• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 15 °C

DERSİMLİ İŞ ADAMI OLMAK

Fikri TAŞ


    

    Sanayisi, yeterli tarım alanları olmayan, genellikle, okuyarak geleceğini, diploma üzerinden kurmaya çalışan DERSİMDE, çeşitli alanlarda ünlenmiş iş adamlarımızda, vardır. Dersimde yaptıkları ticaretle, iş adamı unvanı alanların yanında, büyük şehirlerdeki girişimleriyle, başarılı olmuş. Başarılı iş adamlarımızda vardır.
     Dünyanın ünlü ticaret merkezlerinden biri olan İstanbul’da, başarılı olmuş. DERSİMLİ, çok iş adamımı vardır. Bunların bazıları, doğup büyüdükleri DERSİMDE filizlenip iş adamı olduktan sonrada büyük şehirlere taşınırken, bazıları bu unvanı, bu başarıyı, yaşadıkları başka şehirlerde, büyük kentlerde, çalışarak, yakalamışlardır.
    Büyük şehirlere, yelleşmiş faaliyetlerini oralarda sürdüren, bazı iş adamlarımız, doğup büyüdükleri DERSİMİ, hafızalarından silerken, Bazılarında, DERSİM sevdası sürmektedir. Dersim sevdası süren iş adamlarımız, DERSİM ziyaretlerini sürdürürler. DERSİMDE yaşayan, mezarları olan, yakınlarını ziyaret ederler. Olanakları ölçüsünde, ilin kalkınmasına, katkıda bulunurlar. İlin ihtiyacı olan okullar, kütüphaneler, yaparlar. Yüksekokullarda okuyan dar gelirli yoksul aile çocuklarına, burs verirler. Bazıları da ilin kalkınması, istihdam sağlanması için yatırım yaparlar, Ali Büyük dağ, Kazım GÜNTAŞ, Selçuk BOZKURT, DERSİM sevdalısı olan gönüllü iş adamlarımızdır.
     Bu gönüllü saygın iş adamlarımızın yanında büyük kentlerde yaşayan, tanıdığımız, bazı DERSİMLİ, iş adamlarımız, DERSİME, Dersimlilere, selam bile vermezler. DERSİMDE filizlenip iş adamı olan bu inkârcılar, bırakın bu ile bir çivi çakmayı. Bir gün bile ziyaret edip, havasını teneffüs etmezler.
    Tuncay SONEL Valimizin çağrısı üzerine, DERSİME gelip yatırım yapmak isteyen iş adamlarımızdan, Umut KOÇ gazete yerime geldi. Kırgın bir ifade ile dert yandı. Yakın zamanda tanıştığım, Tuncelili bir iş adamıydı. Çağrı üzerine gelmiş. Memleketinde iştiham sağlamak, üretim yapmak, için tel, çivi saç, sanayi tesisi kurmuştu. O, nedenle tanıştığım, bir iş adamıydı. Sayın Valimizin, kurmak istediği yeni TEKSTİL FABRİKASININ, kaba inşaatının, ihalesini almış. Kısa sürede bitirmek üzereymiş.  İstanbul’da yaşayan, orada, iş alanları, çevresi olan, DERSİMLİ bir iş adamıymış.
     Ovacıktan, Munzur Gözelerine, çıkıştaki düzlük bir alanda, yolun sağı, solu, 2300 Dönümlük büyük bir alanı, daha başka hazine arazilerini, Millî Emlak Genel Müdürlüğü, saltığa çıkarmış. İhaleye katılan Umut KOÇ, önce satın almış. Sonrasında, HAYVANCILIK ve TARIM ENTERGE TESİSLERİ kuracağı teklifini götürerek, Devletten, teşvikli, destekli, 49 yıllığına kiralamış.
    DEDEF (DERSİM Dernekleri Federasyonu) yöneticisi mahalli bir gazetede yaptığı açıklamada, bu kiralamaya karşı olduklarını, DERSİM topraklarının, el altından, gizlice kiraya verildiği açıklamasını, yapmışlardı.
     Umut Koç’a, merakla.’ Devlet bu kadar büyük bir alanı, sana gizlice mi verdi .’Diye sordum. Kendinden emin bir tavırla,’ Hayır, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, tarafından ilan edildi. Ovacık Halkına, köylerine, her türlü duyuru yapılırken, Çevre illerde de ilan edilmişti. İhale ilanı, yaklaşık iki yıl süre, askıda kalmıştı. İhaleye, benimle birlikte çok  kişi katılmıştı. Ben 2300 dönümlük alana talip olup, alırken, diğer katılımcılarda, her biri, 100 dönümden aşağı olmayan alanlara, talip olup, almışlardı. Ben Satış sonrası, satın aldığım alanlarda, Tarım Hayvancılık ENTERGE Tesissileri, kurmak isteğiyle, ilgili makamlara başvurarak, devlet destekli, kiraya verilmesini istedim. Devlet kabul etti. Teşvik destekli,49 yıllığına kiraya verdiler.
      Hazırladığımız, Tarım Ve Hayvancılık, ENTERGE TESİSLERİ, projemiz, yetkili makamlar tarafından, kabul edildi. İptal edilmesi için mahkemelere, yapılan şikâyetler, mahkemelerce ret edildi. Projemizdeki amacımız, bölgemizin, kalkınmasını, istihdamın sağlanmasını, tarım ve hayvancılıkta, markalaşmamızı, sağlamaktı. Projemizde, 15 000 büyük ve küçükbaş hayvan kapasiteli ahırlar, et ENTERGE tesisi, 1200 küçükbaş hayvan besiciliğini,5 000 tonluk yem fabrikasını, kurmak, tarım alanlarında, ekim hasat, üretim yapmak, kurulacak balık havuzlarında, yılda 500 ton balık üretmek, arıcılık için gerekli tesisleri kurmak, hayata geçirmektir.
    Tüm projelerimizi, kooperatif ortaklığı ile hayata geçirmek istiyoruz. Kapılarımız, projede yer almak isteyenlere, herkese, açıktır.
    Kim ne derse desin. Biz, İlimizin, ekonomik, toplumsal, kalkınması için geldik. Bu yatırımlara, talip olduk. Var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.’ Dedi.
   Tuncelili iş adamıydı. Uzun yıllar, doğduğu ilden, uzak kalmıştı. Şimdilerde, uzak kaldığı iline, hizmet için geldiğini söylüyordu. Güzel, işler, yatırımlar, yapmak istediğini söylüyordu.
    Başarılar diledim.
    

  

     

Bu yazı toplam 4684 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim