• BIST 8800.18
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 9 °C

Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği’nin 14. olağan kongresi yapıldı

Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği’nin 14. olağan kongresi yapıldı
İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği 14. Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi.

1990 yılından bu yana çalışmalarını yürüten İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği 14. Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi. İzmir Fuar Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen kongreye Demokratik Alevi Dernekleri, HDP, KESK, İHD’nin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

Kongrede Seyit Rıza’nın “Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu, ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun” sözünün bulunduğu pankartın yanı sıra, “Munzur Özgür Akacak” ve Kırmancki pankartlar asıldı.

“YİTİP GİDEN DEĞERLERİ DİRİ TUTMAK ADINA VARIZ”

Dernek bünyesinde 2 yıllık hizmet ederek başkanlık yapan ve görevini devreden Mehmet Çakmak yaptığı konuşmada, zor bir dönemden geçildiğini ifade etti. Çakmak şunları dile getirdi:

“Ülkenin KHK’lerle yürütüldüğü, OHAL’in bir yönetim şekli haline döndüğü ve kazanılmış hakların tamamen talan edildiği bir dönemeden geçiyoruz. Geçmiş dönemdeki bazı sıkıntılarımızdan ya da kişisel eksikliklerimizden dolayı mücadele içinde kendimizi çok daha aktif yerde göremedik. Yöre derneklerinin, ülkesinden, memleketinden göç edenler için birer köprü olduğunu düşünüyorum. Bu köprüler keza çok iyi kullanılmalı. Burada değerlerimizi diri tutmak adına önemli bir mevzi bu kurum.”

“KİMLİĞİ, KÜLTÜRÜ VE DEĞERLERİ KORUYAN HER YERE SALDIRI VAR”

Kongrede söz alan ve “Direncin olduğu, kimliği, kültürü, değerleri koruyan ve simgeleşen her yerde büyük bir saldırı var” diye belirten HDP İzmir İl Eşbaşkanı Çerkes Aydemir de şunları vurguladı:

“Dersim; nerede, nasıl başlayacağımızı bilemediğimiz derin bir yaranın, geçmişi köklü bir mücadelenin metropollere yansıyan insanlarımızın, değerlerin ve bedellerin birikimidir diye düşünüyorum. Başta Seyit Rıza olmak üzere bizi vareden değerlerin önünde saygıyla eğiliyorum. Geçtiğimiz bu süreç içinde aslında yaşadığımız her şeyin bağlantısını Dersim ile kurmak mümkün. Kürtler’in, Aleviler’in, sosyalistlerin, devrimcilerin kazanımlarına doğru saldırılar aslında Dersim’le birlikte bu süreci kendisiyle getirmiştir. Direncin olduğu, kimliği, kültürü, değerleri koruyan ve simgeleşen her yere büyük bir saldırı var. Dersim’i Dersim yapan bizi bir bütün yapan değerlerdir diye düşünüyoruz.”

“HALKLARA 38’LER YAŞATILIYOR”

Kongrede, 38’in farklı versiyonlarının halklara yaşatıldığını vurgulayan Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç ise şunları dile getirdi:

“Bakıldığında çevremizde yüzlerce yöre derneği var ama Dersim Derneği’nin duruşu emek ve demokrasi mücadelesi bağlamında farklı bir yerdedir. Duruşundan dolayı da her dönem siyasi iktidarların hedefine konulmuştur. Yaşadığımız bu karanlık günlerde de dernek üyelerimiz bedel ödüyor. Dersim, Cumhuriyet’in kuruluşuyla hedefe konmuş, topyekün bir imha politikası ile yüz yüze kalmış ve soykırımı yaşamış bir kenttir. 38’de binlerce insanı katledilmiş, binlercesi sürgün edilmiştir. Herkes bir hikaye ile büyümüş ise bizlerde o katliam planının nasıl uygulandığını ve nasıl yaşatıldığını dinleyerek büyüdük. 38’den bir türlü geri kalamadık, ondan uzaklaşamadık. Bugün 38’in farklı versiyonlarını yaşıyoruz.”

 

Faaliyet ve mali raporun okunmasının ardından tek liste ile gidilen seçimde yeni yönetim şöyle belirlendi:

Aslan Sultan- Yüksel Bektaş- Bülent Çetin- Aynur Küçük- Veysel Demirpençe- Cihan Erdoğmuş- Pınar Baş- Umut Fındık- Hüseyin Tekinoğlu- İsmail Geçit- Ali Ekber Coşkun- Vedat Er- Abidin Murat- Murat Seven- Fatma Kaplan- Ekrem Şenol- Ulaş Korkut.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim