• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 7 °C

Dersim'de göç

SÖNMEZ AYDIN

 

Göç: Bulunulan topraklarda yaşanan hastalık, savaş, siyasi gerilim ve buna benzer sorunlar sonrasında orada yaşayan halkın başka bir bölgeye gitmesidir.

Tarih boyunca savaşlar, doğal afetler gibi nedenlerle yaşanan göçler artık günümüzde temel olarak ekonomik ve siyasi gerilimden  dolayı yaşanmaktadır.

Son dönemde ilimiz de çok ciddi boyutta göç vermekte. Bunun nedenlerini irdelediğimiz zaman iki önemli neden  karşımıza çıkıyor; siyasi gerilimler ve ekonomik sebepler.

Siyasi gerilimin yaratmış olduğu toplumsal güvensizlik duygusu, seçim güvenliği tartışmalarının iç savaşla sonuçlanacağı, böylesi bir durumda  Maraş' ta Çorum'da olduğu gibi yine  Alevi toplumunun zarar göreceği endişesi, en son Zafer Partisi genel başkanı Ümit ÖZDAĞ'ın "İç savaş çıkacak" iddialarının toplumsal güvensizliği artırmış olması... Ekonomik etkenlere geldiğimizde ise tabii ki bu durumun en büyük nedeni mevcut iktidarın ülke ekonomisini kötü yönetmesidir. Peki yaşanan göçte  bizim toplum olarak hiç payımız yok mu? 

   

Dersim diasporası güçlü olan bir kent olmasına rağmen Sanayi Odası, Esnaf Sanatkârlar ve Ziraat Odası vb. sivil toplum  örgütlerinin bu konuda yeterli çabayı sarf etmemesi, İl ve İlçe belediyelerimizin istihdama dönük projelerinin olmaması, özellikle son dönemde  tüm Türkiye'de Komünist Başkan Maçoğlu'na karşı oluşmuş olan iyimser havanın doğru projeler açığa çıkarılarak değerlendirilmemiş olması, gerek yurt içinde  ve yurt dışında örgütlü olan derneklerimizin Dersim'de ekonomik kalkınmaya dönük projeler üretememeleri. Tüm bu nedenler bir araya geldiğinde sanayisi olmayan, üretemeyen sadece hizmet sektörü ile ayakta durmaya çalışan bir kentin gençlerinin tek umudu kalıyor o da "göç" etmek.

Peki ne yapılmalı? Öncelikle iktidar organının  önümüzde yapılacak seçimin demokrasinin bir gereği olduğunu ve seçim güvenliğinin sağlanacağı, sandıkta çıkan sonucun halkın iradesi olduğu konusunda topluma güven verirken ekonomik ve siyasi  sıkışıklığı giderecek reformlar yapmalı.

Evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde temel hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı,  ülke siyasetinde söz sahibi olan siyasi partilerin genel başkanlarının " İç savaş" çıkacak gibi söylemlerle ülkede yaşayan insanların kaygılarını arttıracak açıklamalarda bulunmamalıdırlar.

Yukarıda sunduğum çözüm önerilerim iktidar ve muhalefet partilerinedir. fakat biz Dersimliler  olarak göçü önlemek için ne yapabiliriz?

       Sanayi odası, Esnaf Sanatkârlar Odası ve Ziraat Odasına seçilecek olan arkadaşların valilik  protokolünde  yer almak dışında kentin ekonomisini güçlendirecek projeler ile  açığa çıkmaları, dışarıda ekonomik olarak  güçlü olan iş insanlarımızın yönünü Dersim'e dönmelerine öncülük etmelidirler.

Gerek yurt içinde ve dışında örgütlü olan derneklerimizin Dersim'in ekonomisini güçlendirecek projeler açığa  çıkarmaları ve bunları harekete geçirmelidirler.

Dersim'de yaşayan iş insanları bir araya gelip çok ortaklı şirketler kurmalıdırlar çünkü ulusal düzeyde devleşmiş şirketler ilimiz pazarında,  bireysel sermayenin bunlara karşı durma şansı yok. Biz balıkların balinalara karşı kazanması için bir araya  gelip balina olmak zorunluluğu vardır.

İl ve ilçe belediyelerimiz istihdama dönük projeler üretmeli, öncülüğünü Sanayi, Esnaf  Ziraat Odalarının yaptığı bir ekonomi çalıştayı düzenlenmelidir.

Göçün önüne geçilmesinin  en etkili yolu güven ortamının oluşması, güven ortamında demokrasinin  güçlenmesi ile gerçekleşecektir. Güçlü demokratik bir Türkiye'de buluşmak umudu ile

PSİKOLOJİK DANIŞMAN

Sönmez AYDIN

Bu yazı toplam 25746 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim