• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 9 °C

Dersim Barosu’ndan tutuklanan meslektaşları için açıklama

Dersim Barosu’ndan tutuklanan meslektaşları için açıklama
Dersim Barosu avukatlarından Zafer Çellik tutuklanarak Elazığ Cezaevine gönderilmesi ile ilgili Dersim Barosu açıklama gerçekleştirdi.

Baro tarafında yapılan açıklamada "Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından örgüt üyeliği ile suçlanan meslektaşımız Av. Zafer Çellik hakkında yürütülen 2020/2386 soruşturma esasında kapsamında gözaltına alınmıştı ve 01 04 2021 tarihinde tutuklanarak ceza evine gönderilmiştir" denildi.

Açıklamada, gözaltına alınan kişilere yönelik keyfi ve hukuk dışı uygulamalara karşı müvekkillerinin hakkını ve hukukunu koruyan avukatların, bu hukuksuzluklara karşı hukuksal mücadele yürüttükleri, hukuka aykırılıkları engellemeye çalıştıkları durumlarla şimdi de kendilerinin karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Dosyalara gizlilik kararı getirildiği ve savunma hakkının kısıtlandığı aktarılan açıklamada "Sorulan sorularda anladığımız kadarıyla mesleki faaliyetleri de yargılama konusu yapılmaktadır" ifadesine yer verildi.

Soruşturmanın, ceza soruşturma usullerine aykırı ve lehe araştırma yapılmadan, dosya gizlenerek yürütüldüğünün altı çizilen açıklamada "Bu soruşturma, yalnız içerik olarak değil usulen de bir hukuk garabetidir. Bu olayı, Kasım 2020’de başka illerde evleri basılarak gözaltına alınan 34 meslektaşımıza karşı yürütülen soruşturmalar gibi değerlendiriyoruz. Savunmaya yönelen bu sistematik saldırılar ile avukatların mesleki, masumiyet karinesi yerle bir edilmek istenmektedir. Nihai olarak da toplumun adalete erişimi engellenmekte, savunmaya korku salınmakta, yurttaşlar savunmasız bırakılmaktadır" denildi.

Hukuk devletinin ve ceza kanununun temel ilkesinin tutuksuz yargılama olduğunun belirtildiği açıklamada "Meslektaşlarımıza ve mesleğimize yönelen bu ve benzeri saldırılar ile yılmayacağımızı ve susmayacağımızı bir kez daha haykırıyoruz. Yasaların bizzat yargı mensupları eliyle ihlal edildiği ve eğilip büküldüğü, hukuktan ve adaletten yoksun tutuklu yargılama süreçleriyle toplumun baroların avukatların sindirilmeye çalışıldığı bu dönemde, meslektaşımıza yönelik bu soruşturma ve tutuklanma ve meslektaşlarımızı derinden üzmüştür" diye belirtildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Açıkça ifade ediyoruz ki savunma hakkının temsilcisi avukatlar olmadan adalet olmaz, adalet olmadan da güven, huzur ve refah olmaz. Mesleki faaliyetlerimizi yürütmeye yönelik bu tip mobbingleri kabul edemeyiz. Son olarak, araçsallaşan ve baskı aracı olarak kullanılan yargıya karşı adaletin yanında saf tutacağımızı bir kez daha bildiriyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim