• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 15 °C

Dersimliler, yeni Alevi açılımına güvenmiyor

Dersimliler, yeni Alevi açılımına güvenmiyor
Dersimliler, her seçim dönemi öncesi Alevi açılımı ile ilgili yapılan açıklamaları samimi bulmuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa süre önce Alevilerin sorunlarını dinlemek için cemevine temsilciler göndermesiyle başlayan süreç devam ediyor.

Geçtiğimiz aylarda Süleyman Soylu’nun Danışmanı Ali Arif Özzeybek, Turizm Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı projesi kapsamında birçok Cemevlerini ziyaret gerçekleştirmiş ve taleplerini almıştı.

Alevi nüfusunun yoğunlukla yaşadığı Dersim’de vatandaşlar, Alevi dedeleri ve kurumları, hükümetin her seçim dönemine yaklaşıldığında  “Alevi açılımı” ile ilgili açıklamalar yaptığını ancak Alevilerin sorunlarının çözüme kavuşturulmadığını düşünüyor.

Hükümetin geçmiş yıllarda yaptığı Alevi çalıştayları başta olmak üzere AİHM ve Yargıtay kararlarının şuana kadar uygulanmamasından ötürü Aleviler, yeni bir açılımın tekrar gündeme gelmesini şüpheyle karşılıyor.

Türkiye genelinde aylardır Cemevleri ve kurumları İçişleri Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı yetkilileri tarafından ziyaret ediliyor.

Geçtiğimiz gün bir televizyon programında açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bin 500 cemevini ziyaret ettiklerini belirterek şunları söylemişti:  “Bir kısmı cemevinin ibadet olmasını istedi. Bu benim boyumu da bilgimi de aşan bir mesele. Buradan başlarsak hiçbir adım atamayız”ifadesini kullanmıştı.

Hükümetin ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamasını değerlendiren Dersimliler, hükümetin Alevilerin sorunlarının çözümü noktasında somut adım atmaması halinde güven bulmayacağını belirtiyor.

Hükümetin son Alevi açılımı çalışmalarını değerlendiren Demokratik Aleviler Derneği (DAD) Eşbaşkanı Musa Kullu, “Şimdiki Akp Hükümeti bundan 15 yıl önce yine Alevi açılımı ile ilgili bu sorunu konuşmuştu ama konuştuğu insanlar Alevi değildi, sadece AKP’ye hizmet eden Alevi olmayan ama Alevi ismini kullanan insanlardı. Hükümet, Alevi olan ve  inancını yerine getiren gerçek Alevilerle asla konuşmadı. Türkiye İçişleri Bakanın müşteşarı, ajanları ne derseniz deyin bu dönemde yine nasıl Alevileri bölebiliriz, nasıl ayrıştırırız, nasıl kandırıp devletin hizmetine sokarız anlayışı içindedir. Yoksa bunu ahlaken ve vicdanen yapmıyorlar. Yine aldatma ve yine kandırma üzerine bizi kandırıyorlar ”dedi.

Dersim Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi ve dedesi Ali Önal ise, “Biz Aleviler sadece seçim zamanı geldiği zaman seçim propagandasıymış gibi, ağza bir parmak bal çalma gibi bir şey yaratılıyor. Sonra baktığınız zaman bir adım atılıyor mu, görünürde hiçbir şey yok. Hiçbir şey yok! yerimizde sayıyoruz. Biz artık Alevilerin seçim malzemesi olmaktan çıkarılmasını ve biran önce samimi bir şekilde en hızlı sürece konulup çözülmesini istiyoruz ”diye konuştu.

Hükümetin her seferinde Alevilerin sorununu gündeme getirdiğini ancak somut adımlar atmamasının Alevi toplumunda güvensizlik yaratmasına neden olduğunu belirten vatandaşlar, sorunun biran evvel çözülmesini istiyor.

Yeter Karataş, “Bizim de  hakkımız var, inancımız var. Bıraksınlar biz de inancımızı yaşayalım, istediğimiz gibi davranalım ama şimdiye kadar sadece konuşuyorlar hiç birşey yapmıyorlar ”şeklinde konuştu.

Sinan Baytekin, “ Hükümet istiyor ki bir şeyler yapsın ama her seferinde bu işi çözmek istediği zaman her seferinde ilerleme kaydedemiyor ve hep geriye gidiyor. İnsanlarımız artık cemevine gitmiyor çünkü siyaset girmiş, siyaset girdiği zaman o inancın içi boşalıyor. Her seferinde bu konu gündeme geliyor ama ilerleme olmuyor tam tersi hep geriye gidiyor”dedi.

Haber: Kenan Korkmaz

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim