• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • Tunceli 15 °C

'Dersim orman yangınları raporlaştırılıyor'

'Dersim orman yangınları raporlaştırılıyor'
Dersim’de on günü aşkın süre devam eden yangın yağmurun da etkisiyle sona erdi ama tahribat büyük.

Yangınlar sürerken bölgeye giderek yetkililerle görüşen 40’a yakın sivil toplum örgütü, kaybın raporunu hazırlıyor. Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Kurt, 9 ayrı bölgede çıkan yangın için yüzlerce personeli bulunan Elazığı Orman Bölge Müdürlüğü'nden neden yardım istenmediği sorusunun yanıt beklediğini söyledi.

Aralarında KESK, Tarım Orkam-Sen, TMMOB gibi sendika ve meslek örgütlerinin yanı sıra Alevi Bektaşi Konfederasyonu ve Cem Vakfı başta olmak üzere çok sayıda Alevi örgütünün, ayrıca ekoloji örgütlerinin bulunduğu 40’a yakın sivil toplum örgütü Dersim yangınını raporlaştırıyor. Orman yangınları devam ederken Dersim’e giderek yetkililerle görüşen sivil toplum örgütlerine CHP adına milletvekili Orhan Sarıbal ile HDP adına milletvekili Hüda Kaya da eşlik etmişti.

RAPOR, BAYRAMA KADAR HAZIRLANACAK

40’a yakın örgütün, 9 ayrı noktada başlayan ve 10 günü aşkın süre devam eden orman yangının tahribatını ortaya koymak için bir rapor hazırladığını ifade eden Tarım Orkam-Sen (Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası) Genel Başkanı Hamit Kurt, “Yangın ne zaman, nerelerde, nasıl başladı ve neden müdahale edilmedi? Halkın müdahale etmesine neden müsaade edilmedi ve ne kadarlık bir alan yandı? Bütün bu soruları da içeren bir rapor hazırlayıp bayramdan önce kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Kurt, Dersim’deki temaslarına ilişkin şu açıklamayı yaptı, “Sayın Vali ile görüşmemizde Valinin sosyal medya üzerinden başlatılan kampanya ve orada kullanılan resimlerin Dersim’e ait olmadığı yönünde bir sitemi oldu. Bunun bizim meselemiz olmadığını, gözle görünür 9 ayrı noktada yangının devam ettiğini, bir an önce yangının söndürülmesi gerektiğini ifade ettik. Yangın alanlarına gitmemize izin verilmedi. Yanan, yok olan onlarca hektarlık ormanın büyük bir kısmı milli park sınırları içinde. Dolayısıyla dokunulmamış, yaşlı bir coğrafya ve çok sayıda canlı yok oldu. Onlarca hayvan barınağının ve sulama kanallarının bulunduğu bölgede arıcılık çok yaygın. Arıcılığın faydalandığı flora yok oldu, hayvanlar yandı, tahribat çok büyük; bir bütün olarak yaşam yok oldu. Yangın söndü ve umarım bu son olur.”

Haber:Özlem Akarsu Çelik

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim