• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 25 °C

DOSYA HABER-3 Dersim'de Çevre Tahribatı: BARAJLAR

DOSYA HABER-3 Dersim'de Çevre Tahribatı: BARAJLAR
Dersim’de büyük oranda devletin yanlış çevre politikasının vermiş olduğu acı sonuçlar, yerel yönetimlerin yanlış politikaları sonucu sürdürülüyor.

Dersim’de uzun yıllardan beri devam eden doğa ve çevre tahribatı devam ediyor. Enerji ihtiyacını karşılama gerekçesi ile kurulan barajlar ve HES’ler, kuruldukları yerlerde doğayı, tarihi ve doğal güzellikleri tamamen tahrip ederken, bölgede güvenlik politikaları temelinde kurulan barajlar, yaşam alanlarını yok etmeye devam ediyor.

İKİ KENT BİRBİRİNDEN KOPTU

Dersim’de, Keban Barajı ile Dersim-Elazığ il sınırlarının tamamı ayrılırken, Dersim’in Nazımiye ile Elazığ’ın Karakoçan ilçeleri ve Bingöl arasında sınır hattı oluşturan Peri Vadisi’nde kurulan barajlarla bu iki kentle bağlantılar da kopma noktasına geldi. 1996-2003 yılları arasında inşa edilen ve 2009 yılında faaliyete geçen Uzunçayır Barajı ile Dersim’de başlayan barajlar ve HES’ler furyası ile bölgede yaşanacak çevre ve doğa tahribatının  startı verilmiş oldu.

BARAJLARA KARŞI HUKUK MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Av. Barış Yıldırım, il sınırları içerisinde yapılması planlanan 27 baraj ve HES projesinden şuana kadar Uzunçayır Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Mercan Hidroelektrik Santrali ve Dinar Hidroelektrik Santrali faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Yıldırım, yapılmak istenen diğer baraj projeleri ise verilen hukuk mücadelesi sonucunda bazılarının iptal edildiğini ifade ederken bazılarının ise davalarının devam ettiğinin altını çizdi.

CANLI YAŞAMI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLENİYOR

İlde hali hazırda faaliyet gösteren barajlar, kentin doğal güzellikleri ve endemik canlı türlerini yok etti. Su altında bırakılan yerleşim yerleri ve tarım alanları ise insanları zorunlu göçe zorladı. İlde Uzunçayır Barajı’nın 2009 yılında su tutması ile birlikte başlayan ve olumsuz etkilerinin yansımaları sürerken, Dersim merkeze yakın yerleşim alanında bir iş insanına ait  Dinar HES Santrali de bölgedeki canlı yaşamını olumsuz yöne etkiledi.

DAĞ KEÇİLERİ KANALLARA DÜŞÜYOR

Av. Barış Yıldırım, "Dinar bölgesinde özellikle birçok yaban keçisi türünün bu HES'in yapımından kaynaklı etkilendiği, kimisinin ise kanallara düşerek boğulduğuna ilişkin yöre halkının bize aktardığı bilgiler var" şeklinde konuştu.

MERCAN VE UZUNÇAYI KAÇAK

1985 yılında Ovacık'ta yapılan Mercan HES Santralinin kaçak olduğunu belirten Av. Barış Yıldırım, "94 yılına gelindiğinde Mazgirt ilçesi ile Merkez İlçesi arasında Uzunçayır Barajı ve Hidroelektrik Santralinin inşaatına başlandı. Maalesef Uzunçayır Barajı da kaçak şekilde inşa edilmiştir" diye konuştu.

GÜVENLİK POLİTİKALARI İÇİN YAPILAN BARAJLAR

Dersim’de, Keban Barajı ile Dersim-Elazığ il sınırlarının tamamı ayrılırken, Dersim’in Nazımiye ile Elazığ’ın Karakoçan ilçeleri ve Bingöl arasında sınır hattı oluşturan Peri Vadisi’nde kurulan barajlarla bu iki kentle bağlantılar da kopma noktasına geldi. Enerji ihtiyacını karşılama gerekçesi ile kurulan barajlar ve HES’ler, kuruldukları yerlerde doğayı, tarihi ve doğal güzellikleri tamamen tahrip ederken, bölgede güvenlik politikaları temelinde kurulan barajlar, yaşam alanlarını yok etmeye devam ediyor.

BARAJLARLA KUŞATILAN KENT

Dersim’de, kentin dört tarafında barajlar ve HES’ler yapılıyor. İl sınırları içerisinde yapılması planlanan 27 baraj ve HES projesinin yapılmasının gündemde olduğu kentte, şu anda faaliyet gösteren 7 HES’in ve baraj, kentin doğal güzellikleri ve endemik canlı türlerini yok ediyor. Su altında bırakılan yerleşim yerleri ve tarım alanları ise insanları zorunlu göçe zorluyor.

İKİNCİ BİR 38 İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Mimarlar Odası Başkanı İbrahim Demir, "Bence coğrafyamız ikinci bir 38 ile karşı karşıyadır. Coğrafik olarak bir katliamla karşı karşıyadır. Bunun karşısında durmamız şarttır" diye konuştu.

Yarın devam edecek...

DOSYA HABER-4 Dersim'de Çevre Tahribatı: ÇARPIK YAPILAŞMA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim