• BIST 8886.87
  • Altın 2238.808
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.1125
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 10 °C

DOĞAL YAŞAM DÜŞMANLARINA DUR DİYELİM…

DOĞAL YAŞAM DÜŞMANLARINA DUR DİYELİM…
Dersim doğasında yaşam süren yaban hayatına karşı özellikle son günlerde basına da yansıdığı üzere özellikle dağ keçileri ve keklilere yönelik acımasızca av yapıldığı bilgileri gelmektedir.

Son haftalarda Tunceli Doğa Koruma ve Milli Parkların avcılıkla mücadelesi anlamlıdır. Bu konuda yakalan kişi veya kişilere etkin yaptırımların uygulanmasını istiyoruz. Fakat şunu söyleyelim ki özellikle Çemişgezek bölgesinde yoğunlaşan avcılık faaliyetlerinin, Pertek, Mazgirt, az da olsa Pülümür ve merkezde de gerçekleştiğine dair bilgiler gelmektedir. Elbette yaşam hayat düşmanlarına karşı etkin mücadele önemlidir. Zaman zaman av yaptıklarına dair bazı kişi adları duyarlı kişiler tarafından bizlere iletilmektedir. Burada önemli olan biz doğaseverlere veya doğa koruma memurlarına olayı olup bittikten sonra anlatmak yerine, kişi veya kişiler ava giderken veya avdayken bildirilmesidir. Bu yönüyle daha etkin tedbirler alınabilir ve suç üstü yapılabilir.

Avcılığın önlenmesi ve avcılıkla mücadele konusunda hiç şüphesiz ki, kurumlara olduğu kadar doğasına, doğal yaşamına da sahip çıkmak isteyen her yurttaşa büyük sorumluluklar düşmektedir.

Doğada ki her canlının yaşam hakkına saygı duyan bizler ve bu felsefeye inanan herkese göre, yaban hayatına karşı gerçekleştirilen her türlü avcılık faaliyeti bir cinayettir. Şunu belirtmek isteriz ki, doğa sadece insana ait değildir. Dersim coğrafyası özellikleri itibariyle doğal yaşamın yuvası olmuştur. Yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçilerimiz, kekliklerimiz, su samurumuz, ayılarımız, porsuğumuz, akbabalarımız, vaşaklarımız, kurtlar, tilkiler, sürüngenler yani ne derseniz hepsi bu coğrafyayı anlamlı kılan zenginliklerimizdir. Anadolu'nun önemli yaban hayatı sahası konumundaki doğamızın gözbebeklerini hedef alanlara dün de karşıydık, bugünde karşı olacağız. Bu bilinçle doğal varlıklarımızı olduğu kadar, üzerinde yaşam süren zengin yabani hayvan çeşitliliğini de korumak insanlık görevimizdir. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya, ve avcılık yapanları vicdana davet ederken avcılığın ilimizde tamamen yasaklanarak bu konuda ki duyarlılığı en üst seviyede göstermesini istiyoruz.

Saygılarımızla...

Av bir spor değil, cinayettir.

Avcılığa HAYIR!

Dersim Doğa Gönüllüleri

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim