• BIST 9101.45
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 16 °C

Dijitalleşme ve İnsan Dokunuşu

Dr. Nil KESKİN

Her alanda hızla dijitalleşmeye gittiğimiz şu dönemde artık pek çok insani ihtiyacımızı, yemek içmekten tutun da sosyalleşmeye kadar artık çevrimiçi platformlarda karşılar olduk. 

Birbirine benzer bir sürü ürün ve hizmet dijital dünyada yer almak için alternatif kanallar yaratmaya çalışırken oldukça yoğunlaşan bir rekabet ortamı başladı bile... Tam da bu zamanda teknolojinin ve teknolojik hizmetlerin nasıl şekilleneceğini bizim gibi bu alana odak ve enerji verenler adım adım şekillendiriyor olacak.

Örneğin; üzerine odaklandığım FemTech (Feminine Technologies) de Türkiye’de yeni gelişmekte olan ve dünyada da gideceği yolun uzun olduğu bir sektör.

Bu sektörün gelişimi özellikle pandemi sonrası girdiğimiz yeni ekonomi yapılanmasının, endüstri devrimi ve dijitalleşmenin ve bilgi çağının önemli çıktılarından biri. Teknolojinin kadının sağlık, iyi yaşam ve tabi ki toplumsal yerinin güçlenmesine destek veren önemli bir açılımı...

Pandemi dönemi gibi dokunmaktan, kucaklaşmaktan, sarılmaktan uzak kaldığımız şu günlerde, bu anlamda Femtech de dahil dijitalleşme sürecinde olan ve bu alanda hizmet verecek, yada veren tüm yapılara önerim insan dokunuşundan uzaklaşmamaları yönünde olur.

Hedef kitlenizin sorunlarını ve ihtiyaçlarını iyi tespit etmek ve dijitalleşmeyi araç olarak kullanıp gerçekten sunduğunuz çözümle ve fayda önerinizle kalpleri kazanmaktan bahsediyorum. 

Kişisel olmak, kişiye dokunmak, kalabalığın arasından sıyrılma ve hedef kitlenize ne fayda yaratma niyetinde olduğunuzu bildirme biçiminiz. Dijital çağda aslında tam olarak rekabet sıkıntısı var elbet ama imkanlarda çok. Femtech tarafında yine örneğin eril bir ekonomi bu alanda da sürüyor ancak dişil bir hizmet sunduğunuz için, kanımca sonsuz bir kaynaktan beslenerek büyük sosyal ve toplumsal bir değer yaratma fırsatınız oldukça büyük.

Bu, küçük ve gelecek vadeden işletmeler için harika bir haber, ancak yine de ürün yada hizmetinizin iletişimi konusu önemli. Yani faydanızın doğru hitapla ona ihtiyaç duyanla ortak bilinç alanında buluşmasından söz ediyorum. Bu anlamda ürününüzün ulaşmak istediği kitle ile bağlantı kurmasını sağlayacak şekilde iletişim kuruyor olduğundan emin olmalısınız. 

Çünkü biliyoruz ki artık sadece kimin en ucuz fiyatları sunabileceği değil, kimin en iyi müşteri deneyimini sunabileceği meselesi bu. Yüksek kaliteli bir müşteri deneyimi yaratmaya giden yüzlerce faktör varken, kişisel düzeyde bağlantı kurma beceriniz bugünlerde daha da çok önemli diyebilirim.

. İnsan dokunuşunu sürdürmenin neden önemli olduğuna dair diğer bazı verilere bir göz atalım.

• Yapılan araştırmalar tüketicilerin% 75'i, yardımcı müşteri hizmetleri nedeniyle bir markayı sevdiklerini belirtiyor. Müşterilerle yakınlık kuran iyi işleyen bir müşteri hizmetleri ekibi, ek yan hizmetler, ücretsiz hediye olanakları, çekilişler vb. gibi marka sadakati ve satışlar üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

• Tüketicilerin% 90'ı, değerlerini paylaşan markalara sadık kalıyor. Tüketiciler artık markaların sosyal ve politik uygulamaları konusunda her zamankinden daha bilinçli. Elbette, bu size veya aleyhinize çalışma potansiyeline sahiptir, ancak çoğu zaman iyi bir şeydir. 

• Accenture Strategy tarafından yapılan bir araştırmaya göre, çoğu insan önemli sosyal, çevresel, politik ve kültürel konularda tavır alan şirketleri seçiyor. Örneğin, ankete katılanların % 60'ından fazlası çevreyi iyileştirmeye kararlı şirketlere yöneldiklerini söyledi. Müşterilerinize nerede durduğunuzu bildirmekten korkmayın. Cesur olun. 

• Müşterileriniz insan, onlar gerçek, bu yüzden siz de öyle olmalısınız. İnsanlar, insanlarla ilişkiler ve anlamlı etkileşimler istemeye sıkı sıkıya bağlıdır, bu yüzden bunu başarabilirseniz, o zaman hatırlanmanız daha olasıdır. Bir mağazaya girdiğinizde bir gülümsemeyle karşılanırsanız, arkadaş canlısı bir garsonunuz varsa ve iyi bakılırsanız, deneyimi olumlu olarak hatırlama olasılığınız daha yüksektir. Aynısı dijital deneyimler için de geçerlidir. Sizinle de buluşmanın, o dükkana giriş gibi olduğunu düşünün lütfen.

•Ve tabi siz onlara, onlarda size ulaşabilmeliler. Geribildirimlerinin, yorumlarının işitildiğini ve geri dönüş alabildiklerini ve bunun içinde insan dokunuşu, samimiyet, sıcaklık hissetmeliler. 

Dijitalleşirken insan dokunuşundan uzaklaşmadığınız, mesafeleri kısalttığınız, aştığınız yaratımlar yapmanız dileklerimle.

Bu yazı toplam 3642 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim