• BIST 8770.44
  • Altın 2238.232
  • Dolar 32.3371
  • Euro 35.1083
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C
  • Tunceli 9 °C

Dersim’de “avcılığa hayır” kampanyası

Dersim’de “avcılığa hayır” kampanyası
Bir grup doğa savunucusu, change.org sitesinde başlattığı imza kampanyası ile Tunceli Valiliği’nden, il genelindeki avcılık faaliyetlerini yasaklamasını istedi.

İmza metnindeki açıklamada, il genelinde son zamanda avcılık faaliyetlerinin arttığı ve yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen dağ keçilerinin öldürüldüğü belirtilerek, “İlimiz Anadolu’nun en önemli biyolojik çeşitlilik alanı olma özelliğine sahiptir. BERN sözleşmesine göre çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, keklikler, ayılar, urkekliği, vaşak, Munzur alabalığı, gibi birçok tür nesli tehlike altında ve korunması gereken türler listesinde gösterilmiştir. Fakat koruma altındaki bu türler için bile avlama kotası belirlenmesi üzücü bir durumdur. Böylesi bir öneme sahip olan coğrafyamızda yaban hayatının ve doğanın korunmaya ihtiyacı vardır” denildi. 
Yasal ya da yasal olmayan avcılık faaliyetleri sonucunda doğada bulunan dağ keçileri, keklikler, alabalık, tavşanlar, kuş türleri, yaban domuzları, ayı gibi birçok türün acımasızca avlandığının kaydedildiği açıklamada, “Avcılık adı altında yaban hayatı katliamı önüne geçilmez bir duruma gelmiştir. Bizler, imzası bulunanlar, doğada yaşam süren yaban hayatının korunmasını, yasal olarak devam eden avcılık faaliyetlerinin yasaklanmasını, kaçak avcılık yapanlara karşı gerekli tedbirlerin alınarak suç işleyenlerin tespit edilmesini ve cezalandırılmalarını istiyoruz. Ayrıca 2019 Mart ayında yapılacak olan Tunceli İl Av Komisyonu toplantısında da 2019-2020 av sezonu dahilinde ilimiz genelinde av için kota belirlenmemesini ve tüm sahaların ava kapalı tutulmasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
İl dışından ve Avrupa’nın değişik ülkelerinden gelenlerin özellikle Çemişgezek, Aliboğazı, Munzur Vadisi ve Pülümür bölgesinde ‘yasal’ ve ‘kaçak’ bir şekilde av yaptığının belirtildiği açıklamada şu ifadeler kullanıldı:“Dersim coğrafyasının en önemli türleri olan Çengel boynuzlu dağ keçisi ve Bezuvar keçilerini vahşice öldürdüğüne tanık olmaktayız. Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi) göre ilimiz coğrafyasında bulunan Çengel boynuzlu dağ keçileri ve Bezuvarlar nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve kesin olarak koruma altına alınması gereken hayvan (fauna) türleri olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda Doğu Karadeniz Bölgesi’nde de görülen çengel boynuzlu dağ keçileri koruma altına alınmıştır. Ancak İl Valilik Av Komisyonu’nda, korunması gereken tür olarak bilinmesine rağmen, altına imza atılmış bulunan Uluslararası Sözleşmeye aykırı davranılarak yasal çerçevede bu türün avlanması için kota belirlemiştir. Böylece Bern Sözleşmesi de çiğnenmektedir”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim