• BIST 9142.4
  • Altın 2325.313
  • Dolar 32.3796
  • Euro 35.0028
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 18 °C

Dersim'de bal sağımı zamanı

Dersim'de bal sağımı zamanı
Dersim ve ilçelerinde önemli bir geçim kaynağı da olan doğal kır balının sağımı başladı.

Başta Ovacık  ve Pülümür ilçeleri olmak üzere kentte yıllık ortalama 690 ton organik bal üretiliyor.

Dersimli arıcılar, yıl boyunca bin bir emekle ürettikleri balın sağım işlemlerine, ağustos ayı sonlarına doğru başlıyor. Sağım işleminde dolu petekler kovandan alınırken, arılara kış mevsiminde yetecek kadar bal bırakılıyor. Sağım işleminin ardından alınan ballar, paketlenerek sofralara sunulmak üzere hazır hale getiriliyor.

Bal sağım işlemlerine başlayanlardan biri de Ovacık ilçesine bağlı Kırım köyünde geçimini bu işle sağlayan Çakarlı ailesi. Bahar mevsimiyle birlikte köylerine geldiklerini ve arılara bakmaya başladıklarını belirten Çakarlı ailesi, doğaya ve yaban hayvanlarına karşı mücadele ettiklerini söylüyor.

Sağım ayının başlamasıyla birlikte erkekler, bal peteklerini kovanlardan çıkartarak çadırlara taşıyor. Çadıra taşınan ballar kovanlardan çıkartılarak sağım işlemi yapıldıktan sonra paketleniyor.

Sağım işini gerçekleştiren Fatma Çakarlı, "Bugün bal sağım işlemi yapıyoruz. Birimiz temizliyor, birimiz tutuyor, birimiz bantlıyor. Ardından koliliyoruz. Bu balın süzmesi de var. Onun için de ayrı  bir işlem yapıyoruz" diyor.

Aysel Çakarlı ise, "Halimizi görüyorsunuz, sürekli arıların içinde zorluklar içinde çalışıyoruz. Bir taraftan arılar bizi sokarken bir taraftan sağım yapmaya çalışıyoruz. İnsanlar bal satın almaya geldi mi çok pahalı buluyorlar. Ama bu işin zorluğu çoktur. Akşama kadar ayılar arılarımızı yemesin diye mücadele veriyoruz" diye konuştu. Bitki çeşitliliğinin zengin olması sayesinde Dersim'de 575 arıcı, 66 bin 221 kovan ile arıcılık yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor.

2016 yılında Dersim'de 690 ton bal üretildiğine dikkat çeken Aydın Çakarlı  şunları söyledi:

"Bu ayda bal sağımı başlıyor. Arılar, mayıs ayından itibaren bal toplamaya başladı. Biz de şimdi bu balı almaya  başladık. Bal geçen seneye göre daha iyi görünüyor. Bu yıl daha iyi, sağımda bol ve iyi çıkarsa bu bizi sevindirir. Bu yıl emeğimizin karşılığını aldık ama bu balı pazarlama sorunumuz var. Bakalım, balımızı pazarlayabilecek miyiz... Bundan sonra kış geliyor, mecbur batıya gitmemiz lazım, bunun için de masraf olacak."

   

dersimde-bal-sagimi-(3).jpgdersimde-bal-sagimi-(4).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim