• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • Tunceli 8 °C

Dersim'de yerel seçim forumu düzenlendi

Dersim'de yerel seçim forumu düzenlendi
Dersim'de yerel seçimlere yaklaşım, demokrasi mücadelesi ve halkçı yönetim forumu: Ortak adaylar etrafında demokrasi mücadelesini yükseltelim...

Emek Partisi (EMEP) Dersim İl Örgütü, yerel seçimlere giderken emek ve demokrasi güçlerinin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini tartışmak için “Yerel Seçimlere Yaklaşım, Demokrasi Mücadelesi ve Halkçı Yönetim” forumu düzenledi. Demokratik Alevi Derneği’nde yapılan foruma çeşitli parti, sendika, dernek ve kurumların yanı sıra il genel ve belediye meclis üyeleri ile muhtarlar katıldı.

Forumda bir sunum yapan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, “Yerel seçimler iktidardaki egemen güçler için başka, bizim için, halk güçleri için bambaşka bir anlam ifade ediyor. Hak ve özgürlüklere saldıran bu baskı rejiminin durdurulması açısından halk güçlerinin yeniden bir araya gelmesi ve ortak adaylar etrafında demokrasi mücadelesinin yükseltilmesi için bu seçimler bize imkânlar sunuyor” dedi.

‘NASIL BİR BELEDİYECİLİK’

Forumun açılış konuşmasını yapan EMEP Dersim İl Başkanı Mustafa Taşkale, seçim dönemi ve sonrasında nelerin yapılması gerektiğini belirterek, kayyımlardan kurtulup yerel yönetimleri yeniden halkın mevzisi haline getirmek ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini birlikte tartışmak için bu forumu düzenlediklerini söyledi. EMEP’in meseleye sadece belediyecilik meselesi olarak bakmadığını, asıl olanın sisteme alternatif bir yönetme biçimini yaratmak olduğunu belirten Taşkale, “Bir belediyenin alınmasından öte bu belediye alınırken mahalleden, sokaklardan örgütlenen, karar mekanizmalarında halkın kendisinin olduğu, sadece iş yapılırken görüşülen değil, bütün kararlar alınırken bu kararların halka götürüldüğü, yani halk meclisi organlarının üzerine kurulu bir belediyeciliği nasıl kuracağımızı hep birlikte tartışmalıyız” dedi. Taşkale, aynı zamanda kayyımlar üzerinden halkın iradesine el konulması karşısında yerel seçimlerin demokrasi mücadelesi bakımından özel bir anlam kazandığına da dikkat çekti.

‘ARTIK BİR YOL AÇMAK ZORUNDAYIZ’

Forumda yerel seçimler ve demokrasi mücadelesi bakımından önemi konusunda EMEP adına bir sunum yapan Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel; ülkeyi bir şirket gibi, denetimsiz, keyfiyetle yönetmek isteyen AKP 16 Nisan’da seçim hileleri ile tek adam rejimini anayasal hale getirdiğini ve yerel seçimlerde bu rejimi güçlendirmek istediğini söyledi.

“Bütün bunları öncelikle Dersim gibi bir yerde konuşuyor olmak, buradan itirazımızı hak arayışımızı ve geleceğe sahip çıkışımızı göstermek, kendimizi yönetme meselesini buradan konuşmak önemli. Buradan konuşurken de artık bir yol açmak durumundayız” diyen Tüzel, eşit olmayan koşullarda yapılan seçimlerde AKP ve Erdoğan’ın sandıktan istediği sonuçları aldığı duygusunu kırmak için halk güçlerinin ortak mücadelesi dışında bir yol olmadığını vurguladı.

‘İKTİDAR İŞSİZLİK VE YOKSULLUĞU BÜYÜTÜYOR

Konuşmasında ekonomik krize de değinen Tüzel, “Giderek derinleşen kriz halkımızı burnundan solur hale getirdi. Erdoğan ve AKP’nin esas korkusu dış güçler, dış düşman propagandasının artık emekçi hanelerinde geçerliliğinin ortadan kalkmaya başlamasıdır” dedi. İktidarın darbecilerle hesaplaşmak adı altında bütün muhalefeti sindirmek, halkı işsizlik açlık ve yoksullukla ölüme ter etmek için çabaladığını, bunun son örneklerinden birinin de ihraç edilen doktorların çalışmasının engellenmesine dair düzenleme olduğunu belirten Tüzel, konuşmasına şöyle devam etti: “Sorumlusunun güya istifa ettiği ama görevden alındığı son Sayıştay raporunda AKP’li ve kayyım atanan belediyelerde birçok usulsüzlük, yolsuzluk olduğu ortaya çıktı. Sermaye partilerinin belediye yönetimlerinde yolsuzluk eksik olmamıştır. Sadece rant kapısı değil, kadrolaşma, halkın kaynaklarının bir avuç sermayedara sunulmasıdır. Halk kaynaklarının yağmalanması anlamındaki bir yerel yönetim meselesinde, dün cumhur ittifakı kuran AKP-MHP bloğu, iş ‘kim suyun başında olacak’ meselesine geldiğinde orda çatlak baş gösterdi. Yerel seçimler iktidardaki egemen güçler için başka bir anlam ifade ediyor. Bizim için, halk güçleri için bambaşka bir anlam ifade ediyor. Bu baskı rejimin, hak ve özgürlüklere saldıran dikta rejiminin durdurulması açısından bizim ortak adaylar, yerel temsilciler, halk güçlerinin yeniden bir araya gelmesi ve demokrasi mücadelesi ve sesini yükseltmesi açısından bu seçimler bize imkânlar sunuyor.”

‘SAVAŞÇI BİR ORTAM EGEMEN KILINMAK İSTENİYOR’

İktidarın 2019 yerel seçimlerine giderken din istismarcısı, savaşçı ve  şoven-milliyetçi bir ortamı egemen kılmak isteyeceğini de ifade eden Tüzel: “Şehit söylemleri, Fırat’ın doğusuna operasyon söylemleri, bölgede büyük güç olma görüntüsü altında emperyalistlerin bir uzantısı olmaktan öteye gidemeyen gerici yönetim yine Kürt düşmanlığı üzerinden, bir kez daha kutuplaşmayı buradan kurmaya çalışacak.  Savaştan, kandan beslenen iktidar bu söylemleri devam ettirecek” dedi.

Konuşmasında yerel seçimlerin demokrasi mücadelesi bakımından önemine de dikkat çeken Levent Tüzel, “Bütün bu tabloya karşı halkımız tek adamdan ve kayyımdan kurtulmak istiyor. Muhalefet partileri böyle bir dönemde ne kadar ortak mücadele içerisinde diye sorarsak, bunun görülür olmadığı ortada. Parçalılık, bu mücadelenin en önünde olması gerekenler içinde geçerli durumda. Halkın demokrasi mücadelesine dayanak yapacağı mücadeleyi örgütlemek, esasında halkın örgütlenmesine hizmet edecek şekilde bu seçimleri ele almak, buradan yerel yönetim halk meclisi gibi yapılar çıkarmak, bütün adayların halkın ortak adayları olması şeklinde bir süreci örgütlemek gerekiyor” dedi.

‘MORAL BOZUKLULUĞUNU DEĞİŞTİRECEKLER BURADA’

Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin:

“Önemli bir dönemde yapılan bir forum. Hem Seyit Rızaların idam edilişinin yıl dönümü ama aynı zamanda Dersim’de belediyeye kayyım atanıp temsilcilerinin tutuklandığı döneme denk geldi. Biz Pertek’te 10 yıl belediye başkanlığı yaparken halk meclislerinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Çeşitli konularda halk meclisi kararının geçerli olduğu bir yönetim oluşturduk diyebiliriz. Ama en son tabi ki dağılarak, bölünerek, bir araya gelmeyerek yenilgiyi tattık. Bugün toplumdaki moral bozukluğunu değiştirecek olan kurumlar buradaki kurumlar. Ona göre bu durumu değiştirecek bir anlayışla çalışmalar yürütülmeli.”

‘İKTİDARA KARŞI BİRLİK OLUŞTURMALIYIZ’

CHP Merkez İlçe Başkanı Mustafa Yoluk:

“Biz parti olarak her zaman güç birliğinden yanayız. Karşımızda bir anti demokratik sistem var buna karşı durmak gerek. Dersim’de kayyım, topluma yapılan zulümdür. Kişisel olarak, belediyeye giderken x ray cihazından geçmeyi, şahsen bana yapılan bir zulüm olarak görüyorum. Onun için demokratik kitle örgütleriyle birlikte olacağız. Parti olarak ilimizde ön seçim yapılarak aday belirlemesi yapılsın kararı aldık ve genel merkeze ilettik. Bu iktidarı değiştirmek etmek için birlik oluşturmak gerekir.

‘DEMOKRASİ GÜÇLERİ ORTAKLAŞMALI’

Demokratik Alevi Dernekleri Başkanı Musa Kullu:

“Bugünkü rejim toplum üzerine korku salarak yılgınlık yaratmaya çalışıyor. İnsanlar yan yana gelmeye korkuyor. Ama tıpkı Alman faşizminin yaptığı gibi belediyelere kayyımlar el koyduğunda bile ciddi bir tepki gösterilemediği için bugünlere geldik. Dersim’de 95 yıl sonra ilk defa bir Diyanet İşleri Başkanı Cemevi’ni ziyaret edip Cemevlerini gerici politikalara alet etmeye çalışıyor. Sonra çıkıp açık açık Cemevlerine yasal statü tanınmasına karşı olduğunu söylüyor. Bu durumu değiştirmek için yerel seçimler sürecinde demokrasi güçlerinin ortaklaşması gerekiyor.”

‘ORTAK DEMOKRASİ MÜCADELESİNİ NASIL YÜRÜTECEĞİMİZ TARTIŞILMALI’

HDP Eski İl Eş Başkanı Murat Polat:

“3 temel noktada ele almak gerekiyor. Birincisi geçmişten çıkarılması gereken dersle, ikincisi gücümüzü halkla birleştirmeyi hedef alan pazarlıksız bir ittifak anlayışı, üçüncüsü 31 Mart akşamı 7 Haziran’daki gibi iktidarın batıda metropolleri Kürt illerinde de kayyımları yerle bir etmek gerek. Nasıl bir yerel yönetim anlayışı üzerinden hareket etmek lazım? Yoksa kimden aday çıkacak tartışması yapmamak gerekiyor. Yerel demokrasiyi nasıl geliştirip güçlendireceğiz. Burada anlaşılabiliniyorsa gerisinde anlaşmak kolay. Ortak bir demokrasi mücadelesini nasıl yürüteceğimizi tartışmamız gerekiyor. Yerel ve genel seçimler sonuçta demokrasi mücadelesinin bir aracıdır. İnanıyorum ki, Kürt illerinde bütün tehditlere rağmen belediye sayısını yükselterek çıkaracağız.”

‘GEÇMİŞİN MUHASEBESİ YAPILMALI’

Tunceli Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Hıdır Bellice:

“Var olan mevcut bütün renkleri olduğu gibi kucaklamamız gerektiğine inanıyorum. Eğer bu zihinsel devrimi biz kendimizden başlatır ve herkesi kucaklarsak, bugün eleştirdiğimiz bu yapıya karşı iktidar olduğumuz dönemde de aynısını yapmıyorsak gerçekten somut olarak bir hayat bulmuş oluruz. Geçmişinde muhasebesi yapılmalı. Hiç mi eksiğimiz ya da hatamız yok? Halkın yönetenleri sorgulamasına müsaade edersek doğruyu bulmuş oluruz. Daha önce yaptığımız hatalardan biri eleştiriye tahammül edememek olmuştu. Bizim yoksunluğumuz öncelikle ortak akıl yoksunluğudur. Kendi bildiklerimizi hayata geçirmenin mücadelesini veriyoruz. Herkesi olduğu gibi sosyolojik, siyasal yapısıyla, bir bütün olarak kucaklayarak tahammül kültürüyle hareket etmek lazım. Halkımız her zaman mazlumdan yana. Ön seçim yaparak, sandığı halkın önüne koyarak aday kim çıkacaksa adayımız o olsun. Böylece halkta karşılığı olmuş olur.”

 

KADINLARIN DAHA AKTİF KATILDIĞI BELEDİYECİLİK

 

 

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Fidan Demir:

 “Yerel yönetimler tabi ki kadınlar için çok anlam ifade ediyor. Bu dönem karamsarlığa karşı durarak, kadınlar içinde halkçı yönetimi geliştirecek ve ilerletecek olan belediyecilik anlayışına destek vereceğiz. Çalışmaları ve oluşturulacak meclislerde, yönetimde kadınların daha aktif katılacağı bir yerel yönetim bizim için daha önemli ve anlamlı. Geniş bir birliktelik yaratmak gerektiğini düşünüyoruz.”

‘YÖNETİMLER GENÇLEŞTİRİLMELİ’

Üniversite öğrencisi Burhan Turhan:

“Yerel yönetimlerle ilgili konuşacak olursak, genel olarak halkın ama özelde gençlerin üzerinde büyük bir baskı ve yıldırma politikası var. Üniversitelerde muhalif gençliğe karşı susturma ve soruşturmalar açarak okuldan uzaklaştırma gibi bir politikası var iktidarın. Bana göre yerel yönetim seçimleri öncesi gençliğin daha aktif katılımını sağlamak için yönetimleri gençleştirmek gerektiğini düşünüyorum. Gençlerin dayanıklığı ve direncini bilmek lazım. Gençlik demokrasi mücadelesinden uzaklaştırılmaya çalışılıyor. O nedenle bunun dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum.

‘ÜRETİCİLER DESTEKLENMELİ’

Tarımsal Kalkınma Koop. Yöneticisi ve Pertek Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Çelik:

“Bu toplantı sonrası oluşacak yerel yönetimlerin üreticiye yönelik projeleri de dikkate alması ve üreticiyi bölmeden, parçalamadan birleştirme hedefi içinde olmalı ve oluşacak meclislerin ya da yerel yönetimin burada buna dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü ilimizde üreticinin yaşadığı birçok sıkıntı bulunmakta. Yayla yasakları, destekleme ve benzer konularda yaşanan sıkıntılara karşı yerel yönetimin buraları desteklemesi önemli olur.

‘HALK YÖNETİME KATILMALI’

Sosyalist Meclisler Federasyonu Temsilcisi Mustafa Ataş:

“Bütün sosyalist, yurtsever ve demokratlara muhaliflere karşı topyekün bir saldırı furyası geliştiriyor. Demokrasi güçleri olarak, bu saldırılara karşı birleşik bir cephe oluşturmak, ortak bir tavır koymak, birleşik bir örgütlülükle bu süreci geriletmekle mükellefiz. Yerel yönetim seçimleri öncesi bu alanlarda bir araya gelirsek, bu sistemi geriletebiliriz. Geçmişte yapılan hataların özeleştirisini vermek çok önemli. Ama geçmişe de takılıp kalmadan bunu dikkate alarak yol alabiliriz. Bize düşen görev halkın yönetime katılımını sağlayacak yöntemi oluşturmak, meclisler oluşturmaktır.

FORUMA KATILANLAR

Foruma katılan kişi ve Kurumlar:

HDP Eski İl Başkanı Murat Polat, CHP Merkez İlçe Başkanı Mustafa Yoluk, SMF Temsilcisi Mustafa Ateş, HDP Pertek İlçe Başkanı Aygün Çelikel, Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, Dersim Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hıdır Bellice, Demokratik Alevi Dernekleri Başkanı Musa Kullu, Dersim Yenigün Kadın Derneği Başkanı Fidan Demir, Dersim Ziraat Odası Temsilcisi Fahrettin Ulaş, İl Genel Meclisi Üyeleri Derman Tarancı, Pakize Aydın, M. Ali Yazır, Ovacık Belediye Meclis Üyesi İmam Sevgi, Mazgirt Belediye Meclis Üyesi A. Ekber Saratlı, Pertek Ziraat Odası Temsilcisi Aydın Çelik, Gıda İş Munzur Su Temsilciliği Bülent Akbalık, Elmalı Hayvancılık ve Tarımcılık Koop. YK üyesi Salih Gündoğan, Eğitim Sen, SES, Tüm Bel Sen yöneticileri ve çeşitli mahalle muhtarı.

Haber:Yusuf KARATAŞ, Ergin TEKİN

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim