• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 18 °C

Dersim'de Roboski anması

Dersim'de Roboski anması
Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, Roboski Katliamı’nın 8’inci yılında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sanat Sokağı’nda yapılan açıklamaya siyasi parti ve kurum temsilcileri, öğrenci dernekleri ve vatandaşlar katıldı.

Açıklamayı okuyan Halkların Demokratik Partisi Dersim İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil, “Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski Köyü’nde 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu çoğu çocuk, 34 Roboskili yurttaşımız katledildi. Roboski Katliamı, Kürt halkına yönelik olarak Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca gerçekleştirilen katliamlardan sadece biridir. Sekiz yıldır başta Roboski’li aileler olmak üzere toplumdaki tüm vicdanlı bireylerin ve demokratik kurumların talebi, sorumluların yargı önüne çıkarılması oldu. Ülkedeki çeşitli sivil toplum ve insan hakları kuruluşları, hukukçular ve Barolar da hukuki sürecin takipçisi oldu” ifadelerini kullandı.

Yeşil, Askeri ve siyasi sorumluların yargı önüne çıkarılmadığı gibi, Roboski’de yaşayan halkın 8 yıldır çeşitli defalarca askeri güçlerin ve özel harekatın baskı ve saldırıları ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. Yeşil, “Katliamın asker, sivil, bürokrat ve siyasetçi sorumluları hem Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı hem de Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın görevsizlik kararları ile korundu. Katliamın emir komuta zinciri bilinmesine rağmen faillerin hiç birinin ifadesi dahi alınmadı. Dönemin Başbakanı Erdoğan, dönemin Genelkurmay Başkanı’na bu harekat için teşekkür etti. Meclis’te kurulan komisyonun AKP’li çoğunluğu, katliamın üstünün örtülmesi için raporlar yazdı” dedi.

 

“FAİLLER YARGILANMADAN TOPLUMSAL HUZUR SAĞLANAMAZ”

“Roboski Katliamı, Kürt halkına yönelik özel savaş politikalarının bir sonucudur; son derece planlı ve bilerek yapılmıştır” diye vurgulayan Yeşil, insanlığa karşı işlenen bütün bu suçları yok saymak, unutturmak ya da üstünü örtmenin mümkün olmayacağını söyledi.

Yeşil, Roboski  Katliamı’nın faillerinin yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal huzur sağlanamayacağının altını çizerek, “Bu saldırıların hepsi halklarımızın eşit ve bir arada yaşama iradesine; Kürt halkının demokrasi, özgürlük, adalet ve eşitlik taleplerine indirilmiş darbelerdir. Tarihte, kim tarafından yapılırsa yapılsın, hiçbir katliam ve insanlık suçu halkların yargısından ve adaletinden kurtulamamıştır. Bu suçları işleyenler ne kadar ellerindeki iktidar olanaklarını kullanarak halkın adaletinden kurtulacağını zannetseler de tarih önünde, adalet önünde,  insanlığa er ya da geç hesap vereceklerdir. Vicdansızlıkları, insanlık düşmanı uygulamaları er ya da geç hukuk önünde cezasını bulacaktır” diye konuştu.

Yeşil, “Bu inanç ve kararlılıkla, Roboski Katliamı’nı 8’nci yılında bir kez daha lanetliyoruz. Katliamı gerçekleştirenlerden mutlaka hesap soracağız. Roboski’de ve diğer kentlerde yaşanan katliamların unutturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Türkiye halkları, demokrasi ve barış güçleri hesap sormak için kararlı bir mücadeleyi sürdürecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

‘Başka Roboskiler olmaması için unutma unutturma’ pankartının açıldığı eylem, Roboski’de yaşamını yitirenlerin isimleri okunarak 34 balonun havaya bırakılması ve ‘Roboski’yi unutma unutturma’ sloganları eşliğinde sona erdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim