• BIST 9693.46
  • Altın 2494.511
  • Dolar 32.5088
  • Euro 34.6886
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 15 °C

Dersimliler, Sedat Peker’in Alevi açıklamaları nedeniyle tedirgin

Dersimliler, Sedat Peker’in Alevi açıklamaları nedeniyle tedirgin
Nüfusunun büyük bölümünün Alevi olduğu Dersim’de vatandaşlar, organize suç örgütü lideri olmakla suçlanan Sedat Peker’in cemevilerine saldırı planı yapılacağı yönündeki iddiaları nedeniyle tedirginlik yaşıyor.

Video konuşmalarında sık sık Aleviliğe dair konulara da atıfta bulunan suç örgütü liderliğinden hükümlü Sedat Peker, sosyal medya hesabından bunun nedenine dair, “Devamlı Alevilik konusuna değinmemin sebebi Derin Mehmet’in adamları tarafından geçmişte Gaziosmanpaşa’daki kahve saldırısından çok daha büyük bir eylem yapılıp, ülkede kaos çıkarma planlarını boşa çıkarabilmek içindir. Planları bir cemevine saldırıdır” demişti.

Sedat Peker’in sosyal medyadaki açıklamasının kendilerine  Maraş, Sivas, Çorum ve benzeri Alevi katliamlarını hatırlattığını  belirten Dersim’deki Alevi Dernekleri ve vatandaşlar, Peker’in açıklamalarında ismi geçen devlet görevlileri hakkında soruşturma başlatılmasını istiyor.

Geçmişte birçok Alevi katliamı yaşanması nedeniyle hala yeni bir katliam yaşanabileceği korkusu taşıdıklarını ifade eden vatandaşlar, yeni bir katliamın yaşanmaması için direneceklerini belirtiyor.

Sedat Peker’in açıklamalarının Alevi katliamlarının sorumluları ile örtüştüğünü ifade eden Dersim Cemevi Başkanı ve dedesi Ali Ekber Yurt, bu açıklamaların bir ihbar kabul edilerek bu insanların yargı karşısına çıkarılması gerektiğini söyledi.

tunceli-cemevi-dedesinden-renkli-fisleme-ye-t-5688022_o.jpg

Yurt, “Hala bu ülkede iktidarda olanlar Alevilerin katliamının vacip olduğunu , Aleviler ’in katlini vacip gören düşüncelerin sahipleri olan insanların isimleri köprülere, okullara ve camilere  veriyorsa ve bu insanlar yüceltiliyorsa bu katliamların önüne geçmekte maalesef zor görünüyor. Çünkü en ufak bir şeyde tahrik diyecekler, yeniden Alevilere saldıracaklardır. Genel yapıyı ve kafayı değiştirmediğiniz müddetçe Aleviler saldırılara açık olacaktır”dedi.

Yurt, “Sedat Peker’in açıklamaları ile yaşanmışlıkların örtüşmesi noktasında baktığımızda maalesef örtüşüyor. Sedat Peker bunları söylediği zaman Sedat Peker sıradan bir insan olarak bunu söylemiyor, Sedat Peker de aslında bu çarkın bir dişiydi ama maalesef kendi iç çıkar çatışmalarından dolayı Sedat Peker bu insanlardan ayrıldı. Ayrıldığı için de belki de kendi vicdanını rahatlatıyor gibime geliyor. Yani Mehmet Ağar ile ilgili söylüyor veya bir başkası için söylüyor. Mehmet Ağar’la ilgili söyledikleri konusunda veya şu işi bunlar gerçekleştirdi ya da şunlar gerçekleştirdi konusunda doğru olma ihtimali var mı? Evet var yüksek. Ama kendisi de çok masum değil o da bu işin bir parçasıdır”diye konuştu.

Yaşananlardan ders çıkartılması ve yargının harekete geçmesi gerektiğini dile getiren Yurt, “Aslında bunların şuanda ülkeyi yönetenler tarafından birer ihbar kabul edilip, geçmişte bu işi yaptığı söylenenlerin yargı karşısına çıkarılması, bundan sonra olmaması için bunlardan ders çıkartılarak gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Bir tedirginlik yaşıyor insanlar tabi, çok yaşamışlar bir değil iki değil. En basiti yüzyıllık cumhuriyet tarihinde Alevilerin maruz kaldığı onlarca katliam var. İster istemez tedirgin oluyoruz”şeklinde konuştu.

Dersimliler Sedat Peker’in Cemevlerine saldırı planı açıklamasına karşın kendilerini koruyacaklarını ve mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

alevilerde-sedat-peker-tedirginligi-(3).png

Mehmet Yıldız, “Biz korku bilmiyoruz. Kim gelip bizim Cemevlerine bizim gözlerimizin önünde hakaret edecek, biz ölümden korkmuyoruz. Ölümü göze almışız, korkumuz yoktur”dedi.

Songül Özalp Yıldırım, “Sedat Peker’in Alevi halkına sunduğu, ben söyledim yarın öbür gün böyle birşey olduğu zaman ben sizin yanınızdaydım, ben sizinleydim, siz beni kayda almadınız konuşma şekilleri, kendini ilerde halka karşı haklandırma ve haklı çıkarma çabasıdır bence. Biz kendimizle, inancımızla varız ve var olmaya devam edeceğiz. Bu böyle gelmiştir böyle gitmiştir. Saygı duyduğumuz, saygı gördüğümüz yerde biz de saygı göstermesini  gayet iyi bilen insanlarız”diye konuştu.

alevilerde-sedat-peker-tedirginligi-(1).png

Bülent Koç, “Sedat Peker diyor ki Alevileri katledecekler, zaten bu derin devlet sürekli Alevileri katlediyor. Hala Alevileri ve Kürtleri katlediyorlar bu nasıl hükümettir. İnsanlar uzaya gidiyor bunlar, Cuma günü size müjde vereceğiz diyorlar. Derin devlet diyor Alevileri öldüreceğiz. Önce insan olun nereye kadar insanları öldüreceksiniz. Herkes korksa da Aleviler korkmuyor, ama biz istiyoruz ki barış olsun her taraf güllük gülistanlık olsun”dedi.

Haber: İbrahim Yıldırım/Dersim Haber

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim