• BIST 9079.97
  • Altın 2321.592
  • Dolar 32.3302
  • Euro 34.9641
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 8 °C

DERSİM KAPLICALARI

Fikri TAŞ



     Şimdiki sağlık hizmetlerinin olmadığı eski yıllarda, KAPLICALAR, sağlık hizmeti veren, şifa dağıtan, hastanelerdi. Sağlık hizmetlerine Kırsal alanda yeterince ulaşamayan köylülerin, şifa kaynağıydı. Doktoruydu. Hastalığın türüne bakmadan tedavi olmak için gidilen şifa kaynaklarıydı. Aynı zamanda tatil yerlerinde tatili yaşamamış, yaşayacak olanakları olmayanlar, için tatil yeri gibiydi. Sıcak aylarda Temmuz, Ağustos, aylarında Günlerce at, eşeksırtında, yatacakları yatakları, yiyecekleri, yükleyerek gidilirdi. Üstü ağaç dallarla, yapraklarla, örtülü havuzlarda termal şifa suyuna girilirdi. Şimdilerde, kırsal alanda köylerde, at eşek te kalmadı. Hayata giren taşıt araçları, tarım araçları, bir zamanlar, taşıt için beslenilen, bu hayvanların, yok olmasına sebep oldular. Hâlbuki taşıt araçlarının olmadığı zamanlarda, at, katır, besleyenler, parmakla gösterilen, köyün ağalarıydı.
     4 yaşlarındaydım. Ablam elimden tutup harman yerine götürmüştü. Elle çevrilen harman makinası çalıştırılıyordu. Makinanın yanına sokuldum. Dönen yuvarlağı merak ederek elimi uzatım. Parmağım dönen silindirin arasına sıkışarak sol işaret parmağım, uç kısmından koptu. Tuttular bez yaktılar. Yakılan, arta kalan artıklarını parmağımın, kanayan uç kısmına bastırıp sardılar. Yara iyileşinceye kadar da öyle sarılı kaldı. Doktora götürmek için hiç kimsenin önerisi olmadı. Kendiliğinden iyileşinceye kadar o acıyı çektim.
     Kırsal alandaki, köylerde, insanların, doktorla, ilaçla buluşamadığı yıllarda, kaplıcalar, önemliydi. Günümüz dünyasında da, bazı rahatsızlıklar için, gidilen, rahatsızlıkları büyük ölçüde gideren, kalsiyum, magnezyum, sodyum, klor, sülfatlı gibi zengin minareli sulardır. Romatizmal, eklem ağrıları gibi çeşitli ağrılara iyi gelen, tedavi eden 20 dereceli, daha fazlası sıcak sulardır.
    Ünlü doğaya sahip DERSİMDE, 5 termal su kaynaklarının bulunduğu TERMAL KAPLICALARI vardır. Bunların 3 adedi, faal olarak hizmet verirken diğer ikisi henüz hizmet verir durumda değillerdir.
    PÜLÜMÜR, ilçemizin, şehirlerarası ana yola, pek uzak olmayan, doğa harikası bir mekânda, hizmet veren GERMİKA Kaplıcaları, ilimizin en modern 5 yıldızlı konaklama otel lüksünde, kalitesinde olan, hizmet veren, bir TERMAL Kaplıcamızdır.
    PERTEK İlçemizde Kurulu PERTEK RETMAL OTELİ DE, aynı kalitede, yıldızlı oteli ile hizmet veren bir termal tesisimizdir.
    DERSİM tarihinin en eski kaplıcası olan BAĞİN Kaplıcaları, Mazgirt ilçemizin doğa güzeli bir mekânın da hizmet vermektedir. M.Ö. Urartular, döneminde inşa edilen BAĞİN Kalesine yakın bir mesafede, peri Çayının, kıyısında, kurulu BAĞİN KAPLICALARI, Çok eski bir tarihi olduğundan, çoğunlukça bilinen, çokça hastalığa iyi gelen, tercih edilen bir kaplıcadır. Kaplıcanın tesislerinde oturduğunuzda karşınızda, çayın öte yakasında, çaya, çok yakın mesafede dağ keçilerinin, sürüler halinde gezdiklerini görürsünüz. Gece sessizliğinde akan çayın çıkardığı ses, ünlü bir orkestranın müziği gibi sizi alır rüyalara götürür.  Uzun yıllardır, hizmet vermesine karşılık, ihtiyacı karşılayacak, konaklama tesislerinden yoksun, bir kaplıca tesisimizdir. Kaymakamlık tarafından kiraya verilen, aynı zamanda, PERTEK Termal otel sahibinin ortak olduğu kaplıca olmasına rağmen, ziyaretçilerin rahat edebilecekleri bir tesis haline bir türlü getirilemedi. Bir kaç yıl önce bende ziyaret etmiştim. Yatacak, konaklayacak yerleri olmadığından, kurulu dar, küçük çadırlarda, çok zor şartlarda yatmak, kalmak, zorunda kalmıştık. Mazgirt Kaymakamlığı, hep görmezden gelmişti. Bu önemli tesisi, ziyaret edip gerekli uyarılarda bulunan bir kaymakam çıkmamıştı. Konaklama eksikliği, yetersizliği için ortağı Pertek terminalinin sahibini, kaymakamlığı, köşe yazımla uyardığım halde eksikler, yine giderilmemişti. Yaşanan hayat pahalılığı orada da varmış. Gidip gelenler, çok istedikleri halde, istedikleri kadar kalamadan, gelmek zorunda kaldıklarını söylüyorlardı..
     Nazimiye ilçemizin, AŞAĞI DOLUCA, köyü yakınında, geçmiş yıllarda, hizmet veren, ziyaretçisi çok olan, benimle, eşimin de gidip ziyaret edip, şifa beklediğimiz, kaplıca tesisleri, 2012 yılında büyük bir heyelan sonucu toprak altında kalarak, hizmet veremez hale gelmiş. Aradan yıllar geçmesine rağmen, onunla la da ilgilenen, bir muhtar, il genel meclis üyeleri, bir yetkili çıkmamış. Gündeme taşımamış. İlçe kaymakamlarının, bir türlü bilgisini, ilgisini çekmemiş. Haberleri olmamış. Heyelanı temizlemek için herhangi bir çaba girişim yapılmamış. Pülümür’deki GERMİKA termal oteli ile ilgili yazımı okuyan Nazimiye li önemli hizmetlerde bulunmuş. Şimdilerde emekli, tanıdık bir arkadaşım, okurum geldi. Nazimiye kaplıcasının açılması, heyelanının, temizlenmesi için yetkilere yapacağı çağrıyı köşemde yazarak dile getirmemi istedi. Onun bu ricası üzerine, kaplıcaları konu alan bu yazıyı, kaleme aldım. Arkadaşım, çağrıyı, Nazimiye kaymakamına, Sayın Valimize yaptı. ‘Sayın yetkililerim, insanlarımıza şifa veren, toprak altında kalıp boğulan termal, şifalı suyumuz, vereceğiniz emirlerinizle, kurumlardan sağlanacak araçlarla,  açığa çıkarılabilir. Lütfen bu iğliği, Tunceli Halkı için, herkes için, yapınızı saygı ile arz ederim.’ Diyerek çağrıda bulundu. Bu önemli çağrıyı yapan arkadaşıma, duyarlılığından dolayı teşekkür ettim.
     Bir önceki Valimiz, döneminde, şehre yakın DİNAR DERESİNDE bulunduğu duyurulan, kamuoyunda büyük bir heyecan, sevinç yaratan Termal kaplıca suyunun, ne durumda olduğundan, hizmete sokulması için ne gibi çalışmaların yapıldığından, haberimiz yoktu. Çevre Şehircilik, Sayın Müdüründen aradım.’ Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda Termal tesislerinin, konaklama yerlerinin, otelinin, yapılacağı alanın, imar plan çalışmalarının yapıldığını, tamamlandığında ihaleye çıkarılacağını söylediler.
    Beş ilçemizde, ikisi de hizmete sunulduğunda, şifa dağıtan, 5 adet Termal tesislerimiz olacaktır. Başka illerde bulunmayan, şifa dağıtan doğa zenginliğimiz, ilimizi, şifa dağıtan, turistik, ilgi odağı, bir kent yapacaktır. Aynı zamanda istihdam sağlayacak kuruluşlarımız, küçük fabrikalarımız olacaktır.   

  

Bu yazı toplam 8408 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim