• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 5 °C
  • Tunceli 9 °C

"Dersim'de Kırmanciye Sistemi"

"Dersim'de Kırmanciye Sistemi"
Yazar Hıdır Aytaç'ın, babası Davut Aytaç'a atfettiği "Dersim'de Kırmanciye Sistemi" isimli kitap çıktı. Kitap, Dersim'deki tarih, inanç, kültür ve doğa konularını yerelden bir bakış ile ele alıyor.

Yazar Hıdır Aytaç'ın, "Dersim'de Kırmanciye Sistemi" isimli kitabı Peri Yayınları'ndan çıktı. "Bu kitabı, hem Kırmanciye ve hem de 1937-1938 Dersim soykırımı acılarını bana anlatan babam Davut Aytaç'a atfediyorum" diyen Aytaç, Dersim'deki tarih, inanç, kültür ve doğa konularını yerelden bir bakış ile ele alıyor.

Kırmanciye, tarihi, kültürü, inancı ve doğası ile Anadolu'da insanca umutların yeşerdiği bir adadır. Bu ada, tarihin her döneminde abluka altında kaldı, kıyımlara uğradı. Kırmanciye bugün de abluka altında, Kırmanciye'nin dili, inancı, kültürü, doğası yok olmakla karşı karşıyadır. Bu kitap, yok olmakta olan Kırmanciye'ye bir kapı, bir pencere açıyor, bir ışık tutuyor.

Kitaba ilişkin kısa bir değerlendirme yapan Hıdır Aytaç, "Değerli dost ve arkadaşlar üzerinde hayli çalıştığım emek verdiğim Kırmanciye kitabım bugün elime ulaştı. Hem sağlık sorunları ile hem de bir kitabımı çıkarabilmem bana iyi bir moral oldu. Kırmanciye kitabımı Peri yayanlarında çıkardım. Kitabı isteyen arkadaş olursa telefonla benimle irtibat kurabilir. Hepinize sevgi ve selamlarımla" dedi.

HIDIR AYTAÇ KİMDİR?

1947 yılında Dersim'in Barge köyünde doğdu. İlk, orta ve  liseyi Dersim'de bitirdi. O yıllarda '68 Hareketi, sol düşünce ve mücadele ile tanıştı. 1987 yılında İHD üyesi oldu. 1992 yılında Memurlar Sendikası'nda idareci oldu, ardından da İzmir'e sürgün edildi. 1995 yılında İzmir Tuncelililer Derneği'ne üye oldu. Anadili Kırmancki ile ilgilendi. 1997 yılında İzmir İnsan Hakları Derneği'nde yönetici oldu, iki yıl bu demekte çalıştı. 1999 yılında Dersim'e geri döndü. 2007 yılına kadar Dersim'de parti idareciliği  ve il başkanlığı görevinde bulundu.Yazıları Zülfikâr dergisinde yayımlandı, Munzur Haber gazetesinde muhabirlik yaptı, yazılar yayımladı. Dersim'in kültürü ve gelenekleri üzerine Dersim yaşlıları ile röportajlar yaptı, duyduklarını kaleme aldı. Dersim ile ilgili dört kitabı yayımlandı. Siyasi takibat nedeniyle yurtdışına çıktı. Halen Almanya'da yaşamını sürdürüyor.

HABER: KENAN KORKMAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim