• BIST 9524.59
  • Altın 2502.068
  • Dolar 32.5481
  • Euro 34.6336
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 12 °C

Dersim Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği’nden Açıklama

Dersim Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği’nden Açıklama
Dersim'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi, Elazığ'daki patlama ve ülke genelinde son zamanlarda yaşanan olaylar protesto edildi.

"Dersim Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği" adı altında bir araya gelen bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Sanat Sokağı'nda ortak basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklamayı okuyan İnsan Hakları Derneği Dersim Şube Başkanı Gürbüz Sönmez, konuşmasına Elazığ'daki yaşanan bombalı saldırıya tepki göstererek başladı.Saldırıyı kınayan Sönmez, olayda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında OHAL uygulamasını eleştiren Sönmez, “AKP, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlattığı karşı-darbeyle otoriter, baskıcı ve sömürü düzenini sürdürmeye çalışıyor. Devam eden çatışmalı ortam, tüm yıkıcı boyutlarıyla karşımızda durmaktadır. Toplumsal yaşamın dengesini alt üst eden, demokratik yapısını zedeleyen ve ilerleyişini önleyen bir durum arz etmektedir. Yaşanan bu çatışmalı ortam, uzlaşma ve çözüm diyaloglarını engellediği gibi olası uzlaşma ve çözüm yollarını da kapatmaktadır. 2002'den bu yana Türkiye'nin gündeminden çıkmış olan olağanüstü hâl (OHAL) uygulaması, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tekrar yürürlüğe girdi. OHAL yasalarına ve Kanun Hükmünde Kararnamelere dayanarak kırıntısı kalan demokratik hak ve özgürlükleri bütünüyle askıya alıyor. KHK’ler ile kamuda hiçbir gerekçe göstermeksizin başlatılan görevden almalar ve soruşturmalar muhalif kesimlere yönelik baskı, tehdit ve topyekûn bertaraf etmeye dönüşüyor.” dedi.

Özgür Gündem Gazetesi’nin mahkeme kararıyla kapatılmasına da değinen Gürbüz Sönmez,

Özgür Gündem Gazetesi’nin mahkeme kararıyla kapatılması ve 24 basın emekçisinin darp edilerek gözaltına alınması, hukukun evrensel normları, temel insan hakları, halk iradesi ve çoğulcu demokrasi anlayışı ile bağdaşmamaktadır. Bu manada halkın iradesine karşı yapılan tüm bu yönelimler hukukun evrensel ilkelerine, uluslararası sözleşmelere ve ulusal yasalara da aykırıdır, Anti Demokratik tutumdur ve kabul edilemez. Tüm bu yaşanan hukuksuzlukları Türkiye demokrasisi açısında oldukça geriletici ve gerginliğe zemin sunan siyasal bir tutum olarak değerlendirdiğimizi ifade etmek isteriz.”

Özellikle 15 Temmuz sonrasında ülkede kaos ortamının yaratılmak istendiğini vurgulayan Sönmez, şöyle konuştu:

"Ülkemizin geleceğine sahip çıkmak, demokrasiyi, laikliği, bağımsızlığı, barışı, eşitliği, özgürlüğü, adaleti savunmak ve gerçek kılmak için bir araya geliyor ve omuz omuza veriyoruz. Emek, barış ve demokrasiden yana güçler olarak gelecek güzel günlere duyduğumuz inançla umudu, dayanışmayı ve mücadeleyi büyütmek için yan yana geldiğimizi, omuz omuza verdiğimizi, emek ve demokrasi için güç birliğini oluşturduğumuzu duyuruyoruz. Her türlü darbeye karşı olup ve darbelere karşı mücadele ettiğimiz gibi demokratik hayatı hedef alan her türlü otoriter uygulamanın da karşısında olacağız. Bugüne kadar demokrasiden, emekten, özgürlüklerden, toplumsal barıştan yana olduk, bugünden sonra da olmaya devam edeceğiz. Boyun eğmedik, boyun eğmeyeceğiz."

Grup, açıklamanın ardından eylemlerini sonlandırdı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim