• BIST 9548.09
  • Altın 2492.474
  • Dolar 32.4886
  • Euro 34.4751
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 14 °C

Dersim’de müftülüğün açtığı kuruma tepki

Dersim’de müftülüğün açtığı kuruma tepki
Tunceli Müftülüğü tarafından “Hz. Ali Diyanet Gençlik Merkezi” açıldı. Duruma tepki gösteren Alevi örgütleri ise inkar ve asimilasyon merkezi kurulduğunu belirterek, “Raye Haq inancı özünden ve kimliğinden koparılmak istenmektedir” dedi.

Alevi örgütleri yakın zamanda gerçekleştirdikleri mitingler ile “eşit yurttaşlık” ve “cemevlerinin ibadethane sayılması” taleplerini dillendirirken, tartışma yaratacak yeni uygulamalar hayata geçiriliyor. Munzur Üniversitesi’nde Tunceli Müftülüğü tarafından “Hz. Ali Diyanet Gençlik Merkezi” açıldı.

Tunceli Müftüsü Şevket Dilmaç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda yakın zamanda Hz. Fatıma Gençlik Merkezi ve Ehl-i Beyt Kur’an kursunun da açılacağını duyurdu.

Müftülük tarafından, “Hz. Ali Diyanet Gençlik Merkezi” açılmasına Alevi kurumlarından tepki geldi. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanı Hüseyin Mat, “Dersim’de asimilasyon ve inkar merkezi kuruldu” dedi. Mat, ayrıca Dersim için mücadeleyi ortaklaştırma çağrısında bulundu.

Karara tepki gösteren HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ise “Başta Munzur Üniversitesi olmak üzere Dersim’de bulunan devlet kurumları asimilasyon ve yıkım politikalarının yürütücüsü konumundadır. Nasıl ki Diyanet üzerinden Alevi toplumu asimile edilmek isteniyorsa Tunceli Müftülüğü üzerinden de Raye Haq inancı özünden ve kimliğinden koparılmak istenmektedir” açıklamasında bulundu.

‘Anayasal suç işleniyor’

Pirha’nın haberine göre Karadeniz Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Muharrem Erkan, yapılanlara dair “Anayasal suçlar işleniyor” yorumunda bulundu. Erkan, din ile devlet işlerinin ayrılması konusuna vurgu yaparak şu eleştirileri dile getirdi:

Her şeyden önce tarihsel dokuya iyi bakmak, geçmişi iyi irdelemek lazım. Bugünkü uygulamalara baktığımızda anayasal suçlar işleniyor. Laik ülkede Diyanet, zorunlu din dersleri olmaz. Laik devlet anlayışı din, mezhep, inanç üzerine odaklı çalışma yürütemez. Çünkü devletin dini yoktur. Şimdi durumlar böyleyken bir uygulama yapılıyor ve bilimden ilimden; daha doğrusu çağdaş eğitimden uzak, daha feodal, daha orta çağ karanlığına götüren dini eğitim yapılanmasına doğru gidiliyor. Ve bu devlet eliyle yapılıyor. Bugün bunu Dersim’de, Tokat’ta ya da başka yerlerde de yapar.

Aynı zamanda Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tokat Şube Başkanlığı yapan Muharrem Erkan, Dersim’deki dinci yapılanmayı doğru bulmadıklarını belirterek, “Hukuka uyma” vurgusu yaptı.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim