• BIST 9450.8
  • Altın 2494.844
  • Dolar 32.5924
  • Euro 34.7836
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 21 °C

Dersim’de arı ölümleri endişelendiriyor

Dersim’de arı ölümleri endişelendiriyor
Dersim ve çevre illerde son dönemde yaşanan arı ölümleri, arıcıları endişelendiriyor.

 Şu ana kadar binlerce arının  telef olmasından ötürü mağdur olan arı üreticileri,  arı ölümlerinin  neden kaynaklandığının araştırılmasını istiyor.

Endemik bitki florası ve bitki türü en geniş illerden biri olan  Dersim’de yaşanan  arı ölümleri, geçimini arıcılıkla sağlayan çok sayıda arı üreticisini tedirgin etmeye devam ediyor.

Arı ölümlerinin artması üzerine harekete geçen  Dersim Arıcılar Birliği, hastalığı 3 yıl önce fark ettiklerini ve bunun üzerine çalışma başlattıklarını söyledi.dersimde-ari-olumleri-(5).jpg

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ise il genelindeki arı ölümlerinin araştırılması için Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden uzman ekip getirerek  başlattığı incelemelerin sonucu açıkladı. Açıklamada, “Arı ölümlerinin %60 Varroa hastalığından kaynaklandığı, bunun yanında beslenme yetersizliği ve kış mevsimin soğuk geçmesinin etkili olmuştur.”bilgisine yer verdi.

Arı kayıplarının artması halinde arıcılığı bırakacağını belirten arıcı Kamer Keser, arı ölümlerinin sebebinin üreticilere açıklanmasını istedi. Keser, “Şimdiye kadar ben böyle bir şey görmedim. Her yıl ilkbaharda biz kovanları açtığımızda 3 ya da 5 kovan geçerdi, bu normaldi. Ancak bu yıl Dersim’de yaşanan bu durum felaket. Sonbahar’da arılarımı getirdim bakımını yaptım. Ve sonra geldim arılarıma baktım ki 90 kovandan 70’i geçmiş. Dersim’de bu işi yapan sadece ben değilim, 700 insan bu işle uğraşıyor, evine ve  çocuklarına ekmek götürüyor. Bu konuda yetkili kimse, bunun sebebini araştırmak için uzman göndersinler ve bu ölümlerin  sebebini bize söylesinler. Bizde bu işe devam edecekmiyiz ya da etmeyecekmiyiz buna göre karar verelim.”dedi.

Dersim merkeze bağlı Marcik köyünde arıcılık yapan Hasan Yılmaz ise yaşanan arı ölümlerin kendisi gibi çok sayıda arı üreticisini mağdur ettiğini ifade etti. Arı ölümlerinin ardından kendilerinin bilgilendirilmediğini ve arı üreticilerine sahip çıkılmadığına dikkat çeken Yılmaz, “700 arı üreticimiz var. Bunlardan 200 kişi bu arı ölümleri nedeniyle mağdur olmuş durumda. Kimse bizimle ilgilenmiyor.”diye konuştu.dersimde-ari-olumleri-(1).jpg

2006 yılında kurulan ve 700 üyesi olan Dersim Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Duman, arı ölümlerinin başlamasının ardından üyelerini bilgilendirdiklerini ve gerekli çalışmayı başlattıklarını söylüyor.

Birlik Başkanı Duman, kış mevsiminde Dersim arısının Adana, Mersin ve Hatay’a götürülmesinden ötürü çok sayıda hastalığa davet çıkarıldığını belirtiyor.

Duman, “3 yıldan beri bu hastalığın Dersim’de olduğundan haberimiz vardı. Özellikle Pertek ilçesinde bu hastalığın başladığını fark ettik ve üyelerimize böyle bir hastalık olduğu yönünde haber verdik. Üyelerimizden analize göndermek için numune istedik.  O zaman bu hastalık henüz ilerlememişti. Ancak sonbahar döneminde çok sayıda arı ölümü gerçekleşince, İl Tarım Müdürlüğüne dilekçe vererek araştırma yapılmasını istedik. Onlarda Ordu ilinden araştırma ekibi getirdi. Bu ekip burada araştırma yapıp  numune aldı. Bu analiz sonuçlarında, Varroa hastalığı çıktı. Bizim analiz sonuçlarımızda ise Nosema hastalığı çıktı. Demek ki arılarımız Nosema hastalığı ve  Varroa hastalığından kaynaklı ölmüş.”şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim