• BIST 9524.59
  • Altın 2491.542
  • Dolar 32.5421
  • Euro 34.719
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 14 °C

Dersim’de Denizler anıldı

Dersim’de Denizler anıldı
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 45. yılında Dersim’de Emek Partisi tarafından yapılan etkinlikle anıldı.

Emek Partisi İl binasında gerçekleşen etkinlikte söz alan Emek Gençliği üyesi Sercan İncesu idamlarının üzerinden 45 yıl geçmesine rağmen Denizlerin her zaman hatırlandığını ancak onları asanların hangi gün öldüğünün dahi halk tarafından bilinmediğini söyledi. İdamların yaşandığı o süreçle bugünün benzerlik gösterdiğini söyleyen İncesu, “Darbelerle, muhtıralarla iktidara gelenler hedeflerine ilk başta gençliği aldı” dedi.

Bugün de üniversitelerden liselere her yerde baskıların yoğunlaştığın ifade eden İncesu, “Denizlerin yolundan gidenlerin görevi baskılara cevap veren bir mücadele azmini ateşlemek. Denizler ancak böyle ölümsüzleşir” diye konuştu.

Valiliğin etkinliklerini ‘huzur ve güvenliği tehdit ettiği’ gerekçesiyle yasaklamasına da değinen İncesu, “Huzuru bozan birileri varsa onlar tek adam yönetiminin taşlarını döşeyenler, kayyım atayanlar, seçilmişleri tutuklayanlardır” dedi.

Daha sonra söz alan EMEP İl Yöneticisi Hıdır Demir “68 kuşağını ortaya çıkaran koşulları iyi okumak gerekir. Dünyada emperyalistler tarafından işgallerin gerçekleştirildiği ve SSCB döneminden etkilenerek kazanılmış temel hak ve özgürlükler ortadan kaldırılmaya çalışıldığı ulusal ve uluslararası bir durum yaşanmaktaydı. Ülkemizde öğrenci gençlik hareketini kamçılayan işçi grevleri olmuştur. 63 ve 68 yılları arsında işçi grevlerinin en yoğun yaşandığı yıllardı. Bu grevler bir yandan öğrenci gençliği etkilerken diğer yandan ülkenin diğer sınıf ve diğer tabakalarını etkilemekteydi. Denizlerin ortaya çıkışı ve işçi ve emekçilerle birlikte olma çapası da bundandı. Türkiye’de bütün ulus ve milliyetlerin ortak mücadelesini savunusu giderek pekişmişti. Bugün 6 Mayısı anarken, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ölümsüzleşmesini savunuyorsak başta işçi sınıfı olmak üzere, onun müttefikleriyle birleşik bir halk hareketi yaratmak görevimiz”şeklinde konuştu.

“Delikanlım İyi Bak Yıldızlara” belgeselliye devam eden etkinliğin ardından, 29 Mayıs’ta davası görülecek Emek Partisi Dersim İl Başkanı Mustafa Taşkele’nin davasına katılım çağrısı yapıldı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim