• BIST 9538.11
  • Altın 2486.5
  • Dolar 32.5
  • Euro 34.7941
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 22 °C

Dersim’de tek vekillik için kadın adaylar yarışıyor

Dersim’de tek vekillik için kadın adaylar yarışıyor
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Dersim, parlamentoya ilk kez bir kadın göndermeye hazırlanıyor.

Milletvekili sayısı daha önce 2 olan ve sonra 1’e düşen Dersim’de Yeşil Sol’un adayı Dersim Belediyesi Eski Sosyal Politikalar Müdürü Ayten Kordu olurken, CHP’nin Dersim adayı ise Tunceli Emek Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hüsniye Karakoyun, MHP’nin Dersim adayı ise Nilgün Dalkılıç oldu.

Tek vekil çıkacak

60 yıldır TBMM’de iki milletvekili ile temsil edilen Dersim, Yüksek Seçim Kurulu’nun 2019 nüfus verilerine bakarak aldığı kararla, 14 Mayıs seçimlerinden itibaren tek milletvekili çıkaracak.

 Dersim’de 2018 genel seçimlerinde CHP’den Polat Şaroğlu, HDP’den Alican Önlü seçilmişti.

Bu yılki yarışın ise iki kadın aday, CHP’nin adayı Hüsniye Karakoyun ile Yeşil Sol Parti adayı Ayten Kordu arasında başa baş geçmesi bekleniyor.

Siyasi partilerin ilk kez birinci sırada kadın aday göstermesi ise kentte hem şaşkınlık hem de memnuniyetle karşılandı.

CHP Dersim Milletvekili adayı Hüsniye Karakoyun, Dersim ve köylerinde seçim çalışmalarına start verirken HDP adayı Ayten Kordu da Dersim merkezde Yeşil Sol Parti’nin seçim bürosunun açılışına katılarak çalışmalarına başladı.

“Çok keyifli bir durum”

Dersim’de kadın adaylarının yarışmasının kente kaliteli bir seçim anlayışı getireceğini ifade eden CHP Dersim Milletvekili adayı Hüsniye Karakoyun, açıklamada bulundu.

Hüsniye Karakoyun, “Doğal olarak da Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 50 kadın kotasından bahsetmişti. Dersim’de zaten kadının aday gösterilmesi gereken en doğru yerlerden biri çünkü kadına en çok değer verilen, kadını çok hatırlı bir yere koyan ve haklarına da son derece saygılı bir kentte yaşıyoruz. Doğal olarak da buradan bir kadın aday gösterilmesi bana göre çok tesadüf ve sürpriz olmadı ama birçok arkadaşımıza göre ise sürpriz oldu diye düşünüyorum. Çok keyifli bir durum”dedi.

“Kadın adayların seçim kampanyalarına bağışta bulunacağım”

Dersim’de kadın adayların yarışmasının çok sevindirici olduğunu ifade eden Karakoyun, “Ben diğer arkadaşlara da başarılar diliyorum. Kesinlikle onlarla bir yarış ve onları kirleterek yol almayacağız aksine ben kadın adayları ziyaret edeceğim ve seçim kampanyalarına da bağışta bulunmak istiyorum. Seçim sürecinde de bence bir kadın farklılığı burada da ortaya çıkacak. Kahvehanelere gidip ya da el altından birbirini kirletmeler ve bel altı muhabbetler kesinlikle dönmeyecek, çok iyi bir seçim süreci yaşayacağımızdan kimsenin endişesi olmasın, ben heyecanlıyım bu konuda kadın arkadaşlarımızla yarışıyor olmak çok kıymetli, hem heyecan verici hem de daha çok kaliteli bir seçim süreci yaşayacak Dersim bu anlamda” ifadesini kullandı.

Ankara’da adayların tanıtım töreninin ardından memleketi Dersim’e gelerek seçim bürosunun açılışına katılan Yeşil Sol Parti Dersim adayı Ayten Kordu, vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılandı.

“Dersim’de kadın aday önemlidir”

 

Yeşil Sol Parti Dersim adayı Ayten Kordu, “Elbette ki Dersim’de bir kadın aday önemlidir, bizim mücadelemiz açısından. Sadece Dersim değil bugün seçimlerde en üst düzeyde kadın temsiliyetini gösteren partilerden bir tanesiyiz. Neredeyse 32 ilde kadın adaylarımız birinci sırada bulunuyor. Bu açıdan Dersim’de de bir kadın vekil aslında direniş tarihine de yakışandır. Bu yakışana da layık olmak bu yakışanın temsiliyetini sürdürebilmek ağır bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun mücadele açısından farkındayız bunu en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağız” diye konuştu.

Dersim’de ilk kez bir kadının milletvekili seçimlerinden parlamentoya gidecek olması vatandaşlar tarafından da olumlu karşılandı.

Vatandaşlardan Mehmet Turan, “İyi ki kadınları aday gösterdiler. Kadınlar, erkeklerden daha öncedir. Biz Dersim’de her zaman kadınlara değer veririz. Kadınlar, değer olarak erkeklerden üsttedir. Biz annemizden babamızdan bunu öğrendik ve bunu gördük. İki kadın bu seçime girmiş, seçimi kim kazanırsa hayırlı olsun” dedi.

“Dersim kadınların yeridir”

Sevim Sağlam, “Dersim kadınların yeridir. Kadın arkadaşımız seçildi kadınlar olarak çok sevindik çok mutlu olduk. Bugün onun için burada toplandık. Bu kalabalığımız burada bitmeyecek ve güçlü olacağız ve sürekli devam edecektir”diye konuştu.

Hüseyin Sezgin, “Öncelikle kadınların temsiliyetinin Dersim’de bu şekilde görülmesi çok anlamlı ve değerli, hem CHP’den hem de YSP kadın adaylarının bu seçimde tek vekile düşürülen Dersim coğrafyasında seçime girmeleri çok güzel bir nokta, aynı zamanda bir gazetecinin bir emekçinin yine YSP adayının da bir emekçi kadın olması Dersim coğrafyasında ve partilerin genel merkezlerinde büyük değişim olduğunu gösteriyor. Bu da Dersim halkı için çok anlamlı diye düşünüyorum” ifadesine yer verdi.

Haber: Ali Haydar Gözlü

1-009.jpg2-013.jpg3-010.jpg4-009.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim