• BIST 9043.44
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 15 °C

"Dersim aydını Dr. Mehmet Yıldırım"

"Dersim aydını Dr. Mehmet Yıldırım"
Doç. Dr. Daimi Cengiz, Hatay'da depremde yaşamını yitiren, Dersim’e dair belgeler ve kültürel hafızaya dayalı derin çalışmaları olan Akademisyen Mehmet Yıldırım'ın ardından yazdı.

Dr. Mehmet Yıldırım, 1974 Dersim merkez Gömemiş köyü doğumlu olup, Hatay M. Kemal Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde iktisat tarihi dersi vermekte idi.

Halk bilgesi babaannesi Emina’dan anadili olan Kırmancki/Zazaki’yi Ab-ı Hayat suyu gibi içti ve içselleştirdi. Nenesinin kültürel belleğini emdi ve beslendi. Beslendikçe halkının acılı kimliğini, tarihini sorgular oldu. Bu kültürel hafızanın diğer yüzlerce mensubunu bir bir yedi iklim çar köşede arar ve kayıt altına alır oldu. Bu alan sorgulamaları/derlemeleri 1993-2023 yılları arasına tekabül eder.

Cumhuriyet Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi ve ardı sıra yüksek lisansını yaptı. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak kadro aldı. Akabinde İstanbul Üniversitesi SBE’de İktisat Tarihi alanında doktorasını yaptı. İstanbul’daki dört yıllık doktora süresini yedi (2007-2014) yıla çıkardı. Amacı İstanbul’da uzun süre kalıp Osmanlı arşivlerinde Dersim tarihini çalışmaktı. Almanya’dan geldiğim her seferde onu Osmanlı arşivlerinde bulurdum. 1500-1950 yılları arasındaki Dersim’e dair belgelerin peşinde idi. Hatta Dersim’in tarihteki adının da Dêsim olduğunu ilk kez o belgeledi. Sosyal Medya’da “Dêsimli Memed” adı altında yüzlerce belge yayınladı ve yorumladı. Bu paylaşımı geniş Dersim kesiminde ve akademik camiada karşılığını buldu.

Gomemişi Web sitesini kurup yüzlerce yazılı ve görsel yayın yükledi. Bu site hem sosyal medya ilgililerince hem de akademik çevrelerce oldukça ilgi görüyordu.

Mehmet, akademik ve diğer süreli yayınlarda kendi gerçek adını kullanarak pek çok araştırma makalesi yayınladı. Prof. Dr Şükrü Aslan, Doç. Dr. Yalçın Çakmak ve yayıncı Mesut Özcan ile kitap içi bölümler yazdı. Benim “Dizeleri ile Tarihe Tanık Dersim Şairi Sey Qaji” kitabıma da katkı olarak bir bölüm yazdı.

Babası arkadaşım/yoldaşım ve aile dostumuz olduğundan Mehmet Hoca’yı üç yaşından beri tanırım. Kendisi ile çok kez alan araştırmalarında/derleme faaliyetlerinde bulundum. Akademik camiada en çok benimle ilişki halinde idi. Sürekli kontak halinde idik. Deyim yerinde ise ortak alanlarda “paslaşırdık”.

O İngilizce, Osmanlıca, Türkçe ve Zazaca dillerine vakıf bir akademisyen idi. Üniversitesinde lisans ve yüksek lisans bölümünde iktisat ve iktisat tarihi derslerini veriyordu. Doçentlik dosyasının büyük bölümünü hazırlamış ve 2024 bahar döneminde ÜAK’a teslim etmenin son hazırlığı içinde idi.

Dr. Mehmet Yıldırım, Dersim’i belgeler ve kültürel hafıza üzerinden en iyi aktaran bilim insanı idi. O özellikle genç, dinamik, vefalı, egosuz müstesna bilim insanı olduğundan; ben, herhangi bir nedenle vefatım halinde aile efradıma şu vasiyette bulunmuştum: ”4500 kitaplık kütüphanemi, binlerce halk ezgisinden oluşan müzik arşivimi ve diğer folklor ve etnoğrafik derleme malzememin hepsini karşılıksız M. Yıldırım’a verin”. Bu vasiyetle o benim üzerime bir avuç toprak atacaktı. Ama ne yazık ki ben onun üzerine avuçlarımla toprak attım. Heyhat!

Son gece adını belirlediğim geleneksel 7 kadın ve erkek şairimizin Dersim merkez ilçede dikilmesi gereken anıtları hakkındaki düşüncemi kendisine anlattım. Detaylarını konuştuk ve mutabık kaldık. Şu anda Sey Qaji’nin anıtı üzerinde çalışılıyor. Memed’imize de o anıt layık.

 

Yüzlerce Dersimli, Hatay Depremi’nden on gün sonra cansız bedenine ulaşılan Dr. M. Yıldırım’ın, Dêsimli Memed’in 17 Şubat günü Dersim Cemevi’ndeki cenaze törenine hınca hınç katıldı. Dersim halkı deprem cinayeti şehidini bağrına bastı ve gözyaşı dökerek onu uğurladı. Cenaze töreninde Kadir Hoca, Daimi Cengiz ve Şükrü Aslan tarafından yapılan anlamlı konuşmaların akabinde köyü Gomemişi köyünde kutsal toprağa/Hardo Dewres’ e emanet edildi. O ebediyen taht kurduğu Dersimlilerin aşk ve gönüllerinde yaşayacaktır.Evrensel

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim