• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 11 °C

Dersim'de Evrensel ile dayanışma açıklaması

Dersim'de Evrensel ile dayanışma açıklaması
​Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Seyit Rıza Meydanı’nda yaptığı basın açıklaması ile Evrensel'in Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından resmi ilan hakkının iptal edilmesine tepki gösterdi.

Açıklamada Evrensel Gazetesi'ne dayanışma çağrısında bulundu. Platform adına açıklama yapan Suna Çelik, Evrensel’e 3 yıldır hukuksuz şekilde ilan verilmediğini dile getirerek Dersimlilere Evrensel'e sahip çıkma çağrısında bulundu. Açıklamada söz alan Evrensel Gazetesi Dersim temsilcisi Orhan Kurul, Evrensel Gazetesi'nin halkın haber alma hakkının garantörü olduğunu dile getirdi.

 

ANAYASAYA AYKIRI KARAR

Alınan son kararla, Evrensel'in askıda tutulan ilan hakkının tümüyle iptal edilmiş olduğunu söyleyen Suna Çelik, "Siyasi iktidar sistematik şekilde BİK eliyle basını cezalandırma yoluna gitmeye devam ediyor. BİK’in siyasi iktidarın isteği doğrultusunda aldığı, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü ihlal eden çok sayıda kararı var! Son olarak da Evrensel Gazetesi’nin resmi ilan ve reklam yayınlama hakkının sona ermesine ilişkin aldığı karar, başta Anayasa’ya, Basın Kanunu’na, 195 sayılı Kanuna ve buna bağlı çıkartılan normlar hiyerarşisine aykırıdır” dedi.

 

EVRENSEL HER YERDE

Demokratik bir toplumda tüm kurumların bağımsız ve özgür karar alması gerektiğini dile getiren Çelik, “Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün olmadığı bir ortamda demokrasiden söz edilemez. Resmi ilan sopasıyla, kitle iletişim araçlarının ekonomik yollarla seslerinin kısılmaya çalışması hukuka ve kanuna aykırıdır. Sendikal hakları için mücadele eden As Plastik işçileri, ellerindeki Evrensel’i kaldırarak 'Evrensel’de yazıyor' diye haykırıyorlardı. Evet, Evrensel, işte o işçilerindir. O eller Evrensel’i öyle coşkulu tuttukça bu gazete susturulamaz! Evrensel, eşit yurttaşlık ve demokrasi mücadelesi veren Kürt halkının, talepleri için mücadele eden Alevilerin, gençlerin, kadınların, üretici köylülerin sesidir! Bu sesi kısamazsınız!” ifadelerini kullandı.

 

DAYANIŞMA VE SAHİP ÇIKMA

Basın İlan Kurumunun ve arkasındaki siyasi iktidarın, bu ülkeyi örgütlü biçimde ittiği uçurumun propagandasını yapan gazeteleri halkın vergileri ile ihya ettiklerini söyleyen Çelik, “Bu ülkedeki bütün olumlu değerleri üreten işçilerin o pırıl pırıl elleri Evrensel’in can suyudur. İlan kesme ile Evrensel Gazetesi'nin susturulabileceğini sanıyorsanız, boşuna heveslenmeyin! Biz Dersim Emek ve Demokrasi Platformu olarak; Basın İlan Kurumu’nu Evrensel Gazetesi’ne yönelik hak ihlaline neden olan kararından vazgeçmeye çağırıyoruz. Kamuoyunu da Evrensel’e daha fazla sahip çıkarak, ona abone olarak, BİK’in boğma girişimine karşı güçlü bir yanıt vermeye çağırıyoruz” diye konuştu.

 

BU YASAK SUSTURAMAYACAK

Örülen dayanışmanın Evrensel'i kurulduğu günden bugüne taşıyan en önemli araç olduğunu söyleyen Evrensel Gazetesi Dersim Temsilcisi Orhan Kurul ise “Gazete kurulduğu ilk gün toplatıldı. O günden bugüne arkadaşlarımız defalarca tutuklandı. Metin Göktepe katledildi. Ama biz Evrensel Gazetesi olarak arkamıza aldığımız gücün de etkisiyle susmadık, susmayacağız. Bugün AKP’nin kurumu olma özelliği taşıyan bunu her gün perçinleyen Basın İlan Kurumu’nun ilan yasağı bizi susturamaz. Ancak Basın İlan Kurumu, bu halkın vergileriyle gazetelere ilan veren bir kurum. Bizim vergilerimizle işçi sınıfının, emekçilerin, Kürt halkının, Alevilerin, kamu emekçilerinin, kadınların ve gençlerin vergileriyle kendine yandaş olan gazetelere ilan verme konusunda geri durmuyor" dedi.

 

DAYANIŞMA BÜYÜTÜLMELİ

Evrensel'in hak alma mücadelesi verilen her yerde bulunduğunu dile getiren Kurul, “Batmandaki petrol işçilerinin içindeyiz, Gebze’de metal işçilerinin içindeyiz, gençlerin içerisindeyiz, Dersim’de buradayız. Biz halkın haber alma hakkının garantörüyüz. Buradan bize bu açıklamayla destek olan Dersim Emek ve Demokrasi platformuna teşekkür ediyoruz. Bütün Dersim'e bizi bugüne getiren dayanışmayı büyütmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim