil ormanlık alan, barındırdığı canlılarla birlikte yanmıştı. Daha öncede o bölgeye yakın bir yerde, çıkan orman yangını da, kısa sürede, fazla zayiat vermeden söndürülmüştü.
   Daha önceki yangının söndürülmesine bizzat Vali Bey nezaret etmiş. Söndürülene kadar mahallinde ekiplerle beraber olmuştu. Sayın Valimizin bu davranışının, ormanlarımızın güvencesi olacağını yazmıştım.
    Orman yangınları konusunda duyarlı olan Sayın Belediye Başkanı MAÇOĞLU olmak üzere Yangın söndürme çalışmalarına gönüllü olarak katılmak isteyenlere izin verilmemişti. Bunu yetkililere sormuştum. Belediye başkanının da, resmi bir kurumunun, yetkilisi, başı olduğunu ifade etmiştim. Yapılan açıklamalarda, toprağa döşenmiş patlayıcılar nedeni ile güvenlik bölgesi olduğundan, izin verilmemişti.  
   Aynı gerekçe, geniş bir alanı kaplayan yangınlarda da, ileri sürülmüş, başta belediye başkanları, olmak üzere söndürme çalışmalarına katılmak isteyen gönüllülere, izin verilmemişti.
  Yangınların, sosyal medyada gündem olması, halkın tepkisi, isteği, valiliğin, talebi üzerine gönderilen uçaklarla, daha çok geniş alanlara, yerleşim yerlerine, yayılmadan, varmadan, söndürülmüştü.
   Oldukça büyük bir alana yayılan yangın söndürülürken, Munzur, Pülümür vadilerinde, yangınların çıktığı haberleri geldi. Sayın Valimizin açıklamasına göre, Munzur Milli Parkında, FIRTINA VELİ civarında çıkan yangının, geniş bir alana yayılmasını önlemek için, 2 yangın söndürme helikopterleri, karadan yangın söndürme ekipleriyle,  gönüllülerle, söndürme çalışmaları sürdürülmektedir. O, bölgede çıkan yangın söndürülmeye çalışılırken, PÜLÜMÜR, YONCALI yakınlarında, başka bir yangının çıktığı haberleri geldi.
   İki yangın söndürme helikopterleri, sabahın erken saatlerinden itibaren, aralıksız olarak, durmadan, baraj gölünden, aldıkları sularla, yangın bölgelerine uçtular. Rüzgârın etkisi ile yangının, sürekli yayılması, söndürme çalışmalarını büyük ölçüde zorlaştırmış, olmalıydı.
   Bu satırları, yazdığımızda, yangınlar,  hala, doğamızda katliamlarını sürdürmekteydiler.
    Çok sayıda gönüllülerin, yangın söndürme ekiplerinin, yoğun çaba sarf ettikleri ortamda, içme suyuna, ihtiyaç duyulmuştu. Görüştüğüm MUNZUR SUYU yetkilileri, belediye ile iletişim halinde ihtiyaç duyulan suyu, göndereceklerini ifade etmişlerdi.   
   Ormanlar, canlıların ortak evleridir. Yuvalarıdır. Binlerce çeşit canlı o evlerde ormanlarda, barınmakta, yaşamaktadırlar. İnsanlık, soluduğu oksijen dolu temiz havayı, ormanlardan almaktadır. Doğanın yaşamın öncelikle duyduğu hayat iksiri, yağmurları, ormanlar yağdırmaktadır. Onlar hayatın, yaşamın, can damarlarıdır. İnsanlığın ortak, değerleridir. Zenginliğidir.
     Orman yangınları, çok büyük toplu bir katliamdır. Bu katliamı önlemek, doğayı, korumak, insanlığın, yaşamı, korumak için yaptığı öncelikli en büyük görevidir. Aynı zamanda kendi yaşamını korumaktır.
    Dünya yanıyor. İnsanlık geç kalmadan tedbirlerini almalıdır.
    Bizden söylemesi.
  

Bu yazı toplam 2932 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim