• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 21 °C

Dersim'de kadın adaylar yarışıyor, CHP’nin adayı YSP adayını ziyaret etti

Dersim'de kadın adaylar yarışıyor, CHP’nin adayı YSP adayını ziyaret etti
14 Mayıs’ta yapılacak olan milletvekilliği seçimi yarışı, Dersim'de CHP ve Yeşil Sol Parti’nin (YSP) kadın adayları arasında geçecek.

CHP adayı Hüsniye Karakoyun, YSP adayı Ayten Kordu'yu seçim bürosunda ziyaret ederek başarılar diledi.

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Dersim'de ilkler yaşanıyor.

Milletvekili sayısı daha önce 2 olan ve sonra 1'e düşürülen Dersim'de, Yeşil Sol Parti'nin adayı Dersim Belediyesi Sosyal Politikalar eski Müdürü Ayten Kordu olurken, CHP'nin Dersim adayı ise Tunceli Emek Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hüsniye Karakoyun oldu. MHP Nilgün Dalkılıç’ı, Yeniden Refah Partisi ise Ayşe Fırat’ı aday gösterdi.

Adayların belirlenmesinin ardından çalışmalarına başlayan CHP Dersim adayı Hüsniye Karakoyun, kendisi gibi kadın aday olan YSP Dersim adayı Ayten Kordu'yu seçim bürosunda ziyaret ederek başarılar diledi ve rakibi olmadığını söyledi.

Karakoyun, AK Parti, MHP ve Yeniden Refah Partisi Dersim adaylarını da sırasıyla ziyaret edecek. Hüsniye Karakoyun'un ziyaretinin kendisini sevindirdiğini ifade eden Ayten Kordu, kadınları rakip görmediklerini, kadının siyasette daha fazla temsiliyet düzeyine ulaşması için çaba harcadıklarını söyledi.

 

"BU BULUŞMAYLA ERKEK SİYASETİNE GOL ATTIK"

YSP Seçim bürosuna yaptığı ziyaret sonrası  açıklamada bulunan CHP Dersim Milletvekili adayı Hüsniye Karakoyun, "Bununla bir nevi erkek siyasetine gol atmış oluyoruz. Siyaset çok hunharca yapılmak zorunda değil, siyaset ahlaklı da yapılabilir. Nihayetinde bir şeye aday oluyorsunuz kazanmanız da mümkün kaybetmeniz de mümkün. Bunun için kazanmaya odaklanıp her yol mubahtır demeniz gerekmiyor. Türkiye'de o kadar kaos var ki o kadar stresliyiz, o kadar gergin ve mutsuzuz ki çünkü her şey mutsuzluğumuz üzerine inşa edilmiş. Oysa seçimler sizin yeniden bir yönetici seçtiğiniz seçimlerdir. Orada bir aday seçersiniz ve sizi temsil edip etmediğine bakarsanız, bugün milletvekili seçiyoruz. Gasp edilmiş bir milletvekili hakkımız var biz tek adaya düştük, bir milletvekili gidecek. İstiyoruz ki bu şehrin sorunlarını sıkıntılarını iyi anlatan aday gitsin oraya” dedi.

Karakoyun, "Ben daha önce de basın açıklamasında söylemiştim arkadaşımızı ziyaret edeceğim başarılar dileyeceğim demiştim. Geldik ve kendisini ziyaret ettik çok da güzel bir görüşme oldu, karşılıklı birbirimize başarılar diledik. İki kadın aday olması da çok kıymetli gerçekten, çünkü kadın gözüyle bakmak diye bir şey var, erkeklerin baktığı ve gördüğü şeylerle ile kadınların baktığında gördüğü şeyler aynı olmuyor. Bu şehirde ben 20 yıldır gazetecilik yapıyorum, meclise gitmeyi elbette çok istiyorum. Bu şehrin ekolojik sorunları var, istihdam, göç ve hizmete ulaşmada sorunu var. Eğitimde birinciyken istediği okula birinci giren çocuklarımızın hayatlarının devamında istedikleri yere gelememişlikleri var. Nüfus cüzdanında yazan o "Tunceli" ibaresinde dolayı engellenmişlikleri var. Tüm bunları bu verileri depo ettim. 20 yıldır gazeteci olarak ve bunları giderme noktasında çok güçlü aksiyon alacağım. Ama kadın arkadaşımız da çalışmalarını yürütüyor herkes için hayırlı olsun. Bu seçimi hak eden kazansın inşallah, seçim sonucunda da sonuç ne olursa olsun yine kendisini ziyaret edeceğim” diye konuştu.

 

MHP VE YENİDEN REFAH’IN ADAYLARI DA KADIN

Seçimde önemli olan kadınların temsiliyeti olduğunu belirten Karakoyun, "Şu anda MHP'nin adayı da kadın, hatta bugün öğrendim Yeniden Refah Partisi'nin adayı da kadınmış, önemli değil hangi partiden gösterileceği ya da alacağı oy oranı değil. Önemli olan kadın temsiliyetinin yüksek olması. Çünkü biz sizlerle, erkeklerle aslında bu ülkede belki de yüzde elli birini oluşturuyoruz ama mecliste küçük bir azınlığız ve oraya gelmek istiyoruz. Ve bu dönem çok şanslıyız. Tunceli her halükarda Meclise bir kadın gönderecektir" ifadelerini kullandı.

CHP Dersim Milletvekili adayı Hüsniye Karakoyun'u sıcak bir şekilde karşılayan YSP Dersim adayı Ayten Kordu da ziyaretten memnuniyet duydu.

Ziyaret ile ilgili değerlendirmede bulunan Ayten Kordu, iki kadın adayının yaklaşımın partiler için en üst düzeyde kadın temsiliyetinin devamına vesile olmasını istediklerini ifade etti.

 

"RAKİP DİLİ, ERKEK EGEMEN DİLİDİR"

Ayten Kordu, "CHP'nin kadın adayı Hüsniye hanım bugün ziyaretimize geldi kendisine başarılar diledim, o da başarılar diledi güzel bir yaklaşımdı. Aslında bu, kadının yaklaşımı bu kentte, tabi bu kentte ilk defa iki kadın birbirine başarılar diliyor o anlamda gerçekten sevindik. Bizim için de sevindirici bir yaklaşım. Karşılıklı politikalarımızdaki taleplerimizi söyledik, biz rakip değiliz! Bunu da ifade ettik, rakip dili erkek egemen dilidir. Demokratik bir seçim olsun herkes çalışmasını yürütecek, Dersim halkı kendi kararını verecek. Bu anlamda tüm erilliğe karşı, hem de toplumun kadın temsiliyetine karşı gerçekten olumlu bir yaklaşım var. Aslında bu buluşma da kadının yaklaşımıdır" dedi.

 

"55 KADIN İLE PARLAMENTOYA GİRME HEDEFİMİZ VAR"

Kordu, "Umarım bundan sonraki seçimlerde de partiler en üst düzeyde kadın temsiliyetini gösterirler bu her parti için geçerli çünkü kadının siyasette ve yerelde temsiliyeti zayıf ve yer verilmiyor. O anlamda partimizin kadın politikaları temsiliyet açısından çok önemliydi ve yüzde 45-50'ye varan bir eşitlik sistemi uygulamaya çalışıyordu ve 55 kadın ile parlementoya girme hedefimiz var.  35 kadın ise birinci sırada yer alıyor. Dolayısıyla Dersim'e yakışan bir şeydir, Dersim ruhuna yakışan bir şeydir. Dersim'in kadın kültürüne ve inancına yakışan bir şeydir bu anlamda güzel oldu karşılıklı birbirimize başarılar diledik seçimde umarım öyle geçecek" şeklinde konuştu.

60 yıldır TBMM'de iki milletvekili ile temsil edilen Dersim, Yüksek Seçim Kurulu'nun 2019 nüfus verilerine bakarak aldığı kararla, 14 Mayıs seçimlerinden itibaren tek milletvekili çıkaracak.

Dersim'de 2018 genel seçimlerinde CHP'den Polat Şaroğlu, HDP'den Alican Önlü seçilmişti.

Haber: Ali Haydar Gözlü

chpden-yspye-ziyaret-(1).jpgchpden-yspye-ziyaret-(1).pngchpden-yspye-ziyaret-(4).jpgchpden-yspye-ziyaret-(5).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim