• BIST 9079.97
  • Altın 2308.788
  • Dolar 32.311
  • Euro 35.0346
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 10 °C

Dersim katliamının 86’ncı yılında, katledilenler anıldı

Dersim katliamının 86’ncı yılında, katledilenler anıldı
Dersim katliamının 86’ncı yılında katliamın yapıldığı yerlerden biri olan Nazımiye’nin Yeresk (Dallıbahçe) köyünde Çır Deresi’nde anma gerçekleştirildi.

Anmaya, Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili adayı Ayten Kordu, Yeşil Sol Parti il ve ilçe örgütleri temsilcileri, eski Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Emek ve Özgürlük İttifakı Bileşenleri, PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe ve çok sayıda Alevi kurumu temsilcisi katıldı.

Köylerinde 71 kişinin katledildiğini söyleyen katliam tanığı Turan Gül, “6’sını Kıl Köyü’ne götürdüler. Hüseyin Çavuş vardı, O’nun evinin aşağısında diğer hepsini öldürdüler. Çok feryat ettiler. O kadar çok çığlık geldi ki katliamın makinelerle yapılması istendi. Rivayete göre Akdoğan’a telgraf çekildi ‘süngüleri bırakın makineli tüfeklere’ geçin denildi. Küçük çocukları dahi okullardan alıp katlettiler. Katledilenlerin içinde olan bir anne yüzüstü düştüğü ve bebeği nefes alamadığı için öldü. Yetkililere bunun soykırım olduğunu söyledim ama kabul etmediler” diye belirtti.

Sonrasında söz alan Raime Kızılkan ise, “Kara gün diye adlandırdığımız bugün de geldiğiniz için teşekkür ederim. Katliamda benim ailemden 11 kişi katledildi, birçoğu da sürgün edildi. Bu katliamcı zihniyet halen de devam ediyor. 38 içimizde bir yaradır” diye belirtti.

Konuşmaların ardından katledilenlerin anısına suya karanfil bırakıldı. Dersimli müzisyen Raber Diler tarafından, katliamı anlatan bir ağıt okundu.

Dersim katliamının 86’ncı yılında akşam saatlerinde bir araya gelen sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve vatandaşlar, katliama dair yaptıkları açıklamanın ardından Mavi Köprü mevkiine yürüyerek Munzur Nehri kıyısında mum yakıp nehire karanfil bıraktılar.

Haber: Kenan Korkmaz

dersim-katliamin-86-yil-donumu-(2).jpgdersim-katliamin-86-yil-donumu-(1).jpgdersim-katliamin-86-yil-donumu-(3).jpgdersim-katliamin-86-yil-donumu-(5).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim