• BIST 9524.59
  • Altın 2495.084
  • Dolar 32.5109
  • Euro 34.7283
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 22 °C

DERSİM MÜZESİ AÇILDI

Fikri TAŞ

    Tarih boyunca, birçok kavimlere, medeniyetlere, ev sahipliği yapmış. Tarihi DERSİM adı,1938 DERSİM harekât sonrası, kaldırılarak yerine Tunceli ismi koyuldu. DERSİM adı, giderek unutulmak istenirken, Sayın Cumhurbaşkanımız, DERSİM adını kullanarak, hatta Dersim harekâtını, DERSİM KATLİAMI olarak telaffuz ederek, DERSİM sözcüğünü, adını, özgürleştirdi. Bu özgürlüğü, dikkate alan Kültür Turizm Bakanlığı, eski tarihi kışla binasını, Müze yapmaya karar verince, adı DERSİM MÜZESİ olarak koyuldu. Müze, tadilatı inşası boyunca, DERSİM MÜZESİ, adını taşıdı. Devlet BAHÇELİ ile Doğu PERİNÇEĞİN, tepkisi üzerine, değiştirilerek, TUNCELİ MÜZESİ tabelası asıldı.
   DERSİM Müzesi, TUNCELİ adını alsa da,  tarihi boyunca, ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin, tarihi izlerini sergileyeceği için, O hep DERSİM MÜZESİ olarak kalacaktır.
   Açılmasını, heyecanla, merakla beklediğimiz, DERSİM MÜZESİ,  nihayet, Kültür Turizm Bakanının katılımı ile resmi törenle açıldı.
   Açılış, günlerin kısa olduğu, karanlık, soğuk, gecenin 19 00 da yapıldı.  Gece karanlıkta yapılan açılışta, vatandaş, DERSİMLİLER, yoktu.
    Açılış öncesi, beraberindeki heyetle birlikte, Alevi inancının ibadet mekânı olan Cem Evini ziyaret eden Sayın Kültür Bakanı, Açılış öncesi,  hazır hale gelmiş müze hakkında video konferansla Sayın Cumhurbaşkanına, sunum yaptı. Sunumunda, PALEOLİTİK Çağdan, Cumhuriyet dönemine kadar birçok tarihi bölümü içeren müzenin, arkeolojik, etnografya, sosyal tarih, toplum tarihi ve inanç kültürü olmak üzere 5 800 metrekarelik bir kapalı alandan oluşmaktadır. Bunun yanında 1800 metrekarelik çok amaçlı Avlunu olduğunu, Avlunun, konserler tiyatrolar ve çeşitli etkinlikler amacıyla kullanılacağını. Müzede, ayrıca 10 Bin adet kitaptan oluşan bir kitaplığında yer aldığını, İfade eden Sayın Kültür Bakanı, ‘müzeyi,  Tuncel’inin, kültür, sanat ve sosyal yaşamında, çok amaçlı, cazibe merkezi yaparken, Bundan sonraki çalışmalarımızla da, Tunceli’yi, kültürüyle, turizmiyle, sanatı ile anılan bir il olmasını sağlamaya çalışacağız. Dedi.
    Müzenin ikinci katında, açılış öncesi, düzenlenen salonda, yapılan açılışa, Sayın Cumhurbaşkanımızda, video konferans ile katıldı. Müzenin ülkemize, kültürümüze, turizme, hayırlı olmasını dileyerek emeği geçenleri, tebrik etti. Tuncel’inin ilk müzesi olduğunu söyleyen Sayın Cumhurbaşkanı, ‘konser ve tiyatro etkinliklerine uygun avlusu ile bu binada Tuncel’inin, zengin tarihini yansıtan eserler sergilenecektir. Tunceli’mize hayırlı olsun. Tarihi zenginliklerini yansıtan bu müzeyi açarak, Tunceli’yi, turizm merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bu vesile ile Tunceli Halkına selamlarımı iletiyorum.’ Dedi.
   Aydınlatılmış müzenin giriş kapısı önünde, Sayın Kültür Bakanımızın, Sayın Valimizin, ilçe kaymakamlarımızın, Üniversitemizin rektörünün, Emniyet Müdürümüzün, Müze Müdürümüzün, Kültür Müdürümüzün, tuttukları kurdele, hep birlikte büyük bir sevinçle kesildi.
   Tarihe, sanata, kültüre, ev sahipliği yapacak DERSİM MÜZESİ kapılarını misafirlerine, ziyaretçilerine, açtı.
   Hayırlı olsun.
    
 

Bu yazı toplam 2268 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim