• BIST 9071.89
  • Altın 2325.249
  • Dolar 32.3748
  • Euro 35.032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 20 °C

Dersim’in bir arpa boyu yol almayan futbolu

KENAN KANDİL

Dersimspor’un 2017 yılında kümeye düşmesinde geçen 5 yıl içinde bir adım mı desem, bir santim mi desem gelecek adına bir gelişmenin olmamasıyla birlikte gidişat giderek karanlığa doğru yol alıyor.

Futbolda sanki aydınlığa doğru değil, karanlığa doğru giden izlenimler veren bir algı var kamuoyunda.

Futbol insan kaynaklı ve hedefleri olan bir spor dalıdır. Bu kaynaklar iyi kullanıldığında hedeflere doğru yol alınır. İnsan odaklı bu kaynaklar, verimli kullanıldığında başarılar gelir.

Görünen odur ki Dersimspor’daki gelmiş, geçmiş yönetimler yerel kaynaklar üzerinde değil de, halk deyimiyle “taşıma suyla değirmen dönmez” misali alt yapısı olmayan, taşıma kaynaklarla hedefler tutturularak yol alınmıştır.

Alınan bu yolda sadece maddi anlamada insan kaynaklarından yararlanılıp toplanırken, toplanan kaynaklar gelecek açısında futboldaki Dersimli çocuklara değil,  transferlere harcanarak tüketilmiştir. Bir diğer deyişle taşımalı suyla değirmen döndürülmeye çalışılmıştır.

Taşımalı insan kaynaklarla alınan ısrarlı yolların sonu hep hüsranla bitmesine rağmen, bu yoldan hep ısrarla devam edilmiş, halen daha devam edilmektedir.

Futboldaki ısrarlı bu yolun sonunda,hem yereldeki insan kaynağı gençler ve çocuklar, hem de kısıtlı olarak toplanan maddi kaynaklar tüketilmiştir.

Dersimspor’un kümeye düşmesinden geçen 5 yıl süre içerisinde futbolun dışında Dersim’in diğer spor dalları olan Basketbol, Karate, KİCK BOKS da büyük hamleler kat edilmiştir.

Önceliğini öz kaynaklarını hedefleyerek işe başlayan Dersim Akademi spor Basketbol dalında yereldeki Koç’larla birlikte bölgesinde birinci, Türkiye’de ise zirveyi zorlayıp, kadınlarda profesyonel Basketbol liglerine doğru hazırlanmaktadır.

Karate dalında ise, Celal Cüvelek hoca, ekibi ile birlikte bölgesinde önemli birinciliklere imza atarak milli takımlara Dersim alt yapısında önemli oranda katkılar vermektedir.

Gürsel Tayam önderliğinde Amerikan/Japon kökenli Kick Boks ile Tayland Kökenli Muay Thai olan spor dallarını Dersimli çocuklara kabul ettirip, sevdirerek geleceğe yönelik bir çalışmayla işe başlatmışlardı.

Geçen süreçler içinde kadın ve erkeklerde önemli isimleri KİCK BOKS’da öne çıkaran atılımları yapan Gürsel Tayam ve ekibi Musa Tan, Özhan Yıkılmaz, Bilge Gözler, Zülfikar Diyar Meriç ve Kumru Güneş’le Türkiye’de Dersim adını, Erivan Barut’la da Dünya’da ve Avrupa’da Dersim’de kimsenin bilmediği bir spor dalında ülkemizin adını duyuracak önemli başarılara imza atmışlardır.

Dersim’in alt yapısı ile gelen bu başarısı sonunda gençler ve çocuklar ilgi alanlarını futbolun dışına çıkarak, Basketbol, Karate ve KİCK BOKS gibi farklı alanlara yönelmişlerdir.

Bir arpa boyu dahi yol almayan Dersimspor kulübü alt yapısız ve öz kaynakları olmayan bir başarının peşinde, hayalleri olmayan hayallerin peşinde giderek çocukların ve gençlerin önünü tıkamaktadır.

Futbolda farklı ve ciddi alt yapı projeleri gerçekleştirmediğimiz takdirde halk deyimiyle söyleyeyim “böyle gelmiş, böyle gider” diyerek kızılderili atasözünde olduğu gibi Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak”misali o zaman alt yapının önemini anlayacağız.

Artık alt yapıyı kurarak alttan başlayıp, üste doğru yol almanın zamanıdır.

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 7196 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim