• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 17 °C

Dersim'in dağları "Ağlayan Gelinler"le süslendi

Dersim'in dağları "Ağlayan Gelinler"le süslendi
Munzur dağlarında ilkbaharın gelmesiyle yüzünü gösteren ve halk arasında "ağlayan gelin" diye adlandırılan "Ters Laleler" tabloları aratmayan görüntüler oluşturuyor.

Çözüm Süreci ile ilginin arttığı doğa gezileri kapsamında ters laleleri görmeye gelen gezginciler, kat ettikleri 2 saatlik yolun ardından en fazla 20 gün yaşayan ters lalelerin oluşturduğu eşsiz manzaranın tadını çıkarıyor.

TUNCELİ (AA) - Dersim'de zorlu geçen kış mevsiminin ardından gelen baharla dağların zirvelerindeki kayalıkların arasında yüzünü göstermeye başlayan ters laleler, tabloları aratmayan görüntüsüyle görenleri adeta büyülüyor.

Çözüm Süreci ile oluşan huzur ortamında doğa gezilerinin arttığı Dersim, bitki çeşitliliğiyle dikkati çekiyor. Bin 518'i kayıtlı, 43'ü sadece Munzur'a has bitkilerin bulunduğu Munzur Vadisi Milli Parkı'nda, halk arasında "ağlayan gelin" diye bilinen ters laleler, bölgeye ayrı bir güzellik katıyor.

Dersim'in dağları "Ağlayan Gelinler"le süslendi galerisi resim 1Bölgede mayıs ayında açan ve sadece 15-20 günlük ömürleri olan ters laleler, doğa gezilerine katılanların ilgisini çekiyor.

Dersim Gezginler Grubu'nun organizasyonuyla Ovacık ilçesine bağlı Ağaçpınar köyüne gelen 60 kişilik grup da 2 saatlik yürüyüşün ardından ters lalelerin oluşturduğu güzel manzarayı görmenin tadını çıkardı. Ters laleleri saatlerce izleyen vatandaşlar, bu anı kamera ve fotoğraf makineleriyle de ölümsüzleştirdi.

 

- Çözüm Süreci gezileri artırdıDersim'in dağları "Ağlayan Gelinler"le süslendi galerisi resim 6

Geziye İstanbul'dan katılan avukat Metin Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hakkında sosyal medyada pek çok fotoğraf ve görüntü gördükleri ters laleleri yerinde görebilmek için geziye katıldığını ifade etti.

Doğa gezileri sayesinde ters laleleri görme fırsatı bulduklarını belirten Solmaz, "Çözüm Süreci vesilesiyle daha sık gelir olduk. Ortam bizim için daha fazla gezmeye, görmeye müsait bir hale geldi. Bundan da çok mutluyuz, umarım bu devam eder. Bu şekilde daha iyi gelişmeler olur" dedi.

Geziye Erzincan'dan katılan avukat Sezai Demirbilek de ilk kez bir geziye katıldığı Dersim'de aynı zamanda ilk kez ters lale görmenin heyecanını yaşadığını dile getirdi.

Ters lalelerinin görüntüsüyle insanı kendine hayran bıraktığını vurgulayan Demirbilek, "Dersim coğrafyası her açıdan zengin. Bitki açısından, hayvan çeşitliliğiyle, doğal güzellik, tabiat açısından inanılmaz bir potansiyele sahip ancak bugüne kadar güvenlik gerekçesiyle değerlendirilememiş" diye konuştu.

Dersim'in dağları "Ağlayan Gelinler"le süslendi galerisi resim 3

- "Herkes kendi köyüne sahip çıksın"

Henüz bir yaşındayken Dersim'den ayrıldığını ve 50 yıl sonra Dersim'ye geldiğini anlatan Gül Parlak da beklediğinin üstünde bir tabiat güzelliğiyle karşılaştığını anlattı.

Parlak, "Anlatamayacağım duygular yaşıyorum şu anda. Ben buradan Dersimlilere sesleniyorum, tekrar dönüp köylerine geri gelsinler. Herkes kendi köyüne sahip çıksın. Doğanın bu laleleri beni çok etkiledi. Bunlara sahip çıkılmalı. Köylüler olarak, dernekler olarak ne gerekiyorsa yapalım" ifadelerini kullandı.

İlk defa bir geziye katıldığını ve ters laleleri gördüğünü belirten Şenay Demir ise bölgenin korunmasını istediğini işaret ederek, doğanın korunması ve temiz tutulması konusunda insanlara çağrıda bulundu.

 

 

Dersim'in dağları "Ağlayan Gelinler"le süslendi galerisi resim 7

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim