• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 7 °C

Dersimliler maden projeleri nedeniyle tedirgin

Dersimliler maden projeleri nedeniyle tedirgin
Dersim’de 11 bölgenin maden sahasına dönüştürülmesi nedeniyle vatandaşlar tedirginlik yaşıyor.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 68 ilde bulunan 766 bölgeye maden ruhsatı verilmesi için ihale süreci başlattı.

Söz konusu bölgeler arasında Dersim’de 5 ilçenin içinde yer aldığı 11 saha,  maden ruhsatları için 22 Eylül 2020 tarihinde ihaleye çıkarıldı.

Çemişgezek, Pertek, Ovacık, Hozat ve Pülümür ilçelerinin içinde yer aldığı alanlarda yapılması planlanan madencilik faaliyetlerinin hayata geçirilmesi halinde özellikle doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Ovacık ilçe kırsalında ciddi bir ekolojik yıkım yaşanılmasından endişe ediliyor.

Munzur Havzası’nda toplam 43 bin 350,87 hektarlık bir sahanın 4’üncü maden sahası olarak belirlenmesine tepki gösteren Dersimliler, projenin hayata geçirilmesi halinde hem doğanın tahrip edileceğini hem de büyük göçlerin yaşanacağını düşünüyor.

Dersim’in uzun zamandır baraj projeleriyle tahribata uğratıldığını belirten vatandaşlar yakın zamanda maden projelerinin de hayata geçirilmesiyle birlikte bölgenin insansızlaşacağını düşünüyor.

Nüfusunun büyük bölümünün tarım ve hayvancılık ile geçimini sağladığı Dersim’de maden sahalarının olduğu bölgede su kaynaklarının kirletilmesi ve Aleviler için kutsal sayılan ziyaretlerin de tahribata uğratılacağını düşünen  vatandaşlar, maden projelerinin durdurulmasını istiyor.

Köyleri maden sahası içinde bulunan Topuz köylüleri de maden sahalarının açılması halinde bölgeyi terk etmek zorunda kalacaklarını ifade ediyor.

Haydar Bal, “Daha önceki yıllarda da maden sahaları için geldiler, bizde aramızda imza topladık ve maden istemediğimizi söyledik. Siyanür ile çıkaracakları altının sularımıza zarar vereceğini söyledik ve karşı çıktık. Hem Munzur Baba suyunu kirletecekler hem de diğer illerdeki suları zehirleyecekler”dedi.

Baba Külek, “Bizimle toplantı yaptılar, mühendisler geldi biz karşı çıktık maden aramasına, biz dedik ki siz burada maden ararsanız biz su içemeyiz, hayvan besleyemeyiz, arı beleyemeyiz ve hiç bir şey yapamayız. Siyanür kullanıp, kuyular açtılar, şimdi den bizi zehirlemeye başladılar”diye konuştu.

Dersim’de 11 bölgede maden sahası ilan edilmesi nedeniyle başta bölge halkı olmak üzere siyasi partiler ve Sivil toplum örgütleri de tepki gösteriyor.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Yönetim Kuru Üyesi Kenan Yiğit, “Bu ay içinde 11 bölgede maden sahası açılacak. Ovacık bölgesinin büyük bölümünde maden sahası olacak, bu maden projelerinin hayata geçirilmesi halinde buralarda hayata duracak. Biz dernekler olarak karar aldık buraya madencileri bırakmayacağız gerekirse öleceğiz ama Dersim’de maden çıkarmalarına izin varmeyeceğiz”dedi.

Ali Demirkol, “Madenciler buraya gelirse biz mecbur burayı boşaltacağız, neden duralım burada, su içemeyeceğiz bostan ekemeyeceğiz, tarım yapamayacağız. Bu zaten devletin politikasıdır, buraları bir şekilde boşaltmak istiyorlar ”diye konuştu.

Hasan Göze, “Maden sahalarının olduğu yerde bizim ziyaretlerimiz var. Sultan melek var, Munzur baba var. Maden çıkarılırsa buralar kapanır insanlarımız ibadetlerini yapamaz o yüzden kabul etmiyoruz”

Dersim’de uzun yıllardan beri baraj ve maden projelerine karşı hukuk mücadelesini yürüten Avukat Barış Yıldırım, maden sahalarının bulunduğu alanların ekolojik olarak korunması gereken sahalar olduğunu ve bu anlamda gerekli mücadeleyi vereceklerini söyledi.

Yıldırım, “İlimiz sınırları içerisinde 5 ilçede toplam 11 saha, 4’üncü grup ve ikinci grup maden ruhsatları için 23 Eylül 2020 tarihinde ihaleye çıkarıldı. İlimiz fulara ve fauna açısından eşsiz örneklere ve çeşitliliğe sahip, yakın zamanda ilimizde yapılan Ubenis kapsamında yapılan ve elde edilen verilere göre bölgemizde 2 bine yakın fulara türleri saptanmış bunların yüzde 20’i endemik olarak saptanmıştır”

Bölgede maden projelerinin büyük yıkım yaratacağını söyleyen Yıldırım, “ Maden projesinin hayata geçirilmesi halinde yeraltı su kaynaklarının geri dönüşümsüz olarak zarar göreceği, bunun gerek insan sağlığına gerek yaban hayatı fulara ve faunasına geri dönüşümü olmayacak menfi etkiler üreteceği belirtilmişti. Maden ruhsatlarına ait sahalara baktığımızda hepsi ekolojik öneme sahip alanlar. Bu bölgelerde yöre insanı geçimini genel olarak arıcılık ve hayvancılıktan temin ediyor. Bu bölgelerde maden sahaları hayata geçirilirse oradaki flora yapısı bozulur ve arıcılık bundan olumsuz etkilenir”dedi.

 

“MADEN SAHALARI HUKUKA AYKIRI”

Dersim’de maden projelerinin hayata geçirilmemesi için mücadele edeceklerini de ifade eden Yıldırım, “Bu projelerin hukuka aykırı olduğunu net olarak ifade edebiliriz. İlimizin bir çevre düzeni planı var. Bu plana göre de, bu maden projelerin hayata geçirilmek istendiği sahalar ekolojik öneme sahip sahalar, yine doğal karakteri korunacak sahalar, bu kapsamda projelerin gerçekleştirilmesine hukuksal açıdan müsaade edilmemesi gerektiği inancındayız”şeklinde konuştu.

Haber: Ali Haydar Gözlü

maden-projeleri-dersimlileri-tedirgin-ediyor-(4).pngmaden-projeleri-dersimlileri-tedirgin-ediyor-(5).pngmaden-projeleri-dersimlileri-tedirgin-ediyor-(6).pngmaden-projeleri-dersimlileri-tedirgin-ediyor-(7).png

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim