• BIST 8718.11
  • Altın 2246.931
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1867
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • Tunceli 5 °C

Dersim’in doğası için eylem

Dersim’in doğası için eylem
Dersimliler yaşam alanlarına, değerlerine, doğalarına sahip çıkmak için 18 Mart Pazar günü 15.00 Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelecek.

Çağrıda, "HES belasına, taş ocaklarına, siyanüre karşı doğayı ve yaşamı savunuyoruz" denildi.

Munzur Koruma Kurlu ve Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Munzur için sokağa çıkıyor. Milli Park statüsündeki Munzur Vadisi'ne yapılmak istenen çok sayıda baraj ve HES ile Dersim doğasının talan edilmek istendiğine dikkat çeken Dersimliler, "Ayağa kalkın Munzur darda" diyecek. Dersimli kurumlar tarafından yapılan açıklamada “Dersim’de yaşam alanlarımız, açgözlü sermaye sahipleri ve çok uluslu şirketlerin yağmasıyla karşı karşıya. Paranın gücüne tapanlar, doğamızı ve yaşam alanlarımızı yağmalamak istiyorlar. Dağlarımızı, derelerimizi, ormanlarımızı, yaylalarımızı istila edip, bizleri yersiz-yurtsuz bırakmak, yaşadığımız yerlerden göçe zorlamak istiyorlar. Siyasi iktidarın sermaye sahiplerine sunduğu; derelerimizde, ormanlarımızda, yaylalarımızda yaşayan binlerce canlı türünün hiçbir önemi yok. Bu büyük yağma harekatına karşı, ‘Derelerimiz, ormanlarımız, yaylalarımız, inanç ve kültür yerlerimiz sahipsiz değildir diyoruz" denildi.

“DOĞAL YAŞAM ALANLARIMIZI YOK ETMEK İSTİYORLAR”

Tüm doğa severleri ve yaşam alanı savunucularını eyleme beklediklerini belirten Dersimli kurumların açıklamasında, “‘Enerji ihtiyacı’ bahanesiyle, Baraj ve hidroelektrik santral (HES) projeleriyle derelerimizi kurutup, tünellere hapsetmek istiyorlar. Vadilerimizi suyla doldurmak istiyorlar.. Yaylalarımıza, köylerimize iş makineleriyle girip madenler ile yağmalamak istiyorlar. Suyumuzu tünellere hapsedip başka kentlere taşımak istiyorlar, açıkça katliam yapıp, binlerce canlının doğal yaşam alanını yok etmek istiyorlar. Siyanürlü maden arama çalışmalarıyla hayatlarımız tehlikeye atılıyor, sağlıklı yaşam hakkımız elimizden alınıyor, doğada onarılamayacak yaralar açılıyor” ifadelerine yer verildi.

“YAĞMA HAREKATINA KARŞI AYAĞA KALKIN”

Açıklama şöyle denildi “Siyanürsüz bir yaşam için her dere başında bir taş ocağı, yaşam alanlarımızda beton santralleri, çöp tesisleri kurmak istiyorlar. Zehir solumamak için yıllardır yaşam alanlarımızı talan etmek isteyenlere karşı mücadele ediyoruz. HES belasına, taş ocaklarına, siyanüre karşı doğayı ve yaşamı savunuyoruz. Her askeri operasyondan sonra ormanlarımızın yakılmaması için bu yağma harekatına karşı ayağa kalkın diyoruz. Vadisini, deresini, köyünü, ormanını, yaylasını savunan herkesi omuz omuza vermeye, hep birlikte yaşamı savunmaya çağırıyoruz!”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim