• BIST 8733.74
  • Altın 2240.593
  • Dolar 32.3341
  • Euro 35.1122
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 5 °C
  • Tunceli 9 °C

DERSİM BAROSU'NDAN ADLİ YIL AÇILIŞ AÇIKLAMASI

DERSİM BAROSU'NDAN ADLİ YIL AÇILIŞ AÇIKLAMASI
Dersim Barosu Yönetim Kurulu, 2020-2021 Adli Yıl Açılış nedeniyle açıklama gerçekleştirdi.

Açıklama metni ise şöyle:

Öncelikle bu güne kadar Dersim Barosunda görev almış başkanlarımıza, Yönetim, denetim, disiplin kurulu üyelerimize, komisyonlarda yer alan meslektaşlarımıza, bütün üyelerimize, ülkemizde hukuk, meslek adına emek veren katkı sunan tüm hukuk ve yargı camiası üyelerine, vermiş oldukları katkı ve emeklerinden dolayı şükranlarımızı sunuyor, hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz.

 

2020-2021 yeni adli yıla savunma mesleğine hadsiz ve hudutsuz saldırıların zirve yaptığı, mesleğin ortadan kaldırılmaya, baroların parçalanmaya çalışıldığı, hak ihlallerinin ciddi boyuta ulaştığı, kadına şiddetin, kadın cinayetlerinin, çocuk istismarının, doğanın rant uğruna vahşice katledilmesinin yasalarla meşru hale getirilmeye çalışıldığı, adaletsizliğin neden olduğu birçok yaşamsal sorunla beraber giriyoruz.

 

Kamu idarecileri ve çalışanlarının avukatın yetki ve görevlerini keyfi uygulamalarla engellemeye, kısıtlamaya çalıştığı, avukatları yok saymaya çalıştığı kötü bir dönemi yaşıyoruz. Özellikle aynı sıralarda okuduğumuz, birlikte hukuk fakültesi sıralarında oturduğumuz yargı camiası yetkililerinin avukatları yok sayma ve görevlerini engellemeye çalışması canımızı en çok yakan husus haline gelmiştir.

 

Savunmanın özgür kanatlarını kırmak, bağımsız yapısını bağımlı hale getirmek, cübbemize düğme dikmek ve toplumu uyandıran, siyasi iradeye korku veren gür sesimizi kısmak için çoklu baro sistemi yasalaştırılmıştır. Savunma bölünmeye, susturulmaya çalışılmaktadır. Savunma ve barolar suçlu gibi gösterilmeye çalışılmaktadır.

 

Bizler kadını yaşatmak için İstanbul Sözleşmesi’nin yaşaması için çırpınıyoruz.

 

Bizler çocuk istismarının önünü açan yasaların çıkarılmak istenmesine en yüksek sesimizle karşı çıkıyoruz. Bunların yapılmasına izin verenin aklı firarda, vicdanı çukurda diyoruz. 

 

Bizler ülkemizde demokrasimize, hukukun üstünlüğüne, kuvvetler ayrılığı ilkesine, yargının bağımsızlığına, bağımsız savunmanın temsilcisi avukatlara, insan haklarına ve laik Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kazanımlarına yönelik, kapsamlı ve sistematik saldıranların yakasına yapışıyoruz. 

 

Bizler meslektaşlarımızın adliyelerde, cezaevlerinde, karakollarda keyfi uygulamalara ve sürekli bir sınırlama içine sokularak hak arama özgürlüğünün engellenmesinde barolar olarak kenetlenip hesap soruyoruz. 

 

Bizler, bu ülkede adalet susuzluğuna karşı Anadolu’nun her bir köşesinde  adalet ateşi yaktık. 

 

Bizler Ankara’da savunmanın mücadelesi faşizmin barikatını yıktı. Baro başkanlarının adalet yürüyüşüne çelme takıldı ama düşmedik, hukuk barikatımıza geçit vermedik. 

 

Bizler insan yaşamını, kültürü, tarihi, inanç ve doğayı yok eden nükleer santrallerine, Munzur da ve Dersimde her türlü talana ve ticari yağmaya balık çiftliklerine, maden ocaklarına, HES’lere, termik santrallere, maden ocaklarına karşı çıktık ve çıkmaya da devam edeceğiz. . 

 

Bizler siyasi irade ne zaman hukuk çizgisinden çıkarsa, barolar ve avukatlar onları hukuk çizgisine sokmaya çalışıyor. Devletin ters dönen çarkına karşı çıkıyoruz.

 

Yeni adli yılda savunmayı zor günler bekliyor ancak savunmayı sindirmeye çalışanları daha zor günler bekliyor. Çünkü bizler mücadele etmeye devam edeceğiz. Hukuksuzluğun yarattığı ve tüm ülkeyi saran ateş çemberini söndürmeye, adaleti tırnaklarımızla kazıyıp gün yüzüne çıkarmaya devam edeceğiz.  Pandemi sürecinde ülkede birlik ve dayanışma sağlaması gerekirken aksini yapan siyasi iradeye karşı biz savunmanın temsilcileri ve barolar birlik ve dayanışmamızı sürdürmek zorundayız. 

 

 

DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIMIZ;

 

Gücünü ve meşruiyetini hak, hukuk ve adaletten almayan devletlerde insanlar hukuksuzca ölür ve insanlık dışı yaşama mahkûm edilir. Tıpkı adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda ölen Avukat Ebru Timtik’in yaşamını yitirmesi gibi.  Tıpkı adaletin işlevselliğini yitirmesi nedeniyle kadınlarımızın katledilmesi, çocuklarımızın istismara uğrayarak yaşam haklarının elinden alınması gibi. Giresun’da meydana gelen sel felaketinde devletin rant odaklı politikası uğruna yaşamını yitiren sağlıklı çevrede yaşama hakkımızın elimizden alınması

 

İnsan hak ve özgürlüklerini, toplumsal barış içerisinde yaşama hakkımızı yok eden bir düzen değil; çağdaş, barışçıl, özgür ve demokratik hukuk devleti düzeni istiyoruz. Adalet Bakanlığı, yargı sisteminin sorunlarına el atmalıdır. Yargıya güvenin yeniden sağlanması için, yargı siyaset üstü olmalı ve liyakat unsuru etkin kılınmalıdır. Hâkim ve savcıların mesleğe alınması, atanması ve terfisi, liyakata ve objektif kriterlere dayanmalıdır. Avukatlık sınavı olmayan tek ülke olduğumuz gerçeği unutulmamalıdır. 

 

Uygulamada, adil yargılanma hakkının teminatı olan avukatlara, kısıtlama ve engelleme getirilmeye çalışılmakta, ‘avukatsız yargılamanın’ önü açılmak istenmektedir. Ancak şu bilinmelidir ki, savunmanın dışlandığı bir yargılanma, adil yargılanma ilkesine aykırıdır ve hükümsüzdür.

 

Şunu da belirtmek isteriz ki; meslektaşlarımızın kollukta, cezaevlerinde, adliyelerde ve mesleklerini icra ettikleri her alanda, yaşamış oldukları mesleki sorunlar ile bu birimlerdeki keyfi ve yasaya aykırı tutumlara son verilmelidir. Hala savcılıklarda, mahkemelerde, karakollarda  avukatın dosya incelemesi bile hukuksuzca engellenmeye çalışılmaktadır. Savunmanın varlığını içselleştirememiş kişiler hukuku da içselleştirememiştir. Yetkililerden, hak arama özgürlüğünün teminatı olan avukatların, ekonomik ve mesleki sorunlarına bu yeni adli yılda mutlaka kesin çözümler getirilmesini bekliyoruz.  Stajdan emekliliğe kadar sorunlar yumağı haline gelen ve yargılamanın olmazsa olmaz unsuru savunmanın tüm sorunlarının ivedilikle masaya yatırılarak sorunların çözümü gerekmektedir.

 

Hukukun bittiği yerde tiranlık başlar sözünden hareketle; vatandaşlar için hukuk güvenliği sağlayan ve evrensel değerlerle uyumlu olan hukuk sistemini inşa etmek için biz avukatlar, bugün olduğu gibi yarınlarda da mücadelemizi sürdüreceğiz. Mesleki ve toplumsal sorunlara karşı verdiğimiz mücadelede, tüm meslektaşlarımız ve barolarımız omuz omuza vermelidir.  

 

Yeni adli yılın ülkemize, milletimize, meslektaşlarımıza, yargı camiamıza, insanlığa; hukuk güvenliği, hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı karalarının verildiği, yargının artık öc alma, hesap görme aracı olarak kullanılmayacağı bir Adli yıl olmasını diliyoruz. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı için mücadele edip adalet dağıtmaya çabalayan tüm meslektaşlarımızı ve yargı mensuplarını,  yönetim kurulumuz ve Dersim Barosu adına sevgi ve saygıyla selamlıyoruz" denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim