• BIST 9079.97
  • Altın 2307.524
  • Dolar 32.3445
  • Euro 35.0629
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 10 °C

“Dersim” isminin mahkeme kararı ile dönmesi Dersimlileri sevindirdi

“Dersim” isminin mahkeme kararı ile dönmesi Dersimlileri sevindirdi
Dersim isminin kamusal alanda yasaklanması ile ilgili kararın Erzurum İstinaf Mahkemesi tarafından bozulması Dersimliler tarafından olumlu karşılandı.

Dersim ismi ile ilgili uzun yıllardan beri süren yasaklama ve tartışmalar devam ederken "Dersim" isminin yasak kararına karşılık Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi kararın hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Tunceli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Dersim Kültür ve Tarih Vakfı (DKTV) isminin içerisinde "Dersim" ismi geçtiği için skandal bir kararla kuruluş nedenini reddetmişti. Karara itiraz ederek davayı Erzurum İstinaf Mahkemesine taşıyan, Dersim Kültür ve Tarih Vakfı (DKTV) gerekçesini haklı bulan Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi, kararın hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Dersim Kültür ve Tarih Vakfı (DKTV) kuruluş nedenini  2019 Aralık ayında mahkemeye sunmuştu. Tunceli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi yaklaşık bir yıl sonra skandal bir kararla "Dersim” isminin resmi olarak kabul edilmediğini, yine vakfın amaç kısmında yer alan “Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi çerçevesinde yapılan mülakatların kamuoyuna sunulması, Alevi ritüelleri, dualar ve beyitlerin kayıt altına alınmasını" Anayasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlaka, milli birliğe ve menfaatlere aykırı gerekçeleriyle vakfın kurulmasını reddetmişti.

Dersim Kültür ve Tarih Vakfı avukatları karara Erzurum İstinaf Mahkemesinde itirazda bulundu. Mahkeme uzun süren incelemeden sonra itirazların tümünü yerinde bularak, Tunceli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını bozdu.

“Dersim” isminin bir mahkeme tarafından haklı görülerek yasaklanmasının hukuka aykırı olması yönünde aldığı karara ilişkin değerlendirmede bulunan Dersimliler, verilen kararı olumlu bulduklarını belirtti.

Hasan Yıldız, “Dersim insanları,  hep Dersim diyorlardı kimse Tunceli demiyordu. Tabi ki bu karar güzel mahkeme güzel bir karar vermiş. Bundan sonra da sivil toplum örgütlerimiz, kurumlarımız ve belediyemiz var; bunlarda isimlerini Dersim ismini koysunlar. Biz de sayfalarımızda Dersim ismini kullanıyoruz”dedi.

Özgür Karaağaç, “Eskiden beri buranın ismi Dersim, Dersim ismini Osmanlı koymuş şimdi de diyorlar ki Dersim değil Tunceli’dir. Dersim bu coğrafyanın  ismi,  Tunceli ise bu ilin ismi. Karar güzel bir karar ve sevindik” ifadesini kullandı.

Hasan Yel, “Önceden Dersim’di ardından ismi Kalan oldu, sonra Mameki oldu ve tekrar Tunceli oldu. Şimdi tekrar eski ismi Dersim oldu ben bu isimle gurur duyuyorum iyi ki biz bu ismi geri aldık çünkü bu isim,  bizim gururumuz ve şerefimizdir”diye konuştu.

Bülent Koç, “ Bu Türk devleti neden ilerleyemiyor çünkü insanları Türkleştirmekle uğraşıyor ve ötekileştiriyor ben Dersimliyim bunda ne var?  Japonlar ya da başka devletlere  bakıyorsun;  insanlar Ay’a gidip ev yapıyor. Türk’lere bakıyorsun hala neden Dersimlisin diye soruyor. Kardeşim Dersimliyim buranın ismi de Dersim’dir”şeklinde konuştu.

Ali  Mükan, “Dersim ismi zaten  her tarafta var,  mahkeme bu yönde güzel bir karar vermiş biz de bu karara sevindik. Eski insanlarımız ve biz şehir olarak hepimiz Dersim diyorduk. Bundan sonrada artık buranın ismi konusunda netleştik”dedi.

Haber: Ali Haydar Gözlü

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim