• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 15 °C

Dersim’de sokakta Anadilde tiyatro oyunu

Dersim’de  sokakta  Anadilde tiyatro oyunu
Dersim Belediyesi Tiyatro Grubu, kentin farklı mahallerinde sokakta Kırmancki(Zazaca) tiyatro etkinlikleri düzenliyor. Etkinlikler, özellikle çocuk ve yaşlılar tarafından ilgiyle izleniyor.

Dersim Belediyesi Tiyatro Grubu tarafından hazırlanan ‘Pasa Kurte’ isimli oyunu Zazaca (Kırmancki) olarak mahallelerde seyirciyle buluşuyor.

Aynı zamanda ilk Kırmancki(Zazaca) tiyatro grubu olan ve Dersim Belediyesi bünyesinde yer alan Arêyê Kay (Oyun Değirmeni)  grubu Kırmancki’nin yaşatılması ve daha çok konuşulması için tiyatro oyunlarını sergilemeye devam ediyor.

Dersim Belediyesi, UNESCO'ya göre, dünya üzerinde kaybolmakta olan 18 dil arasında bulunan Kırmancki(Zazaca) yaşatılması için belediye bünyesinde başta tiyatro grubu olmak üzere çocuk korosu grubu kurarak çalışmalar yürütüyor.

Etkinlik kapsamında Harcik Mahallesi’nin ardından Gazik Mahallesinde sokakta ‘Pasa Kurte’ isimli oyunu 6 kişiyle sergileyen oyuncular,  çocuk ve yaşlılar tarafından yoğun ilgi gördü.

Dersim’de Kırmancki bir oyunun mahallerde sergilenmesi vatandaşlardan ve çocuklar tarafından sevinçle karşılandı.

Hatun Topaç, “ Bu dilimiz yok olmasın bu tiyatroda çok güzel oldu. Bizde seviniyoruz, çocuklarımız dilimizi unutmasın öğrensinler o yüzden çok mutlu olduk”dedi.

Cemal Güzel, “Gelip izledik ve çok mutlu olduk. Bundan sonrada istiyoruz. Hem dilimiz kaybolmuyor hem gençlerimiz  izliyor ve bir şeyler öğreniyorlar. Çok memnun kaldık”diye konuştu.

Şiyar Er, “Tiyatro çok güzeldi, gençler olarak geldik çok menün kaldık çok güzeldi”dedi.

Kırmancki(Zazaca) tehlike altında olduğuna dikkat çeken Dersim Belediyesi Tiyatro Grubu Yönetmeni YılmazCan Şare, “Dersim Tiyatro Grubu olarak istiyoruz ki bütün mahallelerde bu oyunu oynayalım. Derdimiz, nedir? Bu oyunu dilimiz için oynuyoruz. UNESCO açıklamasında dedi ki bu dil konuşulmazsa yok olacaktır.Dil’e sahip çıkılmazsa evde konuşulmaz, telefonda konuşulmazsa bu dil yavaş yavaş ölür. Bu yüzden herkes bu dili konuşsun, sahip çıksın ki bu dil ölmesin bu yüzden yollara düştük”ifadesini kullandı.

HABER: KENAN KORKMAZ

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim