• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 8 °C

Dersim'de yer altı çarşısı esnafı: İş olmadığı için oyun oynuyoruz

Dersim'de yer altı çarşısı esnafı: İş olmadığı için oyun oynuyoruz
Dersim'de yer altı çarşısındaki esnaf, krizin etkisini her geçen gün daha fazla hissettiklerini söyledi.

Ekonomik kriz her geçen gün daha da etkisini gösteriyor. Dersim’de, belediyenin mülkiyetine ait yer altı çarşısındaki dükkanların pencerelerine neredeyse her yeni günde "devren satılık" yazısı asılıyor. Esnaf bazı günleri siftahsız kapatırken, iş olmadığı için esnafların büyük kısmı telefon oyunu oynuyor.

4 yıldır yer altı çarşısında olan bir esnaf geçtiğimiz yıl, kayyum dönemindeyken yer altı çarşısının tadilata girdiğini ve tadilatın uzun sürdüğünü hatırlatarak, “Bize 3 ay içerisinde tadilatı bitireceğiz dediler ancak 10 ayı buldu tadilat süresi. Bu zaman içerisinde borçla borcu kapattık. Hala onun sıkıntısını yaşıyoruz” diye konuştu.

 

"İNSANLAR DA PARA YOK Kİ?"

Yer altı çarşısında 8 yıldır esnaf olan Ali Ulufer (52) penceresine ‘devren satılık’ yazısı asanlardan. 1 yıldır dükkanını satışa çıkardığını söyleyen Ulufer, “Buradaki esnafların başka bir geliri yoksa geçinemezler, çok zor. Benim başka gelirim olduğu halde zar zor geçinebiliyorum” dedi. Tezgahların birçoğunun kapanma noktasına geldiğini aktaran Ulufer, “İnsanlarda para yok ki nasıl alışveriş yapsınlar?” diye konuştu.

 

"TADİLAT DÖNEMİ ESNAF MAĞDUR OLDU"

13 yıldır yer altı çarşısında esnaflık yapan Gülcan Akkaya (45) aynı zamanda esnafların yer altı çarşısı esnaflarının oluşturduğu yönetim kurulunun da üyesi. Akkaya, yer altı çarşısının ilk açıldığında bir etkisinin olduğunu ancak şimdi büyük mağazaların da açılmasıyla birlikte o cezbediciliğin kalmadığını aktardı. Dükkanların, bazen siftah yapmadığını aktaran Akkaya, “Gün içerisinde dolaşın esnafları büyük kısmı iş olmadığı için candy crush oynuyor, yapacak bir şey yok çünkü” dedi.

Geçtiğimiz yıl kayyum döneminde yapılan tadilatı da hatırlatan Akkaya, “O dönem esnaf çok mağdur oldu. Tadilata başlarken 3 ay içerisinde teslim ederiz dedikleri için mecbur depo tuttuk malzemeler için. O depoların kirasını ödemek ve giderlerimizi karşılamak için kredi çektik. Hala bir sürü esnaf o dönem çektiği kredileri ödüyor” dedi.  

 

"ESNAF DESTEKLENMELİ"

Yer altı çarşısı esnafı için bazı desteklemeler yapılması gerektiğini söyleyen Akkaya, “Esnaf desteklenmeli. Yer altı çarşısının fiziksel sorunları giderilmeli. Defalarca dilekçe vermemize rağmen sorun çözülmedi. Kapılar maket kapı gibi, bundan dolayı da klimalar ısıtmıyor” dedi.

KAYNAK:

   images-001.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim