• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • Tunceli 11 °C

Dersim'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlandı

Dersim'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlandı
Dersimli kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Dersim Kadın Platformunun çağrısıyla Seyit Rıza Meydanı'nda bir araya geldi.

Platform adına açıklamayı okuyan Dilek Kurban, "8 Mart'ı ağır biçimde yaşadığımız pandeminin yıl dönümünde karşılıyoruz" dedi. "Dünyanın her yerinde kadınların yaşamları, politik, ekonomik ve sosyal hakları aynı sömürü çarkının, kapitalizmin derinleştirdiği eşitsiz koşulların cenderesinde" diyen Kurban, güvencesiz, kuralsız hale getirilen çalışma koşullarına en çok kadınlar mahkûm edildiğine dikkat çekti.

Kovid-19 salgınında patronlar ve iktidarın önce kadınları gözden çıkardığını söyleyen Kurban, "Kadınlar 8 Mart'ı mücadele ve dayanışma ruhuyla kazandığı haklarının ellerinden alınmaya çalışıldığı, ekonomik krizin, yoksulluğun, şiddet ve istismarın giderek arttığı koşullarda karşılıyor" dedi.

Patronların ve hükümetin pandemiyi fırsata çevirdiğini ifade eden Kurban, "Kısa çalışma, ücretli izne çıkarılma, evden çalışma ve hatta işten atmada ilk akla gelen kadın işçilerdi. İlimizde bulunan, çeşitli devlet teşvikleri ile açılan ve kadınların istihdamını artırdıklarına dair epeyce reklamı yapılan fabrikaların hemen hepsi kapandı, kadın işçilere yine evlerinin yolu göründü. Esnaf yanında çalışan kadın işçiler ise pandemi dolayısıyla yaşanan kısıtlamalardan nasibini aldılar. Pandemiyle birlikte artan işsizlik ve ekonomik krizin faturası biz emekçi halklara kesilirken holdingler, patronlar kârlarını kâr katıp büyümeye devam ettiler ediyorlar" diye konuştu.

Kadınların sırtındaki çocuk, hasta, yaşlı gibi bakım yüklerinin kamusal bir hizmet olarak sunulmadığını, ev içi angaryayla boğuşan kadınların istihdama katılamadığını vurgulayan Kurban, "Ev içi emeğinin görünür ve değerli olması için gerekli ekonomik düzenlemeler yapılmıyor. Bunun sonucunda kadınlar kamusal alandan, sosyal yaşamdan, üretimden uzaklaşmak zorunda kalıyor" dedi.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa ile kadınların yaşamlarını güvenceye alan yasal düzenlemelerin önemine de değinen Kurban, "Bütün bir yıl her fırsatta her yerde söylediğimiz gibi 8 Mart meydanından da söylüyoruz; haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa uygulansın, kadınları şiddetten koruyacak düzenlemeler hayata geçirilsin" dedi.

Türkiye'de her gün en az 3 kadının katledildiğini belirten Kurban, "Kadınlar en yakınlarındaki erkekler tarafından fiziksel, psikolojik, cinsel şiddete uğruyor, kaybediliyor, intihar denilerek son derece şüpheli ölümlerle yaşamları çalınıyor. Genç kadınlara, üniversiteli kız kardeşlerimize zarar vermek isteyen her kim varsa bilsin ki bizler kız kardeşlerimizin yanında, faillerin tam karşısındayız. Kentimizde bir yılı aşkın süredir kendisinden haber alınamayan kız kardeşimiz Gülistan Doku’ya ne olduğunu hâlâ bilmiyoruz. Buradan tekrar sesleniyoruz; soruşturma şeffaf ve adil şekilde yürütülsün, şüpheli kişiler gerçeği açığa çıkaracak biçimde soruşturulsun" çağrısında bulundu.

 

"CEZASIZLIK KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ARTIRIYOR"

Kadınların cezaevi girişlerinde çıplak aramaya maruz bırakıldığını, çıplak aramayı reddedenler iktidar sözcüleri tarafından ahlaksızlıkla suçlandığını anımsatan Kurban, "Cezasızlık ve haksız tahrik indirimi gibi uygulamalar kadına yönelik şiddeti artırıyor, erkekleri güçlendiriyor, teşvik ediyor ve koruyor. Bu koruma ve yasasızlık her gün karşımıza yeni bir taciz, tecavüz ve kadın katliamı olarak çıkıyor" dedi.

 

"Virüsten de şiddetten de ölmek İstemiyoruz" diyen Kurban, kadınların taleplerini şöyle sıraladı:

Her kadına güvenceli iş sağlansın

Eşit işe eşit ücret sağlansın

İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılsın

Kod-29 ile damgalanmaya hayır, işten çıkarmalar yasaklansın, Kod-29 kaldırılsın

Kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi sunulan esnek, güvencesiz, kayıt dışı ve taşeron çalıştırmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilsin

İşyerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılsın

KHK’ler iptal edilerek haksız hukuksuz yere işten çıkarılan tüm emekçiler görevlerine iade edilsin

Cezaevlerinde çıplak aramaya son verilsin

7/24 açık, ana dilde hizmet veren kreşler açılsın, kadın veya erkek olduğuna bakılmaksızın en az 50 çalışanın bulunduğu iş yerlerinde gündüz bakım evi ve kreşler açılsın

Gülistan Doku bulunsun, akıbeti açığa çıkarılsın, sorumlular yargılansın

Kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikaları son bulsun

İstanbul Sözleşmesi’nin iptali şiddetin önünü açmaktır, sözleşme uygulansın

İyi hal indirimi kaldırılsın

 

AYGÜL DOKU, KARDEŞİNİN BULUNMAMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

Açıklamanın ardından Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku söz alarak soruşturmada herhangi bir sonuç alınamamasına, kardeşinin bulunamamasına tepki gösterdi.

Aygül Doku elinde kardeşinin fotoğrafıyla Valiliğin 8 Mart dolayısıyla yer altı çarşısı üzerindeki fotoğraf sergisine giderek "Gülistanın fotoğrafı neden burada yok? Fotoğrafı burada olması gerek" deyip kardeşinin fotoğrafını etkinlik alanına bıraktı.

Aygül Doku, savcılık önüne karanfil ve kardeşinin resmini bırakarak "Tam bir buçuk yıldır faili koruyorsunuz, bu da sizin utancınız olsun" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim