• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 15 °C

Dersim Dernekler Federasyonu: Festivali sahiplenmeye çağırıyoruz

Dersim Dernekler Federasyonu: Festivali sahiplenmeye çağırıyoruz
17. Munzur Festivali’nin yasaklanmasını protesto eden Dersim Dernekler Federasyonu, Dersim’de büyük kucaklaşmayı sağlamak için herkesi festivali sahiplenmeye çağırdı.

Tunceli Valiliği 17. yapılması planlanan Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nin yasaklaması üzerine Dersim Dernekleri Federasyonu İstanbul’daki İnsan Hakları Derneği’nde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını yapan Dersim Sanat Komisyonu Üyesi Vedat Baran, “Devlet dün olduğu gibi bugünde bu yasak kararıyla Dersim halkına “ayıp” ediyor, “günah” işliyor. Devletin marifetiyle ülkenin ve dünyanın dört bir yanına dağılmış Dersimli’nin çevresine, kültürüne ve bir araya gelme isteğine kıyım geleneği ile yasaklamış bulunuyor” dedi.

 “Festival Halkındır Halkın Kalacak, OHAL ve Barajlara Hayır!” teması ile Dersim ve Dersim dışında örgütlü bulunan tüm demokratik kurum ve kuruluşlar tarafından planlanan ve programı kamuoyuna sunulan Munzur Doğa ve Kültür Festivalinin 17. Gerçekleştirme arifesindeyken Tunceli Valiliği tarafından yasaklandığını belirten Baran, “Bu vesile ile bir kayyum geleneği de kendini tekrarlamıştır” diye konuştu.

Baran, “Tunceli valiliğinin 17. Munzur Doğa ve Kültür Festivalini yasaklamaya karar verdiği gün olan 15 Temmuz; devletin, ülke çapında vatandaşları sokaklara, meydanlara ve köprü geçişlerine çağırdığı günle aynı gündür. Bu çelişki, aklı ve ahlakı olan herkesin aklında kalmalıdır. Festivalimizin yasaklanması ile aynı gün devlet, ülkenin her tarafında vatandaşları sokağa çağırmış, iletişimden, haberleşmeye, yiyecekten içeceğe kadar her şeyi hepimizin verdiği vergilerden oluşan bütçeden karşılamıştır” dedi.

Tunceli valiliği bir taraftan festivali yasaklarken diğer taraftan da birçok alanın güvenlik bölgesi ilan edilmesi sebebiyle erişimine izin verilmediğini belirten Baran, “Valinin sosyal medya hesabından “Tunceli’miz misafirperver insanları ve doğal güzellikleri ile sizleri ağırlamaya her zaman müsait… bekleriz” açıklaması ile festivalin iptalinin ne kadar tutarsız olduğunu bir kez daha görmekteyiz” diye konuştu.

Dersim Sanat Komisyonu Üyesi Vedat Baran son olarak şunları kaydetti:

“Köyleri yakılmış, yerinden yurdundan edilmiş yasak, sürgün ve tehditle Dersim dışında yaşamaya zorlanmış on binlerce kardeşi ve doğaseverleriyle buluşmayı festivallere ve şenliklerle yapan bu halka destek vermeyen bir devletin yurt ziyaretine getirmiş olduğu bu yasağı kabul etmiyor, kınıyoruz ve geri alınmasını bekliyoruz. OHAL bahane edilerek yasaklansa da 17. Munzur Kültür ve Doğa Festivali yapılacakmış gibi 27-30 Temmuz tarihleri arasında Dersim’de olacağız. Kutsal mekanlarımızı ziyaret edip mumlarımızı yakacağız. Munzur’un kıyısında şiir okuyup türkü dinleyeceğiz. Doğamızı insansız, insanımızı doğasız bırakmayacağız. Dersim’de büyük kucaklaşmayı sağlamak için Dersimlileri ve dostlarımızı bir seferberlik fikri ile festivali sahiplenmeye çağırıyoruz.”

Kaynak-pirha

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim