• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 23 °C

Dersimliler Erdoğan'ın cemevi ziyareti hakkında ne düşünüyor?

Dersimliler Erdoğan'ın cemevi ziyareti hakkında ne düşünüyor?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sürpriz bir kararla Muharrem orucunun son günü olan Aşure gününde Mamak’taki Hüseyin Gazi Türbesi ve cemevini ziyaret etmesinin yankıları sürüyor.

Alevi nüfusunun en yoğun olduğu Dersim’de vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cemevi ziyaretini samimi bulmadıklarını belirtiyor.

Ziyarete başta Hüseyin Gazi Derneği yönetimi ile bazı alevi örgütler tepki göstermişti.

Erdoğan’ın iftar programında Alevi dedelerinin cemevlerine ibadethane statüsü tanınması talebine yönelik yorum yapmadığı ancak, “Bundan böyle devlet yanınızda olacak, sizi yalnız bırakmayacağız, taleplerinizi yerine getirmeye çalışacağız” mesajı verdiği öğrenildi.

Dersim’de vatandaşlar, Alevilere yönelik saldırıların devam ettiği ancak devlet nezdinde yapılan bu ziyaretin altında farklı nedenler olduğunu düşünüyor.

Dersim’de vatandaşlar, ziyaret sonrası açıklamalarda bulundu.

Vatandaşlardan Diren Er, “Önce hakkımızı versinler, gösteriş için Cemevini ziyaret etmesinler. Hakkımızı versinler sonra ziyaret etsinler. Ben önce inanacağım böyle kuru kuru ziyaret olmaz” dedi.

Fatma Yılmaz, “Bana göre  bu ziyaret samimi değildir. Şimdiye kadar cemevlerimizi ziyaret etmedi, sahip çıkmadı şimdi neden gidiyor. Ziyaret etmesini istemiyorum ”diye konuştu.

Bülent Koç, “Bazen Kürtleri ve Türkleri kardeş ediyor, bazen de bu insanları öteliyor. Seçim zamanı geldiği için Cumhurbaşkanı ziyaret ediyor. Eğer statü verecekse versin, bu kadar Alevi var. Bu insanların da ibadethanesi var” şeklinde konuştu.

Hasan Hüseyin Özkan, “Cumhurbaşkanın cemevi ziyaretini samimi bulmuyorum. Seçim zamanıdır. İmamlar orucu olduğu için uğruyorlar ve görüntü veriyorlar. Yani 20 yıldan beri  bir statü vermedikleri sürece bugünden sonra bir beklentimiz yok. İnanmıyoruz ve inandırıcı da bulmuyoruz” dedi.

Demokratik Alevi Derneği Eş Genel Başkanı Musa Kulu ise şu değerlendirmede bulundu:

 “Türkiye cumhuriyeti devleti şimdiye kadar Alevi toplumunun inancını, dilini ve kültürünü kabul etmedi. Devlet zorla o mekâna gidiyor ve allahın sözünü söylemiyor. Diyor ki biz ne diyorsak yolunuzu o şekilde sürün diyor. Bu Muharrem ayında Ankara’da cemevine gitmişler ama herkes biliyor, dünya da biliyor ki bu orada bu yolu yürüten gerçek insanlar bu ziyareti kabul etmediler. Bu ziyareti kabul edenler devletin tarafında olanlar bu daveti kabul etti.  Bu ziyarette yolumuz ve inancımız üzerine, dilimiz üzerine hiçbir şey söylemediler. Önceden ne söylemişse aynı şeyleri söylemiştir. Bu hükümet istiyor ki Alevilerin, diğer milletlerin hakkını vermek istemiyor. İstiyor ki herkes Türk olsun Müslüman olsun, bundan başka da söyleyecek şeyi yoktur.”

HABER: ALİ HAYDAR GÖZLÜ-KENAN KORKMAZ

dersimliler,-erdoganin-cemevi-ziyareti-(1).jpgdersimliler,-erdoganin-cemevi-ziyareti-(1).pngdersimliler,-erdoganin-cemevi-ziyareti-(2).pngdersimliler,-erdoganin-cemevi-ziyareti-(4).png

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim