• BIST 9789.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 24 °C

Dersim’de Nevruz Bayramı iki kez kutlandı!

Dersim’de Nevruz Bayramı  iki kez kutlandı!
Dersim’de 21 Mart Nevruz Bayramı, düzenlenen iki ayrı etkinlikle kutlandı.

Dersim’de siyasi parti ve sivil toplum kuruşları ayrı, Tunceli Valiliği ve Belediyesi de ayrı olarak hazırladıkları programlarla nevruzu farklı alanlarda kutladı.

Sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin birlikte kutladığı nevruz programının dışında Tunceli Belediyesi'nin hazırladığı nevruz programı aynı anda iki farklı alanda gerçekleştirildi. İlk olarak saat 11.00'da valilik ve belediyenin ortaklaşa düzenlendiği nevruz kutlamaları başladı. Bu dersimde-iki-ayri-nevruz-kutlamasi-(3).jpgkutlamalara Vali ve Belediye Başkan Vekili Osman Kaymak, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Salih Karataş, Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ubeyde İpek, Emniyet Müdürü Doğu Ateş ile İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tekin Aktemur ve birçok vatandaş katıldı.

Valilik ve belediyenin düzenlediği Nevruz kutlamaları Cumhuriyet Meydanı yeraltı çarşısı üzerinde gerçekleştirildi. İlk olarak Nevruz ateşi yakılırken, Vali Kaymak ile diğer yetkililer ateş üzerinde atladıktan sonra, Örs'te demir dövdü. Protokol üyeleri yumurta tokuşturduktan sonra konuşan Vali Kaymak, “Bu geleneğin, insanları birbirine kaynaştıran, yaklaştıran ve mutlulukları paylaştıran bir bayram olmasını istiyoruz.”dedi.

Nevruz bayramının eski  bir gelenek olduğunu  ve  bu coğrafyada kutlandığını ifade eden Vali Kaymak, “ Nevruz bayramı, baharın gelişi, cemrenin suya düşmesi ve havaya düşme nedeniyle bir sevinç ve mutluluk bayramı olarak kutlanıyor. Bu nevruz bayramın bizlerde gerçek  anlamda bir bayram olarak kutlamak istiyoruz. Bu geleneğin, gerçekten insanları birbirine kaynaştıran , yaklaştıran ve mutlukları paylaştıran bir bayram olmasını istiyoruz. Bu bayram, kinleri arttırmamalı, ayrışmaya sebep olmamalı, onun için  bugün buradayız. Halkımızın ve milletmezin bayramını kutluyoruz.”diye konuştu.

Alevi Dedeleri'nin okuduğu deyişlerden sonra yöresel folklor gösterisi yapıldı ve tören sonunda, katılımcılara etli pilav ikramı yapıldı.

İKİNCİ KUTLAMA SEYİT RIZA MEYDANINDA

Sivil toplum kuruluşları ve bazı siyasi partilerin ortak düzenlediği Nevruz kutlaması ise saat 12.00'de Seyit Rıza Meydanı'nda gerçekleştirildi. Sıkı güvenlik önlemleri altında alana giren dersimde-iki-ayri-nevruz-kutlamasi-(9).jpgherkesin üstü aranırken, Nevruz kutlamaları için Seyit Rıza Meydanı'nda yaklaşık 2 bin kişi toplandı. Tören başlamadan önce sahneye çıkan yerel sanatçıların söylediği türkülerle coşan kalabalık, uzun süre meydanda halay çekti.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, sivil toplum kuruluşu ile diğer siyasi parti temsilcileri hep birlikte Nevruz ateşini yakmasıyla birlikte kutlamalara başlandı. HDP Dersim  Milletvekili Alican Önlü törenlere yöresel Kürt kıyafeti giydiği görüldü. Bazı siyasi parti ve STK temsilcisinin konuşmalarından sonra konuşan HDP'li Önlü, eş genel başkanları ile birçok milletvekilinin cezaevinde olduğunu belirterek, "Kürt halkının temsilcileri sudan gerekçe ile içeri tıkıldı. Onlarca belediyeye kayyum atandı. Bizler bu durumları asla kabul etmiyoruz. Halkın iradesi asla hapsedilemez. Nevruz barış ve kardeşliktir. Barış gelinceye kadar mücadelemizi devam ettireceğiz" dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra yerel sanatçıların konseriyle devam eden Nevruz etkinlikleri Dersim’de olaysız geçti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim