• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • Tunceli 8 °C

Dersim heyetinden orman yangınları açıklaması

Dersim heyetinden  orman yangınları açıklaması
Dersim’deki orman yangınlarına ilişkin bir araya gelen Alevi kurumları ve demokratik kitle örgütleri adına oluşturulan heyet orman yangının gerçekleştiği iki bölge olan Kutuderesi ve Bali deresinde incelemelerde bulundu.

Aralarında Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muhittin Yıldız, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş, Demokratik Alevi Derneği Eyüp Şube Eş Başkanı Nergiz Güzel, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın olduğu heyet orman yangının yarattığı alanda tahribat yaratıldığını açıkladı.

Orman yangını bölgesine giden heyet, incelemenin ardından Demokratik Alevi Derneği Genel Merkezi’nde açıklama yaptı.

Munzur Çevre Derneği’nden Ali Yıldız, mücadeleyi yükseltme çağrısı yaparak, orman yangınları ile ilgili yaptıkları mücadelenin önemli olduğuna değindi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muhittin Yıldız da, Dersim’de geçmişte devlet eli ile çok acıların yaşandığına vurgu yaptı. Yıldız, “Devlet Dersim’den elini çekmeli. Batı’daki gibi Dersim’de de orman yangınları söndürülmeliydi. Olayın takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ise, gittikleri iki bölge dışında 18 yerde yangın çıktığını hatırlatarak, “Dersim yanıyor lafı çok abartılıyor deniliyor. Dersim’in her bölgesindeki 4-5 yerde yangın vardı. Vali abartılıyor dedi. Kamuoyu oluşturulunca örtemeyeceğini farketti ve müdahale etmek zorunda kaldı. Dersim’deki yangınları bir el çıkartıyor. Devlet ve AKP. Ve bu yangın halkın katkısı ile sönmüştür. Yangının tahribatları ise geçmiş değildir. Muaviye zihniyeti olduğu sürece bu yangın sürecektir. Vali bu yangını söndürmede pay değil vebal sahibidir. Hesap vermeliler” diye konuştu.

Dersim Dernekler Federasyonu Yöneticisi Ali Rıza Bilir, orman yangınlarının bilinçli olarak çıkarılan politik tutumlar olduğunu söyleyerek, yaptıkları incelemeyi kapsamlı bir şekilde rapor haline getirerek basın ile paylaşacaklarını duyurdu.  Bilir ayrıca, güvenlikli bölgeler denilerek yayla yasaklarının devam ettiğini ve köylerde yaşayan halkın mağdur edildiğine de değindi.

“DERSİM HALKI HAKİKAT YOLUNDA MÜCADELESİNİ SÜRDÜRMELİ”

Demokratik Alevi Dernekleri Genel Başkanı Dursun Demirtaş da “Dersim 30 yıldır yanıyor. Dersim halkı ve dostları kendi özüne dönüp hak ve hakikat yolunda mücadelesini sürdürmelidir” ifadelerini kullandı. Açıklamanın ardından heyet üyeleri Dersim’den ayrıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim